Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Att älska Sverige tillbaka till Gud Vandringsstig 79 Rom 12:9-13 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2018-11-27

Vandringsstig 79:


Att leva som kristna

bland kristna.

Kom helige Ande …


Älska varandra uppriktigt. Avsky det onda, håll fast vid det goda.

Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra

i ömsesidig hedersbevisning. Var inte tröga när det gäller

nit, var brinnande i anden, tjäna Herren. Var glada i hoppet,

tåliga i lidandet, uthålliga i bönen. Hjälp de heliga med vad de

behöver. Var ivriga att visa gästfrihet.

Rom 12:9–13

Paulus har berättat för oss om hur Gud satt igång en frihetsrörelse i Kristus. Jesus har löst oss från frestarens garn, sjunger Lina Sandell (Sv Ps 45:3). Nu får vi leva det nya livet: Glad i din kärlek offrande mig.

Vi har blivit döpta in i Kristus, fått del av det nya livet. Vi har blivit iklädda Kristus i dopet (Gal 3:27). Att leva i sitt dop är att dagligen ta på kungabarnens kläder: Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade … skriver Paulus i Kolosserbrevet 3:12 och gör sedan en lång uppräkning på hur vi får vara med om att sprida godhetens vibrationer mot dem vi möter.

På denna Vandringsstig får vi lära oss att leva som kristna bland kristna.

Älska varandra uppriktigt. Se upp för hyckleriet. Det finns sådana som talar vänligt med sin nästa men har ondska i sina hjärtan, säger David i Psaltaren 28:3. Han kallar sådana för ogärningsmän.

Avsky det onda, håll fast vid det goda. När jag är stilla vid Jesu kors och anar hur han fick lida för våra synder, får jag avsky för synden. Jag förstår vad synden kostade Jesus. Jag vill därför inte ta det lätt med synden och säga: det spelar ingen roll hur jag lever. Om jag syndar är ju Gud ändå god och förlåtande. Ty det som händer då jag syndar är att jag sugs tillbaka till de makter som jag befriats från. Jag blir bunden och låst och tappar Guds barns härliga frihet.

Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning. Kärleken är blodomloppet i Kristi kropp. Den strömmar från den ene till den andre och ytterst kommer den från Kristus. Jesus vår broder uppmuntrar oss att leva i broderlig kärlek, i syskonkärlek. På grekiska heter ”broderlig kärlek” filadelfia. Säg JA till broderlig kärlek. Säg halleluJA! Ty så säger man på Filadelfia.

Också Paulus skriver detta för att uppmuntra oss att låta kärleken flöda och vibrera vidare till andra. Släpp konkurrenstänkandet och jämförandet. Överraska både dig själv och de andra med att du upphöjer den andre. Tvätta hans fötter! (Joh 13:14–17)

Var inte tröga när det gäller nit, var brinnande i anden, tjäna Herren. Här uppmanar oss Paulus att ta itu med ljumheten. Vi vet hur upprörd Jesus blir, då han ser ljumheten i Laodicea (Joh Upp 3:14–22). Om trögheten har ockuperat dig och kärleken slocknat och du slavar under stress och egna duktigheter, säg då upp bekantskapen med den makt som heter Stressen. Våga bli stilla och lyssna till vad som händer utanför dörren. Du hör en röst: Se jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig (Joh Upp 3:20). Det händer något när Jesus får tala till dig. Hjärtat börjar brinna (Luk 24:32). Du hittar glädjen i att tjäna Herren. Jesus kärlek är så underbar. Du hör hur hans kärlekseld brinner i de orden:

glada i hoppet – ty du har hittat en förankring i Jesu kärlek.

tåliga i lidandet – ty du får erfara hans närvaro i ditt mörker

uthålliga i bönen – ty bönen ger daglig kraftöverföring från Jesus,

Hjälp de heliga med vad de behöver. Paulus kallar oss kristna för de heliga, inte för att vi är fullkomliga, utan därför att vi för våra många brister behöver och får ha daglig kontakt med den Heliges helande.

Var ivriga att visa gästfrihet. Du öppnar ditt hem … och förstår ibland att det var en ängel som kom på besök (Hebr 13:1–2).

Stanna till, tänk, tala med Gud om detta som du nu läst.

Senast uppdaterad ( 2018-11-27 )
 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk