Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Trons kraft - 19:e söndagen i Trefaldighet Årg 1 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Andreas Giselsson   

 

Jesus satte sig mitt emot offerkistan och såg hur folket lade pengar i den. Många rika gav mycket. Där kom också en fattig änka och lade i två små kopparmynt, ett par ören.
Då kallade han till sig sina lärjungar och sade till dem: "Jag säger er sanningen: Den här fattiga änkan gav mer än alla de andra som lade något i offerkistan. Alla andra gav av sitt överflöd, men hon gav i sin fattigdom allt som hon hade att leva på.”
  (Mark 12:41-44)

Änkans fattigdom
Två små kopparmynt var inte mycket värda på Jesus tid. Det diskuterades bland rabbiner ifall man överhuvudtaget fick ge så lite som ett kopparmynt som offer vid templet. Kanske var det för att det innebar besvär för kollekträknarna, vilket kan vara ett problem även i dagens kyrkor.
Ett kopparmynt, en lepton, var det minsta mynt som fanns inom handeln.

Jesus har satt sig mitt emot offerkistan i templet. Det är på kvinnornas förgård. Där kan hela familjen vistas tillsammans. En intressant detalj är att Jesus sätter sig där. Inte ens prästen som vaktade kistorna fick lov till det. Men Jesus känner sig hemma i sin Faders hus.

Offerkistorna var utformade som tretton basuner. I den trettonde kunde man ge frivilliga gåvor. Det kommer fram en änka. Hon vill nog inte basunera ut det som hon tänkt att ge som offer, två kopparmynt. Men dessa två tunna röda mynt var allt hon hade att leva på, säger Jesus.
Hon gav två mynt, hon behöll inte det ena.

Hon var änka, vilket innebar att den naturliga inkomsttagaren i familjen var död. Hon var utlämnad åt fattigdom. Men är hon fattig?

Änkans offer
Inom många kristna kyrkor har det funnits en stor offervilja. Inte minst då man gemensamt satsat på ett projekt, ett konkret bygge, ett nytt missionsfält eller något annat som engagerat.
Men hur många kristna skulle vara beredda att liksom änkan i templet ge allt hon hade att leva på? Skulle du kunna det?
Hon hade något som fattig, två mynt, men hon gav bort det sista! Vem kan jämföra sig med henne? För vi förstår på Jesus, att det hon gör, det är något stort och bra!
Varför är det stort av henne?

Änkans rikedom
Det hon gör visar att hon tror på Gud! Det visar att hennes Gud är stor. Hon ger tillbaka allt som hon har fått av Gud. Hon ger tillbaka till honom som har alla universums resurser!
Hon gör vad Jesus säger att vi ska göra: ”Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.”
Därför var änkan inte fattig, för hon var rik i Gud.

Tron handlar om Jesus
Den tro och gärning är stor som ser på Jesus. Den tro är stark som har sin styrka i HERREN! Den människa är rik och salig som är fattig i sin ande, på egen kraft och egna gärningar, den personen tillhör himmelriket.

Petrus sjönk i sin svaga tro
Vill du se mer tro i ditt liv, i Sverige, i världen? Då ska vi tänka på berättelsen om när Jesus kom gående på vattnet emot lärjungarna som befann sig i en båt. De blev rädda eftersom de först inte trodde att det var Jesus. Men Jesus lugnade dem och gav sig tillkänna. Då sa Petrus: ”Herre, om det är du, så befall att jag skall komma till dig på vattnet.” Jesus svarade: ”Kom!” Då stiger Petrus över relingen och går fram till Jesus. Men när han såg hur häftigt vinden låg på, blev han rädd och började sjunka. Han ropar på Jesus som sträcker ut handen och griper tag om honom. Jesus säger: ”Så lite tro du har! Varför tvivlade du?”

Att inte tro på Jesus är synd
Synd är att inte tro på Jesus. Den helige Ande överbevisar världen om synd, att vi inte tror på Jesus. Petrus hade ingen stark tro. Han såg på ovädret runt omkring istället för att se på Jesus. Vi ska så mycket annat, utan att se på Jesus. Predikan handlar om så mycket annat, utom om Jesus. Vi talar fint om Gud, men missar Jesus. Vi behöver att den helige Ande övertygar oss om vad vi behöver, nämligen att se på Jesus. Ja, den helige Ande får till och med ge mig tro, eftersom jag inte ens kan tro av egen kraft.
”Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det.”

Bön
”Herre, ge oss en tro, som änkans tro. Ge oss den tro som helt litar på dig, på vad du ger och att du har gett allt vi behöver för vår frälsning, syndernas förlåtelse, i din son Jesus Kristus. Amen”

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk