Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Att älska Sverige tillbaka till Gud Vandringsstig 20 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2017-10-10

 Vandringsstig 20


David sjunger.

Kom helige Ande …


Därför prisar också David den människa salig, som Gud tillräknar

rättfärdighet utan gärningar: ”Saliga är de, vilkas överträdelser

är förlåtna och vilkas synder är överskylda. Salig är den man

som Herren inte tillräknar synd”.

Rom 4:6–8

David visste en hel del om synd. Och han visste hur tungt det var att gå och bära på minnen från ”fornsmå dar”. Han visste också en del om det som Luther uttryckte på 1500talet: ”Där syndernas förlåtelse är, där är också liv och salighet”.

Paulus citerar Psaltaren 32 där David sjunger om saligheten om att få bli av med sina synder. Läs hela den psalmen. I olika översättningar av denna vers hittar vi sex ord för synd:

Överträdelse – kärlekens Gud har satt kärlekens bud som ett skyddsräcke omkring det ömtåliga människolivet. Men när jag träder över buden, rutschar jag utför. Jag kommer över till Guds fiendes maktområde. Jag tror att jag blir fri. Men blir i stället bara mer fånge.

Brott – Det blir kontaktbrott med ljuskällan. Resultat: mörker, kyla, tårar …

Synd – Ordet synd betyder ”missa målet”. Man känner sig vilsen och hemlös (läs Jes 53:6).

Missgärning – det är gärningar jag missat. Jag var okänslig för nöden alldeles intill.

Skuld – det man skulle göra men inte gör. Jag skulle betala mina räkningar. Men när jag inte gör det, står jag i skuld. Jag står med skuld inför Gud, ty varje synd är djupast sett en skuld inför Gud, som gett oss livet och gett oss reglerna för livet.

Hur blir man av med skräpet?

Man kan försöka smita undan sitt ansvar. Man låtsas som om ingenting hänt, ”fromlar bort”, moraliserar, blir hård och dömande mot det som kanske är mina svaga punkter. Människor omkring mår inte bra.

Och jag själv mår inte heller så bra. Jag klagar och gnäller. Synden sätter sig någonstans i kroppen: I mina ben, i magen, som en värk i hjärtat. Livskraften försvinner. Det känns som öken, dött, livlöst. Man flyr från sig själv och från Gud (Psalt 32).

Men mörka tankar hinner upp mig: Bitterhet, besvikelse, avund, jämförelse, missmod. Allt detta är som makter som är svårt att skaka av sig. Men om jag fortsätter att skaka det av mig, skakas alla synder ihop till en hård stenklump. Jag blir förhärdad, förhårdad.

Gud ställer sig ändå gång på gång i din väg. Han frågar dig det han frågar Kain: Varför är du vred och varför är din blick så mörk? Är det inte så: om du har gott i sinnet, då ser du frimodigt upp, men om du inte har gott i sinnet, då lurar synden vid dörren. Till dig står dess åtrå, men du bör råda över den (1 Mos 4:6–7 Bibel 1917). Åtrå heter på latin apetitus. Vilken bild! Synden är som ett rovdjur som har aptit på oss. Den slinker in så fort vi öppnar dörren på glänt mot det onda. Och där synden finns, där mulnar himmelen.

David ger oss ett bättre recept: Då uppenbarade jag min synd för dig, jag dolde inte min missgärning. Jag sade: Jag vill bekänna mina överträdelser för Herren (Psalt 32:5).

Bekännelsen är en viljeakt. Jag vill stå upp och gå till min far och säga till honom: Far, jag har syndat … (Luk 15:18–19). Jag vänder mig bort från synden och vänder mig till min himmelske Far som i Jesus öppnat sin fadersfamn mot oss.

Att bekänna sina synder är att träda in i Guds ljus och säga detsamma som han säger om våra synder. Vi fäller samma dom som han. Vi kapitulerar inför Guds dom över våra synder. Vi ger Gud rätt. Urskuldar oss inte. Skyller inte på andra.

Just nu händer det något. Du hör hur det ringer på dörrklockan. Någon står utanför dörren och säger: Se, jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig (Joh Upp 3:20). Där Jesus kommer in blir det fest. Och vi ser hur David tar fram harpan och prisar den människa salig, som Gud tillräknar rättfärdighet utan gärningar. Och änglarna dansar, jublar och hoppar högt av glädje (Luk 15:10).

Stanna till, tänk, tala med Gud om det du läst.

Senast uppdaterad ( 2017-10-10 )
 
< Föregående   Nästa >