Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Att älska Sverige tillbaka till Gud Vandringsstig 70 Rom 11:33-36 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2018-09-23

Vandringsstig 70:

Lovsång till den

Outgrundlige.

Kom helige Ande …


O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur

outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans

vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans

rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste

betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting.

Honom tillhör äran i evigheter, amen.

Rom 11:33–36

Vi har nu vandrat genom de elva första kapitlen av Romarbrevet. Många har följt honom in i denna brottning. En av dem var Martin Luther. Han berättar om hur han grubblade över vad det betyder att den rättfärdige skall leva av tro (Rom 1:16–17). Plötsligt händer då något: den helige Ande tänder ett ljus. Guds rättfärdighet är inte ett krav, som vi ska prestera utan en gåva, som Gud ger. Något som vi bara får ta emot. Luther skriver att han då kände sig helt och hållet pånyttfödd. Genom öppna portar trädde jag in i paradiset självt. Hela Skriften visade för mig ett helt annat ansikte.” Så blev mig detta ställe hos Paulus en porta paradisi, en port till paradiset”, skriver han. Han står där i förundran och häpnad: O, vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar.

Men många idag retar sig på att Gud är så dunkel och svårbegriplig. Jag såg en gång en teckning av en man som stod ute på ett fält, knöt näven mot Gud och ropade ut: ”Var är du Gud i allt det svåra som sker med oss?” Sedan såg man samma bild i fågelperspektiv. Mannen stod i Guds fadershand!

Men motsatsen kan ju vara att jag har Gud i min hand. Job talar om det. Den som trotsar Gud har trygghet, den som har sin gud i sin hand (Job 12:6). Detta är den falska tryggheten. Jag har ”min gud” i min hand, en liten lyckojesus som jag tar fram när det blir besvärligt och som jag gnäller på, då han inte gör som jag säger.

Vi får tacka Gud för att allt vilar i Guds hand. I Guds händer vad som än händer! En som upptäckte detta var Emil Gustafsson. Han skriver: ”Hur underlig är du i allt vad du gör, vem kan dina vägar förstå?” (Sv Ps 268:1). Men det som är svindeldjupa gåtor kan också vara en stor tröst. Emil fortsätter: ”Men ett är dock säkert: den väg du mig för, för mig är den bästa ändå”.

Britt G. Hallqvist hjälper oss att upptäcka värmen och godheten hos denne outgrundlige Gud: ”Det finns djup i Herrens godhet och dess gränser ingen ser. Det finns värme i hans domslut, mer än någon frihet ger.” (Sv Ps 285:1)

Tillsammans med Herrens trogna i alla tider stannar vi i häpnad, förundran och tillbedjan: O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Tillsammans med Emil Gustafsson anar vi att Guds handlingssätt är det bästa för oss. Tillsammans med Britt G. Hallqvist låter vi oss omslutas av värmen från Guds godhet. Och tillsammans med Luther går vi nu in i Porta Paradisi och känner doften av himmelens salighet och glädje. Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Och vi själva frågar: Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Det är nog bra att vi inte utnämnts till Guds rådgivare. Vem kunde sagt till Gud att han skulle kunna använda människors olydnad för att genomföra sina frälsningsplaner? Vem hade kunna låta Gud förstå att han skulle skänka oss allt av nåd?

Vi undrar om våra många varför skall bli besvarade? Vad tror ni händer när vi tar Jesus i handen och han leder oss genom Porta Paradisi? På andra sidan pärleporten blir allt så helt annorlunda. Alla frågor bara försvinner. Vi står där häpna, förundrade. Och faktiskt: Vi blir ”så himla glada”. Tänk att jag får vara ett Guds barn! En liten människa i en stor Guds hand.

Av honom – han är alltings ursprung och källa,

genom honom – allt består genom honom,

till honom – han är livets mål och mening.

Honom tillhör äran i evigheter, amen.

Stanna till, tänk, tala med Gud om detta som du nu läst

Senast uppdaterad ( 2018-09-23 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk