Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
NU ÄR DET PINGST! - Pingstdagen 2018 PDF Skriv ut E-post


Text: Joh 14:23-29

Pingst, 50 dagar efter påsk. Pingst, vårtid, andetid, nutid. Våren bjuder in till liv, växt, och grönska. Gud vill att det ska spira och växa i våra liv. Gud vill att det ska höras ett babbel av liv och glädje.
Det blir möjligt genom att den helige Ande kommer som Hjälparen. Naturen växlar om från vintergrått till sommargrönt. Här kan inte växterna själva vägra att gå in i denna förvandling, den bara sker. Ett under.
Denna Guds skaparkraft vill strömma in i oss så att även vi går från rädda och stängda till glada och fria. Den helige Ande ger liv på ett fantastiskt sätt. Vi tänker lätt att det är vi som sätter på och stänger av Guds närvaro. Nej! Vårt "odlande" resulterar i ogräs och utebliven frukt. Texten från Joh 14 ger oss rätt odlingstaktik.
"Om någon älskar mig håller han fast vid mitt ord".

"Varför är tant Annas blommor så fantastiskt fina? Jo, därför att hon pratar med dem." Detta minns jag tydligt från min barndom. Tant Anna var vaktmästare i missionshuset. Hennes hem var en enda stor grön prunkande trädgård. Alla beundrade hennes blommor. Orsaken till att hon lyckades så väl var enligt expertisen att hon babblade med sina växter. Hon gick riktigt nära och talade till blomma efter blomma som om de var levande personer.

Gud vill på Pingstdagen komma oss riktigt nära så att Hans syre kommer i våra liv. Den helige Ande kommer inte med något nytt och chockerande utan upprepar allt vad Jesus Kristus har sagt och gjort. Den näringen behöver vi för att växa och grönska. Genom kraften från Guds ord får vi ett gemensamt språk som talas av Guds folk.
"Men Hjälparen den helige Ande som Fadern ska sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er." Joh 14:26
Växtligheten i Guds rike handlar alltid om Jesus Kristus. Han blir större och vi mindre. Vi hör ihop med Honom och växer han så blir vi starkare. Innan Jesus led och dog fattade inte lärjungarna vad han talade om men när Guds kraft, den helige Ande, kom över dem så kom även förståelsen av undervisningen.

Pingstdagen är den stora Missionsdagen när startskottet går för världsmissionen. Alla som fanns på plats i Jerusalem förstod vad som predikades. Detta är en tydlig kontrast till berättelsen i 1 Mos 11:1-7 om Babels torn. Synden, upproret mot Gud, hade gripit tag i folket. Nu kunde ingenting stoppa dem. Folket ville göra sig ett "namn" de ville bygga ett högt torn.

Gud förstörde deras planer och gjorde så att de inte förstod varandra. Synden drev dem till uppror och straffet blev att de fick olika språk. Gud räddade alla människor genom att sända Jesus Kristus och ge Guds folk ett nytt språk. Ett språk som ärar och tillber Jesus Kristus. Det enda namnet som kan ge räddning.
Pingstdagen ger oss ett nytt språk som talar om Guds underbara räddning genom Jesus Kristus. När evangeliet, det glada budskapet, sprids i vår omgivning går kraften och näringen vidare till andra människor. Babbla på och njut av grönska och frukt i Guds vårtid.

Jonny Bjuremo

 
Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk