Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Skapad till Guds avbild? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

(Svar till Paulina)

Du undrar över betydelsen av orden i skapelseberättelsen 1.Mos 1:27:

Gud skapade människan till sin avbild,
till Guds avbild skapade han henne.
Som man och kvinna skapade han dem.

När vi talar om att ett barn är sin mammas avbild eller "sin far upp i dagen", så tänker vi i första hand på utseendet. Men det kan också vara tydligt att barn ärvt egenskaper från sina föräldrar, t ex musikalitet eller konstnärlighet.

När det gäller människan som Guds avbild kan vi utesluta kroppsliga likheter, eftersom Gud inte har någon kropp. (Han fick det förstås i Jesus, men det var ju långt senare.) Det måste alltså vara sina egenskaper som Gud lade ner i människan. Hon skulle vara en avbild av Guds godhet, kärlek, rättfärdighet, och i någon mån av hans makt, eftersom hon fick uppdraget att "härska" över djuren (1.Mos 1:26).

Två kapitel senare berättas det om syndafallet, då människan trotsade Gud. Den kristna tron säger att synden medför att Guds avbild i människan blir fördunklad. Däremot blir den inte i grund fördärvad. Innerst inne i varje människa finns alltså en glimt av Gud. Men människan måste renas för att avbilden ska komma fram under alla syndens avlagringar, och den reningen klarar vi inte av på egen hand. Det är därför frälsningen är nödvändig.

Därmed är också din följdfråga besvarad, varför människan har ett så högt värde. Allting är skapat av Gud, men ingen annan än människan är skapad med Gud själv som mall. All äkta godhet, kärlek och rättfärdighet som kan finnas hos oss är en avglans av Gud. I Psaltarens åttonde psalm står det om människan:

Du gjorde honom nästan till en gud,
med ära och härlighet krönte du honom.
Du lät honom härska över dina verk,
allt lade du under hans fötter.

Till skapelsens mysterium hör också polariteten mellan man och kvinna. Det går åt två för att representera Gud. Inte mannen ensam, inte heller kvinnan ensam, utan båda behövs för att uttrycka bilden av Gud. Och då förstår vi att könets roll inte bara är kroppslig utan själslig, eftersom det är på det själsliga planet vi återspeglar Gud.

Gud älskar att spegla sig i människan. Ja, han älskar det till den grad, att när spegeln blir alldeles svart, så tvättar han den ren med det enda medel som duger: sitt blod.


Med hälsning i Herren

 

Reflexioner över frågan & svaret:

hejsan.
varför får man inte rita av gud? vad är det lagen heter?, och är det bara en fråga om moral, eller står det i svenska lagstiftningen?
/emma c

Hej Emma!
Det går inte att göra någon bild av Gud eftersom han är osynlig. Det är t.o.m. förbjudet att ens försöka (2 Mos 20:4). Men i Jesus blev Gud människa och fick en synlig kropp, och därför är det helt okej att avbilda Jesus. Kyrkorna är ju fulla av krucifix och ikoner och andra bilder av Jesus. Så då har vi ändå på sätt och vis bilder av Gud, för Jesus säger: \"Den som har sett mig har sett Fadern\" (Joh 14:9-10).
Däremot får judar och muslimer inte avbilda Gud. Enligt deras tro har han aldrig blivit synlig i Jesus. Den svenska lagen säger ingenting om det här.

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk