Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Att älska Sverige tillbaka till Gud Vandringsstig 80 Rom 12:14-21 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2018-12-05

Vandringsstig 80:


Att leva som kristna

bland icke kristna.

Kom helige Ande …


Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Gläd er

med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Lev i endräkt

med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det

som är ringa. Var inte självkloka. Löna inte ont med ont, sträva

efter det som är gott inför alla människor. Håll fred med alla människor

så långt det är möjligt och beror på er. Hämnas inte, mina

älskade, utan lämna rum för vredesdomen. Ty det står skrivet:

Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren. Men om

din fiende är hungrig, så ge honom att äta, om han är törstig, ge

honom att dricka. Gör du det, samlar du glödande kol på hans

huvud. Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda

med det goda.

Rom 12:14–21

Paulus riktar nu blicken mot dem som står utanför den kristna tron. Och inte bara står utanför utan också ibland är avogt och fientligt inställda och mycket kritiska. Hur lever jag ut Jesu kärlek till dem?

Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte, v 14.

Som kristen kan du få möta motstånd, förakt – ”jaså, du tror fortfarande på det där …”. Det är lätt att man då vill slå tillbaka, ja, kanske t o m förbanna = önska ont över dem. Paulus ger rådet: Välsigna! Önska allt gott över dem. Jesus säger i Bergspredikan: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er (Matt 5:44).

Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Lev i endräkt med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det som är ringa. Var inte självkloka. V 15–16

Lägg bort allt högmod och snobberi och självklokhet. Det är så lätt att sitta däruppe och se ned på de andra och bedöma ovanifrån och ha färdiga åsikter om dem. Lev dig i stället in i den andre. Försök förstå vad som hänt med den människan du möter och som gör att hon kanske är besvärlig och tröttsam. När du håller dig till det som är ringa och vågar att som Jesus stiga ned i ringheten, upptäcker du att varje människa du möter är spännande. Du känner med henne. Vågar gråta med henne. Du kan t.o.m. glädja dig över hennes framgångar.

När Jesus uppmanar oss att vända om och bli som barn vill han att vi ska ställa oss nedanför de människor vi möter. När vi då ser upp till dem får vi ögonkontakt med vår Himmelske Fader i himlen och får se dem med hans möjligheter.

Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor. Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och beror på er. V 17–18

När någon trampar på dig, sårar dig, gör det som är ont mot dig, är den första reaktionen ofta att ge igen. Men det som då händer är att ondskan bara fortsätter. Jag blir arg, sur och sprider en atmosfär av ilska och surhet till andra, som sedan sprider detta till andra. Och så är världskriget i gång! Paulus uppmanar oss att sätta stopp för ondskan och gå med i godhetens motrörelse. Det kan vara jobbigt. Paulus talar om att sträva efter det som är gott inför alla människor. Och han säger att det inte alltid är möjligt att hålla fred. Är det svårt kom då ihåg: Startpunkten är i Guds hjärta. Där får vi starta på nytt.

Hämnas inte, mina älskade, utan lämna rum för vredesdomen. Ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren. Men om din fiende är hungrig, så ge honom att äta, om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödande kol på hans huvud. Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda med det goda. V 19–21

Här ger Paulus oss nya uppmuntringar när vi går in i godhetens motrörelse mot det onda. Jag låter inte vreden få en bostad i mig. Jag överlåter min rätt att anklaga och hämnas till Herren. Han ska en gång skipa den yttersta rättvisan. Min fiende bjuder jag på kaffe och smörgåsar och ber om Jesu glödande godhet över honom. Kanske de frusna tankarna i hans huvud då smälter ned. Det onda får då inte makt över mig. Jag besegrar det onda med det goda.

Stanna till, tänk, tala med Gud om detta som du nu läst.

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk