Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Att älska Sverige tillbaka till Gud Vandringsstig 75 Rom 12:2c PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2018-10-27

Vandringsstig 75:


Förnyelse.

Kom helige Ande …


… genom sinnets förnyelse (Fb)

… genom förnyelsen av era tankar (Bibel 2000)

Rom 12:2c

Receptet på att få nya tankar är att först ta tag i de dåliga tankarna och gå med dem till Jesus. Jag gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus (2 Kor 10:5). Tar inte du tag i dem, så tar de tag i dig. De fångar dig, ockuperar dig, plågar dig. Lyssna i stället in hans ord i  dina tankar. Öva dig i att tänka hans tankar. Låt dig förnyas av Jesu tankar.

I stället för de rädda tankarna, som du bekänt som synd och gett till Jesus som kan ta bort dem (Joh 1:29), får du höra hur Jesus säger: Frukta inte, jag är din sköld (1 Mos 15:1). Johannes påminner oss om att Jesu kärlek driver ut rädslorna (1 Joh 4:18).

I stället för de jämförande tankarna, som du bekänt som synd och gett till Jesus som kan ta bort dem (Joh 1:29), får du höra hur Jesus säger: Du är så dyrbar i mina ögon, så högt aktad och så älskad av mig (Jes 43:4). När du döptes in i Kristus blev allt som Fadern sa till Jesus också ord till dig: Du är mitt barn, den Älskade. I dig har jag min glädje (Rom 6:3, Luk 3:22). Detta dopord kan ge dig tröst, glädje och ett sunt självförtroende.

I stället för prestationstankarna, som gör dig så stressad och självupptagen, får du höra hur Herren säger: Om ni vänder om och är stilla skall ni bli frälsta. Genom stillhet och förtröstan blir ni starka (Jes 30:15).

I stället för att flykttankarna får jaga dig, hör hur Herren frågar efter dig: Adam, Eva var är du? Hör hur han säger: Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbli över dig (Jer 31:3).

Bekänn som en synd vid Jesu kors att du släppt in missmod, högmod, bitterhet, besvikelse, självförakt, självömkan som bara vill förlama dig. Hör sedan hur han överraskar dig med att säga: Dina synder är förlåtna (Luk 7:48). Hör också vad Herren säger: Jag har inte gett dig en modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens ande (2 Tim 17).

Paulus ger oss ett gott råd i Fil 4:8 Allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, ja, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant. Det är ett bra bibelord för den som ofta glider in i ett negativt tankemönster.

I evangelierna möter vi Johannes. Han är ett exempel på en som blev förvandlad genom förnyelsen av sina tankar. När vi läser om Johannes, tänker vi honom som en man som var stilla, blid, mild, mjuk. Men Johannes var inte alltid sådan. Han hade från början ett häftigt temperament. Han och hans bror kallades Åskans söner (Mark 3:17). Det kunde blixtra och mullra omkring dem. De var säkerligen häftiga. En gång när Jesus och lärjungarna inte blev mottagna i en samarisk by ville Johannes att man skulle be Gud sända ned eld från himlen över den byn. Sänd en bomb över dem, bad de (Luk 9:1 ff). Men det står att Jesus talade honom till rätta.

Lite längre fram berättas det att Johannes tillsammans med Petrus blev sänd till Samarien för att be om helig Ande över människor där. Det var den elden från himlen som Gud ville sända över dem (Apg 8:14–17).

Att Johannes anses så stilla och mild beror säkerligen på att han var en av dem som allra tydligast var påverkad av Jesus. Det kan ske mycket, när vi lär oss att tänka Jesu tankar. Vi förvandlas då. Och det är detta som är så viktigt när det gäller att bygga Kristi kropp.

Alla mina ord och tankar, Jesus, låt dem glädja dig …

(Sv Ps 273:3).

Stanna till, tänk, tala med Gud om detta som du nu läst.

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk