Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Vårt evighetshopp - sönd e alla helgons dag Årg 1 PDF Skriv ut E-post

 

Text: Upp 22:1-5

 

Evigheten, hur ofta tänker vi på den? Är det inte den här tillvaro som vi upplever just nu som är den enda existerande? Vad har vi för tankar om nästa steg? Bryr vi oss ens om att fundera över detta?

 

Aposteln Paulus skriver i Filipperbrevet att ”vårt medborgarskap är i himmelen”. Alltså hör vi, som vill vara kristna, egentligen inte hemma här på jorden utan i himlen. Den tillvaro som vi upplever just nu är inte den äkta och slutgiltiga. Paulus ville egentligen lämna livet här på jorden för han var övertygad om att det fanns något som var långt mera härligt.

 

Hur får vi samma tankar och tro som aposteln Paulus? Hur förmedlar vi detta till dagens människor? Kan det verkligen finnas någon mer ordnad och förträfflig tillvaro än Sverige och ett svenskt medborgarskap.

 

Radios P1 behandlade inkommande samtal till SOS alarm. Det har visat sig att antal samtal som kommer från personer som vill avsluta sina liv har på de senaste åren ökat från 5000 samtal per år till 8000. Varför vill man lämna en så trygg och tillrättalagd tillvaro som Sverige? Varför funderar så många på att välja döden istället för att leva vidare? Svaren varierar kraftigt. Men gemensamt för alla livsuppgivna i vårt land är att de inte känner sig hemma.

 

Vi har allt materiellt men saknar trygga hem. Våra vänner i andra delar av världen saknar det mesta av materiella tillgångar men äger en trygg gemenskap med vänner och familj.

 

I dag var jag och min hustru till kyrkogården och stannade till några minuter vid graven där svärföräldrarna ligger begravda. Gravstenen är nyligen omgjord och texten längst ner lyste tydligt: ”Himlen är mitt hem”. Svärmor och svärfar levde i stort sett hela sina liv för att komma hem till himlen. De sjöng sånger om himlen, talade om himlen och längtade efter att barn och barnbarn skulle komma efter.

 

Talar vi om himlen? Förmedlar vi till andra något av det evighetshopp som Bibeln talar om? Livet är som en film som liksom fladdrar förbi. Livet är kort och intensivt. Livet här på jorden kan vara underbart men även tungt. Bibeln talar om himlen som en enbart god tillvaro utan slut. Våra tankar hänger inte med i detta resonemang. Vi är i stort behov av den helige Ande som målar bibelns texter i dess rätta färger.

 

Bara en sådan sak som att himlen är en tillvaro utan mörker. Det innebär att all destruktivitet är borta. Natten finns inte mer. Dagen dominerar totalt. Den helige Ande vill genom Uppenbarelseboken ge oss en glimt av tillvaron i himlen. Genom att tala, läsa och sjunga om himlen träder en något större förståelse av den in i våra liv.

 

Bibeln talar om att Guds ord är som en lykta för våra fötter och som ett ljus på vår stig. Genom Guds ord ser vi vägen. Mörkret skingras. Johannes skriver i sitt brev att Gud är ljus och inget mörker finns i honom. Vi får del av detta ljus genom att tro, ta emot världens ljus Jesus Kristus. I både gamla och nya testamentet läser vi om uppdraget:

Jag har satt dig till ett ljus för hednafolken, för att du ska bli till frälsning ända till jordens yttersta gräns."

Gud har utvalt oss till en evig tillvaro i himlen och dit kommer vi genom att tro på Jesus Kristus. Gud har utvalt oss till att förmedla evighetshopp till vår omgivning. Mission är varje kristen människas kallelse. Mission är att gå ut och berätta om himlen och hur en människa får komma dit.

På detta sätt får våra ord ljus och vi ser var vi går och kan även vägleda andra. Väljer vi att inte tala om himlen väljer vi mörker. Då ser vi inte riktningen på vår livsvandring och kan heller inte leda andra in på den goda vägen.

 

Kanske kan vi testa oss själva och fundera på hur mycket av vårt prat som handlar om himlen respektive jorden. Är våra hem präglade av schemat för nästa dag eller den kommande himmelska tillvaron? Ibland tänker jag att vårt samhälle är blockerat av alla måsten. Vi jobbar heltid, fyller fritiden med olika aktiviteter och stapplar i sängen för att snabbt få den sömn som behövs för att dra igång nästa dag. Ekorrhjulet som riskerar att göra oss stressade och sjuka. Tiden planeras in i minsta sekund för allt måste tas tillvara. Våra vänner i andra delar av världen, som exempelvis Afrika, tänker att tiden kommer. Vi resonerar i termer av att tiden går.

 

Himlen, är enligt Guds ord, en evig tillvaro med ljus, gemenskap och glädje. Vi har som uppgift att förmedla detta till vår omgivning som många gånger präglas av tidsnöd, mörker, separationer och nederlag. Låt ditt liv bli en reklampelare för det evighetshopp du bär på.

 

Jonny Bjuremo

 

 

 

 

 
Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk