Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Vandring 21 - Guds enfödde son






Kära du, gamle surfare!
Ju längre in vi går i dessa vandringar desto äldre blir vi. För varje vandring en vecka äldre. Och vi åldras ju vackert, både du och jag! Men det märkliga är, att ju mer man sysslar med bibliska tankar desto mer föryngras man. Kung David upptäckte detta: Man blir ung på nytt som en örn, skriver han i Psaltaren 103:5. I den gamla översättningen (1917) står det att 'du blir ung på nytt som en örn'. I den nya översättningen (som en del kallar X2000) står att 'jag blir ung på nytt som en örn'. Den gamla är bra för dig. Den nya är bra för mig.

Men nu frågar jag dig: Är du beredd? Vad då på?

Jo, att låta något hända med din nyfikenhet.
Unna dig att upptäcka nygamla Nyupptäckter.
Och att låta något hända med din ålder.
Är du av en hög ålder blir detta en föryngringskur.
Är du av en låg ålder blir detta en växtkur.
De två första siffrorna i ditt personnummer kommer att förändras:
Antingen nedåt eller uppåt.

Så låt oss starta på nytt en nyfikenhetsupptäcktsvandring in i Landet KRISTEN TRO. Den här gången är ämnet för vår nyfikenhet orden: GUDS ENFÖDDE SON. Ibland kallas han så. Ibland talar han om sig själv som Människosonen. Ja, vem är han egentligen? Gud eller människa?

Vänd tillbaka till denna sida när du läst hela detta avsnitt. Tänk till och fråga dig om du fått svar på dina krokiga frågetecken.
Och titta efter om det hänt något med de två första siffrorna i ditt personnummer.

Många hälsningar!

 


 

Vi tror ock på Jesus Kristus GUDS ENFÖDDE SON


 Vi stannar till vid sex upptäcktsmål:

  1. Det börjar i himlen
  2. Den som stigit ned från himlen, Människosonen
  3. Jesusbiografier
  4. Ordet …
  5. …blev kött
  6. Min Son … Min Älskade … Min glädje

 

1. Det börjar i himlen
Vi smyger oss in på ett sammanträdesrum i himlen. Det är Fadern som överlägger med Sonen och den helige Ande. De har just skapat jorden. Berg och hav och fåglar och lejon och maskar är färdiga. Men hur ska de sedan fortsätta? Vi hör hur Fadern frågar: Ska vi våga oss på att skapa människan också? Tänk om det går snett!

Då svarar Sonen:
Går det snett lovar jag att ställa upp som Frälsare och räddare.

Vi hör hur den helige Ande svarar:
Får de det svårt lovar jag att ställa upp som Hjälpare.

Fadern klubbar beslutet. Han säger:
Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara oss lika.
(1 Mos 1:26)

Sedan beslutet är fattat börjar Fadern tänka på dig och mig. Han ser oss med Sonens och Andens möjligheter: Innan världens grund blev lagd har han utvalt oss i honom (Ef 1:4). Till dig och Jeremia och några till säger han: Förrän jag danade dig i moderlivet, utvalde jag dig (Jer 1:4).
Vi fanns där, redan då, i Guds hjärta!

Stanna till en stund. Unna ditt inre denna glädje!

 

2. Den som stigit ner från himlen, Människosonen (Joh 3:13)
Jesus talar ofta om sig själv som Människosonen. Den benämningen används 80 gånger i Nya Testamentet. Uttrycket går bl.a. tillbaka på en syn som profeten Daniel hade. Han berättar om hur en som liknade en människoson kom med himmelens skyar (Daniel 7:13 GT17)

Jesus förklarar med denna benämning, MÄNNISKOSONEN, vem han är. Det uttrycker både det högsta och det djupaste i Jesu väsen. Han kommer från Guds värld. Han är den som hör ihop med Fadern, han är Guds Son. Men han är också en människas son, han är som en av oss.
När Jesus stod inför översteprästen Kajafas frågade denne:

Är du Messias, den Välsignades Son? Jesus svarade: Det är jag, och ni skall få se Människosonen sitta på Maktens högra sida och komma med himlens moln.
(Mark 14:61-62)

I Cesarea Filippi frågar Jesus: Vem säger människor att Människosonen är? (Matt 16:13). Läs om svaren som han får i föregående vandring. När Jesus sedan riktar frågan till lärjungarna, vem de anser honom vara, då svarar Petrus: Du är Messias, den levande Gudens Son.

Den fråga som var det allmänna samtalsämnet på Nya Testamentets tid var denna: Vem är Jesus? Människoson eller Guds Son? Människa eller Gud?
Och det svar man anar var:

Jesus är en av oss. Han är en människa som vi. En verklig människa. Och en märklig människa. Jesus är mer än vi Han kan göra sådant som ingen annan kan göra. Med honom händer sådant, som inte händer med andra. Jesus är Gud och människa Jesu närmaste vänner ser honom vandra omkring i Palestina. De ser honom glad och lessen. De ser honom hungrig och trött. De ser hans ångest, hans vrede, hans sorg.

Trots detta mänskliga vågar de tro att Jesus är Guds son. Det är livet i hans ord, det är hela hans väsen, kärleken och makten i hans ord, som övertygar dem.

Efter tre års vandringar med Jesus bekänner Petrus vid Cesarea Filippi:
Du är Messias den levande Gudens Son. (Matteus 16:16)

 

3. Jesusbiografier
Om man skall skriva en biografi om en människa, var ska man då börja? Man kan göra en levnadsbeskrivning genom att endast skildra en människas offentliga liv. Man berättar om det han gjort för samhället eller kyrkan medan han stod i sin krafts dagar. Man kan också börja någonstans i barndomen, se på hans hem och på hans föräldrar och generationerna bakåt. Ett släktregister kan ge god bakgrund, ty släkten följa släktens gång och vi hör ihop med gångna generationer.

I Bibeln finns det fyra biografier om Jesus.

1. Markus
begränsar sig till att endast berätta om de tre år då Jesus stod i offentlighetens ljus. Därför börjar Markus med dopet i Jordan då Jesus inviges till sin frälsargärning. Det Markus vill visa är att Jesus är Guds Son som levde här på jorden som en människa bland människor.

2. Matteus
börjar ännu tidigare. Han börjar med Jesu födelse i Betlehem. Och innan han berättar om den, skriver han ned Jesu släkttavla. Han går ända tillbaka till Abraham. Matteus skriver sitt evangelium i första hand för judar. Han vill visa att Jesus är judarnas konung. Därför börjar han med Abraham, ty med Abraham börjar det judiska folkets historia.

3. Lukas
beskriver också Jesu barndom. Han berättar om ängelns besök hos Maria före Jesu födelse. Också Lukas tar med Jesu släkttavla. Men han går ännu längre tillbaka än till Abraham. Han går tillbaka till den första människan Adam. Lukas skriver i första hand för hedningar. Hans avsikt är att beskriva Jesus som världens frälsare. Därför börjar Lukas där den mänskliga historien börjar - med Adam.

4 Johannes
är en gammal man när han skriver sitt evangelium. Han bör ha passerat sin 80-årdag och lite till. I 60 år hade han levt i tro på Jesus Kristus, Guds Son. När Johannes vill skildra Jesu liv går han ännu längre tillbaka än de andra tre. Han går bakom Abraham, bakom Adam. Han går ända tillbaka till Bibelns början, där det sägs: I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Då fanns Jesus där, han som är Ordet.

 

4. Ordet
Johannes börjar sitt evangelium just med dessa ord: I begynnelsen. Han tar oss med så långt som mänskligt tänkande kan nå. Johannes säger inte att Jesus begynte före allting utan han säger att innan allting begynte så var Jesus där. I begynnelsen var Ordet. Jesus kallas här för Ordet. Det finns flera skäl till att han kallas så. För att förstå det kan vi börja med att se vad ordet ORD betyder för oss. Det betyder ju förbindelselänken mellan två personer. Ett ord går ut ur en person och in i en annan. Och det är kanske grundbetydelsen för Johannes när han kallar Jesus för Ordet. Jesus är den kommunicerande länken mellan Gud och människa. Genom Jesus talar Gud till oss. Gud når fram till oss och in i oss.

Men det finns säkerligen fler skäl till att Johannes använde benämningen Ordet på Jesus. Han skriver sitt evangelium i Efesos. Där fanns många åsikter och tankar och filosofier i omlopp. Också då - precis som nu - levde man i en pluralistisk tid. Det fanns åsikter i pluralis. 600 år innan Johannes skrev sitt evangelium fanns en filosof i Efesos som hette Herakleitos. Det var en stor filosof och han hade en skarp hjärna och funderade mycket. Han såg ut över världen och över historien och naturen. Allting flyter, sa han. Fast han talade inte så bra svenska utan hellre grekiska och då hette det: panta rei. Ingenting är stabilt. Allting förändras. Allting flyter. Finns det någon mening med allt detta? Finns det någon avsikt? Finns det någon logik. Det grekiska ordet LOGOS betyder Ord, mening, avsikt. Han forskade och studerade och undersökte. Men han kunde aldrig finna vad han sökte: LOGOS, Ordet, avsikten, meningen ..

Är det inte samma frågor vår tids människor ställer. Finns det någon mening, någon avsikt, någon logik, någon LOGOS?
Men då träder Johannes fram. Han talar rakt in i sin tid och rakt in i vår tid. Det ni söker och undrar och frågar efter, honom har jag funnit. Jag kan hans namn. Och så berättar Johannes om Jesus.

Han har tre ting att säga om Jesus:

1. Jesus är av evighet. I begynnelsen var Ordet.
Innan bergen och skogarna och sjöarna och människorna och djuren fanns,
så fanns Jesus. Jesus är av evighet. Han fanns redan då allting begynte.

2. Jesus är en person. Ordet var hos Gud.
Jesus är där hos Gud, ansikte mot ansikte.
De hör ihop som spegelbilden till den som speglar sig.
De talar med varandra, ser på varandra, älskar varandra,
de hör ihop som far och son.

3. Jesus är Gud. Ordet var Gud.
Det finns inget högre att säga om Jesus än detta:
Jesus var Gud. Det sägs inte att han var nästan Gud.
Det sägs inte att han var lik Gud eller full av Gud. Han var Gud.
Jesus är av evighet.
Jesus är en person.
Jesus är Gud.

Om vi tar bort någon av dessa tre satser förstör vi vår kristendom. Om det inte är evighet hos Jesus, kan han inte ge oss evigt liv. Om inte Jesus är en person, kan han inte vara vår vän den bäste. Om Jesus inte är Gud kan han inte förlåta våra synder, ty endast Gud kan förlåta synder. Just därför att Jesus är av evighet, just därför att han är en person och just därför att han är Gud kan han gör det för mig och dig som ingen annan kan göra.

I begynnelsen var Ordet,
och Ordet var hos Gud
och Ordet var Gud.
Han var i begynnelsen hos Gud.

Men något hände med Ordet.

 

5. Ordet blev kött

Något händer med Ordet, säger Johannes. Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet. (Joh 1:14)
Ordet som var Gud blir människa! Gud är inte längre ett hemlighetsfullt X, som ingen kan lösa. Inte en dunkel gåta, som ingen kan veta något om. Gud har letat sig fram till oss. Gud har blivit en levande människa ibland oss.

När juldagsmorgon glimmar,
jag vill till stallet gå,
Där Gud i nattens timmar
nu vilar uppå strå.

Gud är inte diktatorn, som kommer till oss i ståt och prakt. Hade han kommit så hade ingen vågat nalkas honom. Vi hade fått stå på avstånd och beundra honom. Nu kommer han till oss ett barn. Han utlämnar sig i människans våld Han är vår broder. Han vet vad det vill säga att leva här på jorden.

 

6. Min Son … den Älskade … min glädje

Jesus bryter de tysta årens tystnad. Vid ca 30 års ålder träder han fram. Han startar sin frälsargärning genom att gå ned till Johannes Döparen vid Jordan.
Floden Jordan är jordens lägsta punkt, 400 meter under havsytans nivå. Det ligger något mycket viktigt i detta. Jesus börjar nedifrån. Han börjar på jordens lägsta punkt. Ingen människa kan ha sjunkit så djupt att inte Jesus är nedanför henne.

Jesus stiger ned i Jordans vatten. Innan Livet rinner ut i Dödens hav vänder Han strömmen. Han fångar upp oss som så ofta bara glider med strömmen. Han tar oss med upp på Golgota där Makterna måste släppa taget om oss, bördorna lyfts av och vi hittar ett nytt liv.
Vid Jesu dop i Jordan hörs Faderns röst:

Denne är min Son, den Älskade.
I honom har jag min glädje.

(Matt 3:17 enligt Folkbibeln)

Samma ord sägs på Förklaringsberget (Matteus 17:5). Den himmelske Fadern talar om för oss vem Jesus är. Men det är som om dessa ord inte bara landar i Jesu liv. Det landar också i dem som genom dopet och tron hör ihop med Jesus. När vi 'är i Kristus', som Paulus älskar att uttrycka det, blir det som är hans också vårt. Anar du inte redan nu att här finns hemligheter att upptäcka? Kan du hör vad han vill säga till dig:

'Du är mitt barn, min son, min dotter. Du är min Älskade. Jag har utvalt dig. Jag har en plan med ditt liv. I dig har jag min glädje'.

Det är mycket som händer vid Jordan. Himmelen öppnas över Jesus, när han stiger ned i Jordan. Man hör Faderns kärleksförklaring till sin Son. Man ser Guds Ande som sänker sig ned som en duva.
Den helige Ande är inte en duva. Men han kommer som en duva. Duvan är en sådan fin fågel, varm, tillgiven. Men är vi för bullriga flyger den i väg. Är det kanske orsaken till att vi har så svårt att förstå det här med den helige Ande. Det som den helige Ande vill göra är att hjälpa oss förstå att dessa gamla bibliska tankar gäller oss, dig och mig. Det är Anden som gör levande.

Vi behöver bli stilla och be. Det är mycket som händer då.

Det börjar i himlen.
Fadern, Sonen och den helige Ande planerar oss.
Vi förstår hur hela den helige Treenigheten vill ta hand om oss
Vi ser den himmelska rörelsen mot jorden: Någon stiger ned från himlen: Människosonen. Den levande Gudens Son.
Vi står vid en öppen himmel.

När vi är stilla hör vi en himmelsk viskning:

'Du är mitt barn, min son, min dotter. Du är min Älskade. Jag har utvalt dig. Jag har en plan med ditt liv. I dig har jag min glädje'

 

 

  



Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg