Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Att älska Sverige tillbaka till Gud Vandringsstig 33 Rom 6:11-14 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2018-01-08

Vandringsstig 33:


Din självbild.

Kom helige Ande …


Så skall också ni se på er själva: ni är döda från synden och lever

för Gud i Kristus Jesus.

Synden skall därför inte härska i er dödliga kropp, så att ni

lyder dess begär. Ställ inte era lemmar i syndens tjänst, som vapen

åt orättfärdigheten, utan ställ er själva i Guds tjänst. Ni som var

döda men nu lever, ställ era lemmar i Guds tjänst som vapen åt

rättfärdigheten. Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte

under lagen utan under nåden.

Rom 6:11–14

Hur ser du på dig själv? Bedrövlig, tråkig, egotrippad, fåfäng, vacker, ful …?

Den syn vi har på oss själva har vi ofta fått från människor omkring oss. De har klistrat alla dessa etiketter på oss: hopplös, trevlig, tjock, smal, klipsk …

Vi tror att vi är sådana, som människor säger att vi är. Vi lever upp till det och vi lever ned i det. Vi går in i mönstret. ”Jag är sån och det blir aldrig något riktigt med mig”.

Jesus håller inte med. När Jesus säger sitt Följ mig till oss, får vi lämna det gamla livet bakom oss. Vi får lämna föräldrar, syskon, kamrater, lärare och alla andra som levererat dessa omdömen om oss. Och så får vi följa Jesus. Då får vi veta vad vi är i honom: Om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit (2 Kor 5:17).

Vi får en ny syn på oss själva. I Kristus har jag dött från synden och det gamla livet och den gamla fångenskapen och från andra människors makt och omdömen om mig. Och nu lever jag för Gud. Så skall också ni se på er själva: ni är döda från synden och lever för Gud i Kristus Jesus. Ett helt nytt liv. Ett rikt liv. Ett spännande liv.

Jag lever förlåten och älskad och får se mig själv som ett kungabarn.

Men engagera inte bara ögonen i detta. Använd alla andra lemmar också.

Fienden Synden vill gärna återerövra det han har förlorat. Han går utifrån och in. Får han inte erövra våra ögon tar han våra öron. Han viskar in lögner i våra öron. Fyller oss med missmodiga, negativa tankar. Lägger in tunga tankar som drar oss nedåt. Och sedan vill han använda vår mun att förneka vår tro. Och våra fötter för att leda oss bort från Gud. Använda våra händer att krampaktigt hålla fast vid vårt eget.

Men vi får gå emot alla dessa lockelser. När jag döps in i Kristus, säger Fadern till mig och alla andra som döps samma ord som han sa till Jesus: Du är min Son (min dotter, mitt barn), den Älskade. I dig har jag min glädje (Luk 3:22).

Ja, så får du se på dig själv.

Synden skall inte härska i er dödliga kropp, så att ni lyder dess begär. Ställ inte era lemmar i syndens tjänst, som vapen åt orättfärdigheten, utan ställ er själva i Guds tjänst. Ni som var döda men nu lever, ställ era lemmar i Guds tjänst som vapen åt rättfärdigheten. Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden.

Vi står inte under dessa makter – Synden, Lagen, Döden, Satan …

Men det betyder inte att vi inte är under någonting alls. Jag är inte fri att göra vad jag själv vill. Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden. Frågan är vad jag vill ha över mig. I fortsättningen skall vi se hur Paulus illustrerar detta med två bilder: Den ena är slavens förhållande till sin herre (Rom 6:16–23) och den andra är hustruns förhållande till sin man (Rom 7:1–6).

Nu får du överlåta dig till Jesus:

Herre Jesus Kristus, du är min frälsare och Herre. Jag överlåter mig åt dig.

Använd idag mina ögon att se med, mina öron att höra med, min mun att tala med, mina händer att arbeta med, mina fötter att gå med, mitt hjärta att bo i. Hjälp mig genom din Ande att leva ditt liv.

Stanna till, tänk, tala med Gud om det du läst.

Senast uppdaterad ( 2018-06-19 )
 
< Föregående   Nästa >