Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Att älska Sverige tillbaka till Gud Vandringsstig 83 Rom 13:11-14 PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Bengt Pleijel   
2018-12-24

Vandringsstig 83:

Ikläd er Herren Jesus

Kristus.

Kom helige Ande …


Och det skall ni göra, väl medvetna om tiden, att stunden redan

är inne för er att vakna upp ur sömnen. Ty frälsningen är oss nu

närmare än då vi kom till tro. Natten går mot sitt slut och dagen

är nära. Låt oss lägga bort mörkrets gärningar och klä oss i ljusets

vapenrustning. Låt oss leva värdigt, det hör dagen till, inte i utsvävningar

och fylleri, inte i otukt och lösaktighet, inte i strid och

avund. Nej, ikläd er Herren Jesus Kristus och ha inte en sådan

omsorg om kroppen att begären väcks till liv.

Rom 13:11–14

Jesus ger en gång en definition på vad synd är: Synd, ty de tror ej på mig (Joh 16:9). Genom dopet är vi inkopplade på kraftnätet från Golgata. Genom tron kopplar vi på strömmen. Då tänds ljuset och då kommer värmen. Tron är detta: Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom, sitt förbund gör han känt för dem (Psalt 25:14). Tro är inte i första hand att acceptera ett trospaket. ”Måste jag tro det?” Tro är att ta Jesus i handen och vandra med honom. De första lärjungarna gör så. Efter tre år förstår de vem Jesus är: Du är Messias, den levande Gudens Son (Matt 16:16).

Nu kan det hända att man räknar sig som kristen, har kristna värderingar, har kristna åtbörder (himlar med ögonen, suckar som en riktig kristen, hallelujar). Men så mycket kontakt med Jesus, har man inte. Drar man ur kontakten blir det mörkt och kallt. Där i mörkret ser vi varandra inte. Vi kolliderar med varandra och gör varandra illa. Ibland vet man inte hur illa man gör. Man går i sömnen. Man ”utstrålar” mörker, gör mörkrets gärningar. Janne Josefsson har mörkerkameran med sig och därför får hela Sverige på TV:s Granskning veta vad du har för dig: utsvävningar och fylleri, otukt och lösaktighet, strid och avund.

LÄGG AV MED DET! Vakna upp ur sömnen. Ty frälsningen är oss nu närmare än då vi kom till tro. Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss lägga bort mörkrets gärningar och klä oss i ljusets vapenrustning. Paulus vet hur viktigt det är att var rätt klädd när det är mörkt och kallt. Vi behöver ljusets vapenrustning. Ikläd er Herren Jesus Kristus. Vapenrustningen visar att vi behöver Jesus på alla känsliga områden, där vi ofta faller. Han vill vara oss lika nära som kläderna på kroppen. Därför tar vi på oss:

FRÄLSNINGENS HJÄLM – Tack, Jesus, för Ditt skydd mot onda intryck så att Mörkret inte får makt över mina tankar.

RÄTTFÄRDIGHETENS PANSAR – Tack, Jesus, för Ditt skydd mot orättfärdighet och egenrättfärdighet. Bevara mig i Din rättfärdighet så att jag hittar en rätt färd genom livet.

SANNINGENS BÄLTE – Tack, Jesus, för Ditt skydd mot alla lögner och att Du bevarar mig i Dig, som är Sanningen (Joh 8:31ff).

VILLIGHETENS SKOR – Tack, Jesus, för Ditt skydd mot lättja, olust och ängslan och att Du ger mig en ny vilja att bära bud om shalom, om fred, om det goda livet.

TRONS SKÖLD – Tack, Jesus, för Ditt skydd mot Satans otrospilar och att Du bevarar mig i tron på Guds löften.

ANDENS SVÄRD – Tack Jesus för Ditt levande ord. Det är det enda vapen jag får använda mot den Onde ty ”ett ord kan honom fälla”.

Jesus, Guds Son, du ljus i mitt inre, låt inte mörkret få tala till min själ.

Jesus, Guds Son, du ljus i mitt inre, öppna mig för din kärlek och frid. (Sv Ps 781)

Genom vapenrustningen (se Ef 6:10–20), säger vi NEJ till mörkret och mörkrets gärningar. Genom dopdräkten säger vi JA till Ljuset och vill med Jesus vibrera godhet mot dem vi möter. (Gal 3:27) I dopet blir vi iklädda Jesus. Dagligen får vi klä oss i dopdräkten, i Jesu sinne, i Jesu kärlek (se Kol 3:12 ff). Du hör hur Jesus säger inför varje plagg: ”Detta vill jag hjälpa dig med idag”.

Stanna till, tänk, tala med Gud om det du nu har läst.

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk