Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Vandring 73 - Sjunde budet - Inte stjäla

 


Kära miljonär!

Får jag kalla dig så?
Känns det bra, eller …
'Du vet väl om att du är värdefull'.
Du är faktiskt riktigt rik.  Himmelrik!
Och när arvet kommer, kommer du att bada i rikedomar.

Men är vi barn är vi också arvingar.
Guds arvingar och Kristi medarvingar.

(Rom 8:17)

På denna vandring skall vi jaga tjuvar.
Det finns sådana som vill stjäla ifrån dig dina smycken, aktier och TV-apparater. Och sådana som vill ta ifrån dig din tro och din glädje och din kärlek. Det finns makter och krafter som vill lura dig att snurra runt omkring dig själv.

Men vi ska inte bara jaga tjuvar. Vi ska också tillsammans med Jesus klättra upp på Bergspredikans berg och andas den friska doften av bekymmerslösheten där. Vi ska titta på liljor och på fåglar och lära oss att slänga bort bekymmerssnickarverktygen.
Någon gång ska vi också träffa Paulus. Han säger: Jag är nöjd.
Säg det halvhögt för dig själv.
Det var kanske länge sedan du sa så.
Och när du sa så blev du medlem i den sällsynta klubb i mänskligheten som kallas original.

Med många hälsningar!


Guds tio ord

Och Gud talade alla dessa ord:
Jag är Herren, din Gud,
Som har fört dig ut ur Egyptens land,
ur träldomshuset

Sjunde budet: Du skall inte stjäla

Luther frågar: Vad är det? Och vi svarar.
'Vi skall frukta och älska Gud,
så att vi inte tar ifrån vår nästa
hans pengar och ägodelar
eller med falska varor och svek
drar dem till oss,
utan medverkar till att
hans inkomst och egendom förökas och skyddas.'

Vi stannar på denna vandring till vid 10 tank-ställen:

  1. Var inte så illa korkade ....
  2. Nej, inte nu igen!
  3. Upp ur fördärvets grop
  4. Mammon - en makt!
  5. Vad skall den göra som stulit?
  6. Förvaltare
  7. Förvaltarens glada upptäckter:
    Jag tjänar Herren
    Jag får dela med mig
  8. Bli fågelskådare
  9. Bli blomsterälskare
  10. Byt samtalspartner

    Och så till sist: Reflektionen

 

1. Var inte så illa korkade ....
Lägg märke till hur 2 Moseboken 20:1 kommer före alla buden. Och Gud talade alla dessa ord: Jag är Herren, din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset.

Gud talar ord av ande och liv till oss. Hans ord är en kraft som frälser (Rom 1:16) Han ropar ut frihet för de fångna (Lukas 4:18). Han leder oss ut ur vårt träldomshus.

Han löser oss ur dödens band med sin kärleks stark hand.
(Sv Psalm 40:3)

Också nu gör Herren det som han gjorde då.
(Sv Psalm 646:4)

Han är Herren din Gud, som påminner dig om vad han gjort och vad han gör. Med det vill han ha sagt: 'Var nu inte så illa korkade att ni låter er fångas och bindas på nytt'. Det finns sådana makter. En sådan skall vi granska på denna vandring. Han kallas för mammon.

 

2. Nej inte nu igen!
Gud tröstar, lär, förmanar och varnar oss. Hans kärleksord i oss är ett slags antabusmedel, som får oss att reagera mot ondskans lurigheter.

Och ändå ramlar vi dit.
Nej, inte nu igen …
Här finns groparna, som dåliga människor omkring dig ramlar ner i. Men ligger du själv i någon grop?

Gropen där man
- Snattar: Man snattar då man tror att ingen ser det. Man plockar till sig ur kamratens ficka eller pappas plånbok. 'Butiksråttan' tar för sig i snabbköpet. - - - Man gör inbrott, rånar …
- Fuskar: Vad anser du om Elsa? Hon fuskade på sista skrivningen och fick bättre betyg än du.
- Slarvar: Det är kul att kunna köra en bil så här hårt. Det är klart att bilen inte mår så bra. Men inte gör det mig nånting. Det är ju firmans bil. Och dom har sannerligen råd.
- Deklarerar falskt: Är det inte märkligt att Svenssons har en sån dyr och fin bil?Han som har så små inkomster enligt Taxeringskalendern ..Det måste vara svarta pengar. Om svarta pengar blev vita skulle vi klara skola, vård, omsorg och mycket mera.
- Trampar på: Är det inte stöld, när arbetsgivaren ser sina anställda som maskiner, saker, 'arbetskraft'? Inte som personer, människor.. Är det inte stöld när man tar ifrån någon hennes glädje? 'Tjuv och tjuv, det skall du heta för du stal min lilla vän'.
- Förstör: Är det inte stöld vår generation begår mot nästa generation, när vi roffar åt oss av naturens rikedomar, förstör luft och vatten?
- Utnyttjar: Är det inte stöld, som vi rika länder begår när vi utnyttjar de fattiga länderna för att öka vårt eget välstånd? Vi blir rikare och rikare. De blir fattigare och fattigare.

Har du erfarenhet av dessa gropar? Eller har du hittat en alldeles egen grop, där du ligger och kravlar i geggamojan? Vad gör du för att komma ur detta? Jag fick en gång ett kungligt recept.

 

3. Upp ur fördärvets grop
Det var en gång en kung. Han hade ramlat ned i en grop, berättar han. Där var slam och dy och geggamoja. Det sa klafs, klafs när han trampade omkring i gropen. Hans kungliga fötter blev smutsiga. Han kom inte ut. Han ropade på hjälp.

Stadigt hoppades jag på Herren,
och han böjde sig till mig
och hörde mitt rop.
Han drog mig upp ur fördärvets grop,
ur den djupa dyn,
han ställde min fötter på en klippa,
han gjorde mina steg fasta,
han lade i min mun en ny sång,
en lovsång till vår Gud.
Det skall många se och bli häpna,
och skall förtrösta på Herren.

(Psaltaren 40:2-4 GT17)

Kungen hette David. Han ger receptet till dig, du Guds kära kungabarn. Om du gör som David kommer många att häpna. Vad har hänt med honom/henne? De kanske anar vad viktigt det är att vända sig till Herren och förtrösta på honom.

Det är viktigt för dig att göra som David. Annars sitter du där bara och ojar dig över hur dåliga människor är nu för tiden:

Folk nuförtiden har inte fått lära sig att veta hut. De har inte läst Dr Martin Luthers lilla katekes. Låt dem redan från ungdomen lära sig att skilja mellan mitt och ditt och mellan rätt och orätt. Fram för kärvare tag i barnuppfostran. Lite aga kan inte skada …

När Jesus fått hjälpa oss med våra 'dåligheter' leder han oss till klippan, Golgata klippa. Där gör han mina steg fasta. Där får vi en ny syn på de makter och krafter som vill dra oss bort från honom.

Tänk om våra ögon öppnades och vi fick se det osynliga. Vi skulle kanske först få se hur Jesus går med oss. Vi lever ett osynligt liv tillsammans med Kristus i Gud (Kol 3:3 X2000).

I hans ljus skulle vi också få se hur mörka makter vill fånga oss.
Se alla de trådar och snören och bindningar som dessa makter använder för att fånga oss och låsa oss och på nytt dra oss in i 'träldomshuset'.
En sådan makt är mammon.

4. Mammon en makt
Mammon är ett arameiskt ord för förmögenhet eller rikedom. Lägg märke till att denna makt i NT 17 stavades Mamon. I Folkbibeln och X2000 stavas den mammon. Lite mindre personlig och något tjockare.

Tjock är han nog. Men inte opersonlig. Mammon är en makt. Han är rikedomens gud. Jesus kallar honom en gång för den orättfärdige mammon (Lukas 16:9).
Det är lätt att fångas in i mammons maktområde. Först leker vi med mammon. Sedan leker mammon med oss. Han lurar oss att ta för oss mer och mer och mer. Penningen har en mörk sida.

Vi lyssnar till några kärlekens varningsord av Jesus:
Ve, er, ni rika (Luk 6:24).
Ni kan inte tjäna både Gud och mammon (Luk 16:13).
Samla inte skatter på jorden (Matt 6:19).
Det är lättare för en kamel att komma igenom ett synålsöga än för en rik att komma in i Guds rike (Matt 19:24).
Se till att ni aktar er för allt slags girighet, ty en människas liv består inte i att hon har överflöd på ägodelar (Luk 12:15).

Pengarna är en makt. Den kan alldeles förvrida huvudet på de käraste syskon vid en arvstvist. Eller få den mest sansade människa att bli alldeles kollrig inför utsikten att vinna 1 miljon på Lotto? Vill du bli miljonär?
Att det är en makt det är fråga om, ser vi i uttrycket 'att tjäna pengar'.

Man förtjänar inte pengar. Man tjänar pengar.

Denna makt lurar mig att förlägga mitt och andras värde till vad vi äger, vad vi presterar och vad vi är duktiga med. Om jag äger mycket, då är jag någonting. Om jag presterar mycket, har jag mitt värde i det. Och så som jag ser på mig själv, ser jag också på andra människor.

När pengarna försvinner eller jag inte orkar mer, ja, då kommer många dumma tankar: Jag duger inte. Jag är värdelös. Ingenting att ha. Och sedan kommer dessa andra makter i mammons släptåg: Jämförelsen, Avunden. Bekymren. Strax före den 2 maj har svenskar ekonomiska bekymmer. Och man frestas att underhandla med andra makter: Fifflet, Bedrägeriet, Lögnen.

Pengar är inte bara en neutral valuta utan en makt med ett eget liv. Och ofta en makt med djävulskt drag. Pengar är besjälade och får sin kraft av makter. Vi måste inse vilken makt att förföra som mammon har.

Satan själv gör sig lik en ljusets ängel (2 Kor 11:14). Han kommer som det godas representant. Han verkar gudomlig på något sätt. Han lurar oss att se penningen som en gud.

Pengar ger oss trygghet.
Pengar ger oss frihet.
Pengar ger oss kraft.
Pengar hjälper oss att finnas överallt.
Pengar ger oss makt. Allmakt.

Kärlek till pengar är en rot till allt ont.
(1 Tim 6:10)

5. Vad skall den göra som stulit?
Först och främst måste han sluta att stjäla.

Tjuven skall sluta stjäla
och i stället arbeta och uträtta något nyttigt med sin händer, så att han har något att dela med sig åt den som behöver.

(Efesierbrevet 4:28)

Vidare måste han be Gud om förlåtelse. Utan förlåtelse får han inte frid med Gud. Stöld är synd mot Gud. Jag blir inte av med en synd genom att skaka den av mig. Endast genom att bekänna den och be om förlåtelse för den. Läs Psaltaren 32:1-7.

Vidare är det viktigt att försöka återställa det stulna, om det är möjligt. Det finns situationer, där det inte är möjligt. Och det finns situationer när man inte själv skall göra det. Därför är det bra att ringa upp en präst och be om tid för bikt. Där får man bekänna sina synder och ta emot förlåtelsen och få råd om vad man skall göra med det stulna.

Herre Jesus Kristus,
det finns stora tjuvar och små tjuvar.
Somliga skriver man om i tidningarna
och talar om på TV
och sätter i fängelser.
HERRE, FÖRBARMA DIG ÖVER DEM!

Andra går genom hela livet
utan att någon upptäcker dem.
Det är ju inte bara saker vi kan ta ifrån varandra.
Vi kan stjäla varandras lycka
och förstöra varandras glädje
och ta ifrån varandra
det som gör livet rikt och meningsfullt.
Genom våra sätt att vara
kan vi driva andra in i det som är orätt.
HERRE, FÖRBARMA DIG ÖVER OSS!

Hjälp oss att kunna se vad vi gör för fel
och be om förlåtelse
så att du kan ta bort vår synd
och rena oss
och använda oss som förvaltare
av dina rikedomar.

6. Förvaltaren
Vem äger dina pengar?
Jag själv, svarar du.
Ett annat svar får du i Psaltaren 24:1

Jorden och allt som uppfyller den tillhör Herren,
världen och de som bor i den.

Allt vad du äger och har är alltså Guds!
Dina pengar! Dina ägodelar! Din begåvning!
Du har fått dem till låns för några korta år.
Du är förvaltare!

Pengar har en mörk sida. Men också en ljus. Pengarna kan användas för att fördjupa vårt förhållande till Gud och bli till välsignelse för medmänniskor.

Men Sackeus stod där och sade till Herren: 'Herre, hälften av det jag äger ger jag åt de fattiga.
(Lukas 19:1-10)

Då tog Maria en flaska med dyrbar äkta nardusolja, och smorde Jesu fötter och torkade dem med sitt hår, och huset fylldes av doften från oljan.
(Johannes 12:1-8)

Johanna, som var hustru till Herodes förvaltare, och Susanna och många andra tjänade dem med vad de ägde.
(Lukas 8:1-3)

En som hade ett mycket avslappnat förhållande till pengar var Paulus. Läs detta ord och tala om hur han klarade av en sådan sund inställning.

Jag har lärt mig att vara nöjd med det jag har. Jag kan leva enkelt och jag kan leva i överflöd. Med allt och med alla förhållanden är jag förtrogen. Jag kan vara mätt och jag kan vara hungrig, leva i överflöd och lida brist. Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.
(Filipperbrevet 4:11-14)

I Guds tjänst hittar jag mitt värde. Ja, gudstjänsten, då jag kommer inför Gud och söker hans ansikte och låter mig fyllas av hans kärlek, hjälper mig in i en bekymmerslöshet och frid. Jag få lämna över bekymren. Jag får komma in i en ny andning och i en anda av sorglöshet, befrielse, vila.

Allt ju vilar i min Faders händer,
skulle jag som barn, väl ängslas då?

(Svensk Psalm 249:1)

Om du lär dig själv att se dig som en förvaltare kan du bl.a göra glada upptäckter.

 

7. Förvaltarens glada upptäckter:
Förvaltarens glada upptäckt nr 1:
Jag tjänar Herren!

I sitt storhushåll av världen använder Gud oss som sina tjänare. Vi skall inte spela herrar. Vi är förvaltare. Vi arbetar tillsammans med Gud för att människor på jorden skall få vad de behöver.

Gud kommer inte direkt till oss med sina gåvor. Han döljer sig bakom sina tjänare. Han finns bakom husmödrar och industriarbetare och fiskare och handelsfolk och kontorister och bönder och lärare …

Gud anställer oss för vår nästas skull. Gud behöver inte kostymer och frysboxar och fruktmüsli. Men vår nästa behöver dem. Gud vill att vår nästa skall ha det bra.
I sitt storhushåll anställer Gud inte bara kristna. Också de som inte tror att hans finns eller förtröstar på honom, använder han i sin tjänst. Också ateister för vara Guds redskap.
Den som upptäcker att han står i Guds tjänst i sitt arbete, gör en glad upptäckt. Arbetet får en ny mening när Herren är med mig.
Jag arbetar inte för att 'tjäna pengar' och få en status och bli stor ..Jag tjänar Herren. Tillsammans med honom får jag arbeta för att min nästa skall ha det bra.

Förvaltarens glada upptäckt nr 2:
Jag får dela med mig!

Jag är förvaltare hos den Gud, som delade med sig av det dyrbaraste han ägde: Sin enfödde Son.
Jesus talar ofta med oss om givandets glädje:

I allt har jag visat er att ni genom att arbeta på detta sätt skall ta er an de svaga och komma ihåg de ord som Herren Jesus själv sade: Det är saligare att giva än att taga (Apg 20:35)

Ge, och ni skall få (Lukas 6:38)

Det ni har fått som gåva, ge det som gåva (Matt 10:8)

När jag glömmer att jag är förvaltare och hör ihop med Herren, blir jag snål och beräknande och ha-galen. Men i Jesu närhet befrias jag från denna fångenskap.

En man, som lurat folk på pengar och blivit förmögen och kapitalist genom sina bedrägerier, får en dag ta emot ett oväntat besök. Jesus kommer till honom och äter middag med honom. Jesu kärlek orsakar revolution i hans liv. Han gör upp med sitt gamla liv. Han får en ny glädje i att ge.
Hälften av det jag äger ger jag åt de fattiga, säger han. Du kan läsa om honom i Lukas evangelium (19:2-10).

Gud älskar en glad givare skriver Paulus i 2 Korintierbrevet 9:7. Det är ett ord som präster och predikanter gärna citerar, när de vill vädja om en rik kollekt. Vilket krav! Man skall inte bara ge givmilt. Man måste också vara glad när man ger.

Eller kanske är det så att Gud älskar en glad givare därför att han själv är en glad givare. Han gav oss det bästa han hade: Sin Son. Han slösar dagligen sin omsorg och sina gåvor till oss. Gud är en glad givare och älskar att se hur hans barn liknar honom.

När vi ger bort pengar vinner vi seger över de mörka makter som binder oss. Vi lurar själviskheten, som bara vill att vi skall behålla för oss själva.
Fråga dig själv:

Hur mycket av mina pengar bör jag ge till Gud?
Hur mycket av Guds pengar skall jag behålla för mig själv?

Många har upptäckt att när de gav tionde till Herren fick de ordning på sin ekonomi. Hur mycket du bör ge bör du ha ett samtal med Herren om. En del klarar bra att ge tionde. Andra klarar femtionde. Några bara tvåonde.

Jesus hjälper oss att gång på gång ha en avslappnad attityd till pengar. Några råd från Bergspredikan följer nu.

 

8. Bli fågelskådare
Jesus uppmanar oss att se uppåt som hjälp mot bekymren:

Se på himlens fåglar.
De sår inte, de skördar inte
och samlar inte i lador
och ändå föder er himmelske Fader dem.
Är inte ni värda mycket mer än de?

(Matteus 6:26)

Vi får se på himlens fåglar. Inte på jordens fåglar. Inte på strutsen som stoppar huvudet i sanden när det blir farligt och bekymmersamt. Vi kan lära oss mycket av fåglarna. Se på dem! Och lyssna på dem! De lovsjunger Guds godhet.

En fågel sig gläder i himmelens höjd
och vindarna lyfter hans vingar.

(Svensk Psalm 175:5)

En fågel hjälper oss att lyfta vår inre människa till Gud och att därför också leva bekymmerslöst: De sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador.
Och sedan säger Jesus något som vi behöver lyssna till och fylla vårt inre med. Han talar om vårt värde. Är inte ni värda mycket mer än de?

Detta betyder inte att den som tror är fritagen från arbetet.
Det är inte mot arbetet Jesus predikar utan mot bekymren. Vi skall inte slarva med mat och dryck. Jesus säger sunt och mänskligt att vi behöver allt detta. Gud försörjer fåglarna genom att i naturen förse dem med vad de behöver. Men de får själva laga middag åt sig genom plocka sädeskornen och maskarna.

Den som tror är inte fritagen från ansvar för andra.
Orsaken till hunger är inte brist på omsorg från Gud utan brist på rättvis fördelning av det som Gud ger oss. I Matteusevangeliet, där dessa ord från Bergspredikan står och där Jesus talar om faderns omsorg, där talar han också om vår omsorg för varandra. Han vill att vi skall kläda den nakne och mätta den hungrige (se Matt 25:31-46).

Den som tror är inte fritagen från svårigheter.
Att vara fri från svårigheter och fri från bekymmer är inte samma sak. Gud bevarar sparven. Men den faller till marken och dör. Ingenting sker utanför Guds maktområde. Det kommer svårigheter. Men i svårigheterna, i dödsskuggans dal, i mörkret, där är han med mig. Och detta är en djup erfarenhet som vi kan få att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa (Rom 8:28).
Se på fåglarna!

Bli fågelskådare! Mycket kan hända när vi ser uppåt...

 

9. Bli blomsterälskare
Poängen med livet är kanske att ge sig tid att stanna till och se på ängen. Jesus säger detta:

Se på ängens liljor, hur de växer.
De arbetar inte och de spinner inte.
Men jag säger er att inte ens Salomo i all sin prakt var så klädd som, en av dem.

(Matteus 6:28-29)

Vad lär du dig av liljorna?
De sänker sina rötter ned i jorden. Sänk dig djupt in i Guds frälsande kärlek. Dröj där, så att du blir både rotfast och trofast. Sug åt dig Ordet. Lyssna inåt.
Liljorna öppnar sina kalkar mot himlen. Öppna dig mot himlen i lovsång, tillbedjan och kärlek. Dröj där så länge att din kalk, din inre bägare, blir fylld av liv, ja, liv i överflöd (Joh 10:10).

Dröj där som ett motmedel mot bekymren och mot lusten att bli uppmärksammad. Din längtan efter att få komma in i kändiskretsar, träffa kungligheter, kan lugna ner sig när du träffat det som övergår skönheten och lyxlivet både hos Salomo och nobelfester.

Du har träffat liljorna på ängen. Gud ger underbara kläder åt liljorna och gräset och åt dig och mig. Få av oss har fått våra kläder genom att vi suttit vid spinnrocken eller vid symaskinen och sytt dem. I Guds storhushåll använder Gud sig av många människor över hela jorden när han vill ge oss mat och kläder. Tänk ibland efter hur många människor som har arbetat för att du skall få kläder och frukost och bostad och mediciner. Tacka Gud för dem alla!

Gud ger underbara kläder åt varje grässtrå. Men gräset vissnar. Och det vissnade gräset kastas i ugnen och bränns upp (Matteus 6:30). Och fågeln, som på morgonen sjungit sin lovsång till sin Skapare, ramlar ned och dör. Och människan, som för en tid får växa och lovsjunga som liljan och fågeln, får inte stanna här för alltid.

Men blomman och gräset och fågeln lever i Guds hand och av Guds hand. Och människan får stanna inför sin himmelske Fader och öva sig att leva i hans närvaro.

Bli blomsterälskare!

 

10. Byt samtalspartner
Det händer att vi på Midsommarafton går runt kring en 'enebärabusk'. Man kan gå runt en bekymmerbuske också. 'Så gå vi runt kring en bekymmerbuske'. Vi snurrar runt och fastnar i svängen och vi ältar och förmerar och förstorar alla bekymmer.

Receptet på denna vandring är att byta samtalspartner. I stället för att prata med dig själv om allt jobbigt som händer dig, så prata med Jesus i stället. När du ser en vacker blomma, säg: Jesus va vackert! När du ser en stygg människa, säg: Jesus, välsigna henne! När du ser att din plånbok är tom, säg: Jesus, plånboken är tom.

Om man läser Matteus 6:25-34 i Bergspredikan hör vi hur Jesus gång på gång varnar oss för att ta in bekymren i oss. Orden bekymra, bekymmer finns där fem gånger.

Gör er inga bekymmer

Det finns bekymmer som man får. Plötsligt kommer de och oväntat. Ett svagt hjärta säger upp sin tjänst. En olyckshändelse som ändrar allt. Relationer som efter ett morgongräl blir trassliga som garnnystan.

Det finns bekymmer som man gör. Man snickrar ihop dem och förstorar dem i all oändlighet och förmerar dem och ältar dem. Men Jesus har inte kallat oss att bli bekymmerssnickare.
Bekymmer är farliga. När vi plockar in dem i magen, plockar vi in högexplosiva varor. De kan slita sönder oss. Bekymmer har en otäck sugkraft. Vi fixeras av dem. De klibbar. Genom våra bekymmer drar vi till oss ännu mer bekymmer. Job uttrycker detta så här:

Det som ingav mig förskräckelse,
det drabbar mig nu,
och vad jag fruktade för,
det kommer över mig.
Jag får ingen rast, ingen ro, ingen vila.
Ångest kommer över mig.

(Job 3:25-26 GT17)

Vad gör man när bekymren söker bostad hos oss?
1. Släpp inte in dem.

Fråga inte: vad skall vi äta?
Vad skall vid dricka?
Vad skall vi ta på oss?

Släpp inte in de bekymrade frågorna. Låt dem inte snurra runt i dig. Lägg märke till att Jesus säger detta när det gäller bekymren. Naturligtvis skall vi kunna planera middagsmaten och fundera på om vi skall hälla saft i vattnet eller tänka på vad vi skall ta på oss idag, då det är så kallt och regnigt. Det är de bekymrade frågorna vi skall mota i tankarnas dörröppning.

2. Jaga dem inte och låt dem inte jaga dig.
Allt sådant jagar hedningarna efter. (Matt 6:32 X2000)

Hedningarna - de som inte känner den himmelske Fadern - de jagar efter detta. Om man inte tar emot den himmelske Faderns kärlek, kan man egentligen aldrig bli nöjd eller tillfredsställd. Man måste ständigt ha mer och mer. Och de inre såren, som man kanske fått av att ha blivit förkastad och bortglömd och inte sedd, de blir aldrig läkta. Man jagar efter det som kan tillfredsställa den inre människan och mätta det lilla, hungriga barnet inom en, det som har ett omättligt behov av kärlek och uppmärksamhet.

När man jagar efter allt detta, kommer man snart att jagas av det.
När jag jagar kallas det jakt. När jag jagas, kallas det jäkt.

Men den som kan svara på barnets frågor är ju Far.

3. Praktisera Guds närvaro.
Jesus säger:

En himmelsk Fader vet
att ni behöver allt detta.

Vet att Fadern Vet vad du behöver.

Själv han är mig alla dagar nära,
för var särskild tid med särskild nåd.

(Svensk Psalm 249:2)

Ja, Fadern vill att vi skall veta att han vet hur vi har det. Därför får vi komma inför hans ansikte. Och tala med honom om det som bekymrar oss. Vi får inte trycka ned bekymren. Inte lägga locket på. Inte ett ögonblick bli ensamma med dem. Du får lära dig att lyssna in hans tankar i dig. Och höra hur han säger till dig: Gör dig inte bekymmer! Han säger det mycket personligt och med värme.

Det finns säkert många andra som sagt till dig: 'Bekymra dig inte så mycket. Ta livet med en klackspark'. När du hör dem säga detta, får du bara ännu ett bekymmer. Och det är bekymret hur du inte skall bekymra dig.
När du hör hur Jesus säger detta till dig, märker du något. På ett gåtfullt sätt strömmar det ut kraft från honom. Han ger det som han säger. När han talar till dig, sker det något. Han låter en anda av sorglöshet, bekymmersfrihet, glädje, komma in i dig. Bekymmerskrampen släpper. Ett leende letar sig fram på dina läppar.

När du tittar på ordet BEKYMMER kan du se ett stort budskap i själva ordet. Mitt inne i ordet finns bokstäverna KYM. Det anger att något är 'kymigt', svårt, besvärligt. Men före de bokstäverna står ordet BE. Och efter de bokstäverna står ordet MER.

BE MER när du får det KYM-igt.

Din Fader vet. Och han gläder sig när du kommer till honom, praktiserar hans närvaro och ber om hans hjälp. Där får du veta att Gud på allt sätt hjälper dem som älskar honom att nå det goda (Rom 8:28, X2000).
Eller med andra ord: Byt samtalspartner.

 

Reflektion
Samtala med dig själv eller med någon annan.

  1. Var inte så illa korkade!
    Hur korkad kan du egentligen bli?
  2. Nej, inte nu igen …
    Vilken grop finns du i?
  3. Upp ur fördärvets grop
    Det kungliga receptet mot 'grop-nedfall'.
  4. Mammon - en makt!
    Hur utövar han sin makt?
  5. Vad skall den göra som har stulit?
    Ja, säg det ....
  6. Förvaltare
    Hur bör du se på dina ägodelar?
    Hur kan Paulus vara så nöjd?
  7. Förvaltarens glada upptäckter:
    Jag tjänar Herren
    Jag får dela med mig.
    Berätta om hur de glädjeupptäckterna blivit dina.
  8. Bli fågelskådare
    Vad lär foglarne?
  9. Bli blomsterälskare
    Vad lär dig liljorna?
  10. Byt samtalspartner
    Vad gör du när bekymren söker bostad?
    Du kan ge tre svar.
    Vad lär du dig av ordet bekymmer?
    Berätta om hur du lärt dig byta samtalsparner.

Nästa gång ger vi oss ut på vandring i bud åtta. Det handlar bl.a om vad vi säger om varandra och till varandra

 



Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg