Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Gnosticismen och skapelsen? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

Du har läst i 1. Moseboken att Gud skapade människan till sin avbild, och andades in livsande i henne. Nu undrar du om inte detta är gnostiskt tänkande.
Gnosticismen var en filosofi som var mycket utbredd i synnerhet i Grekland och de gamla grekiska områdena på Nya testamentets tid. Läran går ut på att kroppen är något mindervärdigt, som Gud inte kan ha skapat. Det är själen som är det viktiga - kroppen är bara något som själen har att släpa på. Det här fick till följd att man kunde festa hur mycket som helst och leva sexuellt lösaktigt, för det berörde bara kroppen. Det var ju ändå själen som skulle ha kontakt med Gud.
Då förstår du kanske att skapelseberättelsen är så långt ifrån gnostiska läror som tän-kas kan. Dels fanns den långt innan gnosticismen var påtänkt, och dels säger den raka motsatsen. Inte bara själen utan även kroppen är skapad av Gud. Därför är kroppen värd exakt lika mycket som själen.
Du nämner också att "gnosticismen ligger nära New Age". Ja, det är verkligen så att denna gamla filosofi har stuckit upp huvudet igen i vår tid. New Age ägnar sig mycket riktigt helst åt själen. Den menar att människan är en själ som har en kropp. Däremot säger den kristna tron att kropp och själ är lika mycket värda och oupplösligt förenade, liksom Gud och människa var förenade i Jesus. Det är därför det är så viktigt i den kristna tron att kroppen ska uppstå och återskapas av Gud. Utan kropp är människan inte människa.
Så var rädd om din kropp. Den är Guds mästerverk lika väl som själen.


Med hälsning i Herren

 

Reflexioner över frågan & svaret:

först av allt, så är new age inte någon enhetlig tro, så jag tycker inte att man kan säga att "de" tycker si och och så. Gällande gnosticismen, så kan jag tänka mig att den har stuckit upp huvudet igen, dock har jag svårt att tänka mig att den har gjort det inom vad ni benämner som new age.
Christofer

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk