Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Att se den Osynlige - Andra sönd i fastan Årg 3 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Anna Sophia Bonde   

Att se den Osynlige - Hebréerbrevets författare talar i gåtor om Mose och Kristus. Han pekar på att den tillit som gjorde att Moses föräldrar först gömde sitt barn, i hemlighet och sedan skickade iväg honom - att Mose på något sätt ärvt den tilliten. Det var den, tilliten till denne Osynlige, som var förutsättningen för allt som skulle hända sedan, alltifrån den brinnande busken till uttåget och de många åren i öknen.

Ändå, på ett mänskligt plan, skedde saker och ting i Mose liv med naturlig konsekvens, det ena ledde till det andra. Hans vrede över orättvisorna i samhället fick honom att (över?)reagera, han flydde - inte särskilt heroiskt - och hamnade i öknen. Där fick han valla djur i 40 år innan det var Guds tid.

Sören Kierkegaard skrev: vi förstår livet baklänges men måste leva det framlänges. Det är oss inte förunnat att i varje enskild stund känna tillit och förtröstan, än mindre glädje. Vi lever i en mörk tid (kanske det, efter syndafallet, alltid är en mörk tid), en mörk tillvaro. Vår lilla tro kan verka som en försumbar låga, vi kan frestas att ge upp, att blåsa ut ljuset själva - innan någon annan gör det.

Jag längtar, såhär i fastetid, efter att någon ska predika om glädjen. Glädjen, som profeten Jesaja sjunger i och sjunger om, den är den bästa vaccinationen mot missmodet. Glädjen är den gåva Gud ger, genom den Helige Ande, den gåva världen inte kan ge. Det var glädjen som gjorde att kvinnan stod ut med att göra sig till åtlöje där i Simons hus, hon kände igen den Osynlige, Han stod mitt framför henne, både ursprunget till och föremålet för hennes glädje. Glädje - trots allt.

Jesus är Glädjens Herre, som vi lovsjunger i måltidssången. Det är om Honom (och till Honom!) psalmisten skriver , att Gud har (45:8)smort dig med glädjens olja mer än dina likar.

Fastan är ett tillfälle för oss att öva oss i att avstå frivilligt från det slentrianmässiga sätt många av oss har att tillfredsställa djupa behov på ett alltför ytligt plan. Därmed går vi också miste om glädjen. När vi söker lyckan, den snabba kicken, slinker glädjen oss ur händerna. C S Lewis skriver klokt om detta i sin bok Surprised by Joy: Joy is not a substitute for sex; sex is very often a substitute for Joy. I sometimes wonder whether not all pleasures are substitutes for Joy.
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk