Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Våra systersajter

jesusfordig.nu Bönenätverk Bibelskolan ung
Var finns fakta om Jesus och kvinnorna? PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Staffan Ljungman   
2006-01-01

(Svar till Therese & Linda)

Det blir till att läsa evangelierna. Där finns åtskilliga berättelser om Jesu möten med kvinnor. Ett axplock: kvinnan i Simons hus som älskade mycket och fick mycket förlåtet (Luk.7), den samariska kvinnan som han hade ett långt och viktigt samtal med (Joh.4), äktenskapsbryterskan som han inte dömde (Joh.8), Marta och Maria i Betania som han var gäst hos (Luk.10) och samma Marta som fick höra orden "Jag är uppståndelsen och livet" (Joh.11).

I sina liknelser tar han ofta exempel från kvinnans liv: hon som sopar hela huset för att hitta ett förlorat mynt (Luk.15) och änkan som kräver sin rätt (Luk.18).

Dessutom visar evangelierna att kvinnor många gånger är Jesu trognaste efterföljare. Det var de som stod vid korset när nästan alla lärjungarna hade flytt. Det var de som kom först till graven och upptäckte att den var tom.

Dessa och många andra sammanhang visar att Jesus möter kvinnor på samma sätt som män, nämligen som människor. Detta betyder inte att det inte är någon skillnad på män och kvinnor. Det är skillnad. Och den skillnaden betyder att ingen människa ensam kan vara Guds avbild. Enligt 1 Mos.1:27 är mannen och kvinnan tillsammans Guds avbild. Varken kvinnan eller mannen klarar ensam att återspegla Gud. Det behövs minst två. Och därav följer att man och kvinna inte har samma uppgifter i skapelsen. Likvärdiga men olika till kropp och själ är vi skapade till varandras komplement.


Med hälsningar i Herren

 
< Föregående   Nästa >

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk