[an error occurred while processing this directive]
   
 Biskop Anders: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

Välkommen till en ny text av biskop Anders Arborelius!

Det är en text skriven med gott humör i Kyrkans tidning 1997. Det svenskkyrkliga och lutherska sammanhanget gör att biskopen tar upp ekumeniskt ämne. Thérèse av Lisieux - det katolska svaret på Luther - var en fransk karmeliternunna som avled endast tjugofyra år gammal 1897. Hon utnämndes till kyrkolärare av påven just 1997. För att förtydliga hennes ekumeniska betydelse publicerar vi också en text av br Wilfrid ur hans bok om Thérèse De svagas styrka (Karmeliterna Tågarp-Glumslöv 1998) Den som vill göra en ekumenisk kommentar till dessa texter är välkommen med brev till bibelskolan.com!

Ett bibelord att bära med sig efter läsningen är: "Min Gud skall med sin härliga rikedom i Kristus Jesus fylla alla era behov" (Fil 4:19).

Luther eller Thérèse?

  Fågelskockarna drar fram. Brittsommar i Skåne. Höstfärgerna sprakar. Solen skingrar morgondimman.
  Brittmäss faller precis mellan Thérèse av Lisieux (1/10) och Teresa av Avila (15/10). I Belgien, där jag befinner mig just då, talar man om Teresa-sommar. Vår Herre vill ge oss lite ljus att leva av under mörkret som väntar. "Min Gud skall med sin härliga rike dom i Kristus Jesus fylla alla era behov" (Fil 4:19).
  Vi är i behov av allt. Vi är små. Fattiga. Och Gud vill ge oss allt: sig själv. "Gud är nog", sade Teresa av Avila. Så skulle vi kunna sammanfatta det ekumeniska dokument om rättfärdiggörelsen som lutheraner och katoliker kämpat sig fram till. Nåden helar vår fattigdom. Thérèse av Lisieux - "det katolska svaret på Luther" som en luthersk nunna kallar henne – ger oss barnet med dess gränslösa tillit som modell för vårt Gudsförhållande. Bara den som är helt liten men stor i förtröstan vågar hoppas på Guds största gåva: Honom själv.
  Bettleri undanbedes stod det förr på vissa dörrar, innan portkodernas iskyla stängde ute tiggarna. "Man skall göra rätt för sig, inte ligga någon till last".
  Allt det far genom mitt huvud när jag tänker på vad jag såg en tidig morgon i Helsingborg: en proper, pensionerad dam med käpp rotar igenom papperskorgarna efter tonåringarnas helgfirande. Samtidigt tänker jag på hennes frände i Bryssel: chevalereskt håller han upp dörren för dem som går in i la Madeleine-kyrkan och sträcker förväntansfullt fram en plastmugg.

  Inför Gud är vi tiggare. Vi är små och behövande. Nåden är till för sådana. Hur mycket barnet än blir mobbat och våldfört, om det nu ens får födas, förblir det alltid kristendomens hjärtpunkt. Även om den evige tonåringen tycks fräsigare, är det andliga barnaskapet evangeliets hjärta.
  Därom är både Thérèse och Luther överens. För att göra det lättare för oss att bli små blir Gud själv liten. Också det är evangeliets hjärtpunkt. "Han gör sig själv fattig för att vi skall kunna visa honom kärlek. Han sträcker ut sin hand mot oss som en tiggare" (Luther eller Thérèse?).
  Kan vi då ge Gud något? Allt har vi ju fått. Allt är nåd. Ett barn får allt, men ändå vill det också ge. Mor och far är överlyckliga över de skruttiga saker de får. "Att blommor strö, det är att ge... den svagaste suck, den största smärta, min sorg, min lycka" (Luther eller Thérèse?).
  Barn är påhittiga. Allt vi ser och hör kan få oss att öppna ögon och öron, hjärta och hand. "Då nu fåglarna kan konsten att så oförbehållsamt anförtro sig åt Gud och kasta alla bekymmer från sig och lägga dem på honom, då skulle vi som är hans barn göra det så mycket mer... En liten siska som varken kan tala eller läsa. blir människans doktor och lärare i den heliga skrift" (Luther eller Thérèse?).

Texten saxad ur Kyrkans tidning 1997

 Biskop Anders meny: Prediknar & Tal | Just nu! | Anders Arborelius ocr | Brev till Dig | Boktips!

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.