Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Kung och bror - Härskare och räddare - Första advent 3:e årg PDF Skriv ut E-post

Första söndagen i advent

Matteus 21:1-9

 

Att lägga ut mantlar och kvistar från träden på marken är ett sätt att välkomna en kung. Folket hyllar Jesus och bemöter honom som den kung han är. Samtidigt ropar de "Hosianna", som betyder "Kom och hjälp oss".

 

De två delarna av folkets reaktion på Jesus intåg i Jerusalem är lika korrekta båda två och sammanfattar vem Jesus faktiskt är - helig, allsmäktig Gud och segrande konung OCH den hjälpare, Messias, som Gud hade lovat sitt folk. Han kommer till oss, kommer till vår hjälp, kommer in i våra hjärtan och möter oss i ögonhöjd. Och han kommer med sitt rike, sin seger, sin makt och sin härlighet.

 

Kung och bror, härskare och räddare. Jesus är både och.

 

Sedan vet vi inte hur väl folket förstod exakt på vilket sätt Jesus var både kung och räddare. På samma sätt som människorna på den tiden kan ha fått för sig att Gud skulle skicka en politisk revolutionär som skulle leda uppror mot romarnas ockupation, eftersom det framstod som den mest konkreta nöden de befann sig i, så kan människor idag betrakta Jesus som någonting annat än det han faktiskt är. Man kan vilja framställa honom som enbart ett slags världslig förebild, en morallärare eller en politisk maskot för vitt skilda ideologier.

 

Men hans rike är inte av denna världen, han kommer för att regera i våra liv, i våra hjärtan, och det är också där han möter oss, i ögonhöjd, mitt i våra liv så som de faktiskt ser ut. Han kommer för att ge oss kärlek och förlåtelse, för att ge oss den rättfärdighet som bara han kan ge oss. Han är verkligen kung och räddare, och hans rike segrar underifrån och växer som en ostoppbar senapsplanta tills Gud är allt i alla.

 

Hosianna, kom och hjälp oss!

Och han kommer. Med ett nådens år från Herren.

 

 

 

Linnéa Vikström

Präst i Hortlax församling

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk