Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
För eller emot - Sexagesima – 2:a årgången PDF Skriv ut E-post
.

För några söndagar sedan mötte vi den gamle mannen Symeon i Jerusalems tempel. Han sa om Jesus enligt Lukasevageliet 2:34: ”Jesus  skall bli till fall eller upprättelse för många i Israel och till ett tecken som väcker strid.” Dagens text är ett av flera exempel på detta. Och går vi vidare i historien ända in i vår egen tid, ser vi ständigt, hur detta blir verklighet. För eller emot. Och variationerna är många.

När vi vandrar omkring i Joh 7:40-52 möter vi människor, som hört om Jesus eller nyss hört honom själv tala.

Folk i den utsända tempelvakten rapporterar: ”Aldrig har någon människa talat som han.” Vi känner igen den där reaktionen. Man skulle egentligen göra något annat eller kanske delta i t ex en gudstjänst men naturligtvis inte engagera sig. Sån´t sysslar inte vi, upplysta människor med. Och så plötsligt händer något. Orden drabbar direkt och fortsättning följer.

Så har vi dom som börjar diskutera. Spår av det man hört från  Skriften rinner fram. Betlehem, Galileen, Profeten, Messias. Brottstyckena blandas och blir till argument åt olika håll. Jesus, jo visst är han ett föredöme, men Guds Son, är inte det lite överspänt? Och så blir det som i de flesta religionsdiskussioner, att man resonerar för och emot och håller sig gärna hela tiden på det mänskliga förnuftsplanet utan att räkna med Andens kraft och  Guds plan med alltihop. Och då blir det en enda röra. Sällan så mycket klarhet.

Översteprästerna och Fariséerna satt fast i sina system. Så här är det. Kom nu inte och rör till det. Vi vet vad som gäller. Känns detta igen, både från den profana sfären och ibland också i fastlagd fromhet. Den senare verkar så klar och säker, men i själva verket har gemenskapen med levande Gud förvandlats till ett regelsystem som man skall följa och gärna predikar för andra men som inte befordrar liv utan död.

Nikodemus sticker verkligen ut. Än har han inte gripits på allvar av Jesu förkunnelse, men han är på  väg. Och som hos så många handlar det till att börja med, att  inte dra förhastade slutsatser och döma för fort. Ett frö har såtts. Tänk om vi kunde bli många, som tränar oss i att vattna, pyssla om, hjälpa ”frömänniskorna” till tillväxt. På det levande ordets söndag måste det väl vara det angelägnaste av alla böneämnen. Sådana människor finns runt om oss. Låt den helige Ande få visa dig till dom och dom till någon, som kan vara färdkamrat på vägen till en hel och full tro.

 

Svante Enander

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk