Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Häng med till Maria! - Jungfru Marie Bebådelsedag 1 årg 2018 PDF Skriv ut E-post


Text: Lukas 1:26-38

Häng med till Maria!

Maria, en ung tjej i staden Nasaret i Galileen. Hon går och sopar golvet efter måltiden. Hennes uppgifter är att arbeta med hemmets sysslor. Maria kommer som alla andra tjejer i byn att gifta sig ganska snart. Hon är ung. Mycket ung. Tankarna går till den framtid som väntar. Man, hus, barn och arbete. Samma sak som tusentals andra tjejer både före och efter henne liksom tar för givet. Livets gång. Det finns inte en enda sekund när Maria funderar på något annat. Hon är liksom fast i detta system. Det är helt enkelt livet.

Maria vet inte så mycket om världen runt omkring henne. Josef, hennes blivande man, verkar helt okej. De har ingått förlovning och det är en betydligt starkare relation än den förlovning som vi känner till. Maria och Josef är i princip gifta. De ska leva tillsammans som alla andra äkta par har gjort och ska göra i framtiden.

Vi smyger in och berättar hela händelsen för Maria. Du kommer att bli superkändis och utföra något som för alltid kommer att minnas av nästan alla människor på jorden. Du kommer att föda Gud och Han skall dö på ett kors om drygt trettio år. Fatta vilken grej!

Maria kanske lyssnar en stund men ganska snart återgår hon till sina sysslor. Vi bedöms som förvirrade och opålitliga. Kanske ropar hon på Josef och får oss att lämna huset. Kanske Josef tar till våld. Vi uppfattas som galna.

Men Gabriel kom direkt från Gud med en fantastisk hälsning. "Var hälsad du högt benådade! Herren är med dig."
Visst, Maria blir jätteskärrad, men Gabriel får möjlighet att fortsätta innan hon protesterar. "Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud." Innehållet i hälsningen är stark och högtidlig. Föda en Son, Jesus, den Högstes Son, hans makt kommer aldrig ta slut.

Marias svar är helt naturligt. "Hur skall detta ske?" Ängeln svarar att detta blir möjligt genom den helige Ande. Gud har lovat revansch till sitt folk, det känner Maria till från den undervisning hon fått genom åren. Guds existens är verklig för Maria. Guds kraft har visat sig för Guds folk. Nu är hon objekt för denna underbara hälsning. Men är hon lämplig? Finns det andra som kan gå in i denna uppgift?

"Ty ingenting är omöjligt för Gud." Här kapitulerar Maria och ställer sig till förfogande. Hon är beredd att tjäna om detta är Guds vilja och beslut. "Jag är Herrens tjänarinna."

En helt fantastisk text som gör att vi rycks med i händelseförloppet. Ja, välkommen in i Marias hus och ställ dig bredvid henne. Gud talar till dig med samma ord just i dag. En hälsning från himlen verkar nästan läskig, rakt in i vår vardag. Du står vid maskinen på jobbet eller sitter bakom ratten på bussen. Du kanske kämpar med läxor eller skottar snö. Då händer det! "Var hälsad du högt benådade, Herren är med dig!"

Kan detta verkligen gälla mig? Hur är det möjligt? Svaret kommer på direkten: "Var inte rädd, du har funnit nåd hos Gud."

Evangeliet, det glada budskapet från Gud om räddning i Jesus Kristus, vill bli så konkret för dig som det blev för Maria. Gud längtar efter många "marior" som vill ta emot Guds kraft i den helige Ande. På detta sätt får Jesus födas i ditt och mitt liv. Han får komma in i vår värld genom vanliga människor som tar emot och ger vidare.

Tänk dig att Gud låtit människor bestämma hur Jesus skulle födas in i vår värld. Kanske någon föreslagit att Jerusalem, med alla präster och det ståtliga templet, skulle vara platsen för miraklet. Eller i något hem med hög status och stabil ekonomi. Logiskt, mänskligt men totalt hopplöst.

Vi tänker sällan att vi som vanliga människor kan vara föremål för Guds nåd och kärlek. Det gäller nog andra som har en större fromhet och lämpligare gåvor. Jag är för svag, ensam, fattig och misslyckad. Läs om Maria och genom helig Ande kommer du att inse vilken mäktig Gud vi har. Han riktar sig till dig! Men du kanske envisas med att fråga; Hur ska detta ske? Ännu en gång vill Gud tala om för dig att det är hans kraft, hans arbete, hans räddning som står i centrum och genom den helig Ande kommer du att förstå. Han älskar mig. Han talar till mig.

Gång på gång bör vi komma tillbaka till de makalösa orden: "Ty ingenting är omöjligt för Gud." Detta gäller i allt som vi möter i vår vardag. Tänk, kunde Maria, som var totalt låst vid planen för sitt liv, helt plötsligt släppa precis allt, så kan även du. Kanske är det just detta som bygger murar i våra liv. Att inte förlora kontrollen. Att inte våga ge Gud chansen. Att inte se det mäktiga som redan hänt. Var finns det som inte Gud kan förändra?

Nu får du helt enkelt tacka Gud för Hans signaler och låta Jesus Kristus födas i ditt liv. Genom helig Ande får du då bli till lika stor glädje för andra som Maria fick bli. Genom att ge upp allt eget blir du föremål för Guds kärlek i Jesus Kristus. Du får ta emot syndernas förlåtelse och bli ren och helig. Då växer bilden av en himmelsk existens fram.
En kort tid här på jorden sen en hel evighet med Gud, Jesus Kristus och alla heliga. Nu får du göra Marias ord till dina; "Må det ske med mig som du har sagt".

Jonny Bjuremo

 
Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk