Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Riv ut ögat! PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

(Svar till Dan)

Du har läst Jesu ord i Bergspredikan om att man ska riva ut sitt öga och hugga av sin hand. Detta gör dig orolig, och du undrar om det ska förstås bokstavligt?

Orden står i Matt 5:29-30 . Poängen är att man kan behöva offra något för att bli räddad. Själv fick jag i min ungdom ett ben amputerat på grund av en cancertumör. Jag miste en kroppsdel och räddade livet. Nu har jag levt med protes i snart 50 år. Det är förstås inte alltid så kul – men det är ändå ett billigt pris för livet!

Fast för mig gällde det ju bara kroppens räddning i detta livet. Jesus talar om själens räddning till evigt liv. Himlen lär inte bli full av enögda sjörövare och enarmade banditer. Synden finns i människans innersta och sitter varken i ögat eller i handen. Så det är tydligt att Jesus använder ett bildspråk här. Jag tror att han med dessa drastiska bilder egentligen vill ge en utläggning av första budet: Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. Ingenting ska vara viktigare för oss än Gud – inte ens vårt öga eller vår hand. Det som ”förleder oss” ska vi göra upp med. Och då handlar det inte om något bokstavligt utrivande eller avhuggande, utan om att bekänna det syndiga som ögat ser och handen gör.


Med hälsning i herren

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk