Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Att älska Sverige tillbaka till Gud Vandringsstig 82 Rom 13:8-10 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2018-12-18

Vandringsstig 82:

Störst är kärleken.

Kom helige Ande …


Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra. Ty den som

älskar sin nästa har uppfyllt lagen. Dessa bud: Du skall inte begå

äktenskapsbrott, Du skall inte mörda, Du skall inte stjäla, Du

skall inte ha begär, och alla andra bud sammanfattas i detta ord:

Du skall älska din nästa som dig själv. Kärleken gör inte något ont

mot sin nästa. Alltså är kärleken lagens uppfyllelse.

Rom 13:8–10

Paulus skriver brev till de kristna i Rom och till de kristna i Sverige. Han talar om glädjen i att betala skatt och tullar, att visa respekt och vördnad för andra och att överraska andra med kärlek. Han påminner om hur kärlekens Gud har satt kärlekens bud som ett skyddsräcke omkring det ömtåliga människolivet. Och alla buden sammanfattas i ordet: Du skall älska din nästa som dig själv.

Men vad är det som hänt? Vi ser med smärta och sorg hur många hoppar över dessa skyddsräcken. Och vi skäms över att vi själva gjort så. På andra sidan skyddsräckena finns besvikelser, sår, gråt. När vi bara vill förverkliga oss själva, mår människor omkring oss illa. Och vi ser inte, förstår inte, bryr oss inte om att människor i vår närhet får det svårt.

Har de det svårt för att jag gett dem så lite kärlek? Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra. Att älska är så stort och så rikt att jag aldrig blir färdig med det. Men hur ska jag klara av att älska så rikt? Hur hittar jag en skuldsanering? Varmed skola vi betala?

Vad är det för makter och krafter som styr oss? Vi syndar. Och det gör ju alla. Men det vi inte ser är hur synderna blir som otäcka gerillasoldater. De lurar oss. De binder oss. De häller parfymer över oss så att vi inte märker hur synderna luktar illa. Och synderna slår sig samman och väljer en ledare. Vi talar om Synden med stort S. Synden är en makt. Synden är generalen och synderna är soldaterna. Upp till kamp emot Synden!

Likadant med Döden. Det är inte bara en händelse som kommer sist i våra liv och gör slut på oss. Döden är en makt som nu tar ifrån oss livsmod och glädje.

Dessa makter – Synden, Döden, Ondskan – är personligheter, onda krafter som möter den stora katastrofen på Golgata. ”Avgrundens och dödens makt nu är bunden” (Sv Ps 147:3).

Men hur är det nu med KÄRLEKEN? Är den också en personlighet? Störst är kärleken, sjunger Paulus i 1 Kor 13. Vem sjunger han om då? Om sig själv? Han talar ju om sig själv – när jag var barn … sedan jag blivit man … Beskriver han sig själv som en mogen, helgad kristen, som är tålig och mild, som inte skryter, och alltid uppför sig väl (v 4–5)? Eller har han fått veta vilka fina människor du och jag är, så att var och en av oss kan säga: JAG skryter inte, JAG avundas aldrig, JAG söker inte mitt … Och vi säger: Nu består tron, hoppet och JAG, dessa tre, men störst av dem är JAG. Usch, vilken egotrippad människa!

1 Kor 13 är en lovsång till Jesus. Gud är kärlek (1 Joh 4:7–23). Och Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe medan vi ännu var syndare (Rom 5:8).

Kärleken är lagens uppfyllelse, skriver Paulus. Också här sjunger han om Jesus. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla lagen, säger Jesus (Matt 5:17, Bibel 2000). Han ordnade skuldsaneringen. Han har betalat skulden. Det gamla syndalivet kan få ett slut. Ett nytt liv kan börja. Han har fyllt lagens kärl med kärlek! Vi får varje dag stanna till och dricka ur källan, där kärleken flödar. Om vi tagit emot Jesus som vår Frälsare och Herre, plockar Jesus ned Hans Majestät JAG från tronen och flyttar in i oss. Men den som dricker av det vatten jag ger honom skall aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger skall i honom bli en källa, som flödar fram och ger evigt liv (Joh 4:14).

Jag kan ha svårt med vissa människor. Då får jag tala med Jesus om dem. Jag får se dem med hans möjligheter. ”Jesus in me loves you”, står det i en sång. Ty den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen. Den som älskar – det är ”Jesus in me”.

Såsom jag har älskat er, skall ni älska varandra (Joh 13:34).

Stanna till, tänk, tala med Gud om det du nu har läst.

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk