Bibelordet: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

Söndagen 4 september, femtonde
söndagen efter trefaldighet.

  "Ett är nödvändigt"

En dag ska vi komma till en himmel där vi med tacksamhet inser att Guds avslag ibland varit de verkliga svaren på vår innersta bön.

(Peter Forsyth)

Bibelordsmeny:
Inför kommande söndag
Vilka är Bibelordarna?
Hitta din hemförsamling

De två systrarna

  Marta och Maria, systrarna som var så olika. Marta den duktiga och skötsamma, som fick saker gjorda. Och så Maria som smög i kulisserna, som inte klarade eller orkade lika mycket, och som alltid varit i skuggan av sin syster. Men som nu, för en gång skull verkligen blir sedd, den här dagen när Jesus gästade deras hem.
Och medan Maria sitter vid Jesu fötter och lyssnar på honom så stiger Martas irritation över att bli lämnad ensam med att göra i ordning maten. Utan mikrovågsugn och glashällsspis så kan vi lätt förstå Marta, tolv män skulle utspisas. Och där bara sitter hennes syster! Till slut brister det för Marta, hon går ut och säger häftigt till sin hedersgäst: ”Varför låter du bara henne sitta där, säg åt henne att hjälpa mig.” Hon vänder sig inte direkt till Maria, kanske hon anser att hon är hopplöst lat och dum, men Jesus borde begripa bättre!
  Ja, nog begriper Jesus, men mildhet säger han till Marta: ”Varför bekymrar du dig så mycket, när bara en sak behövs?”

  Men backa bandet nu, är inte Jesus lite orättvis mot Marta? Och är det verkligen bara en sak som behövs, bara ett som är nödvändigt?
  Själv är jag småbarnsförälder, och jag frestas ibland att snarare säga att allt är nödvändigt, allt behövs. Jag slits mellan en rad olika saker som alla upplevs lika nödvändiga. Vi måste ju alla hålla tider, sköta våra jobb, köra barn till dagis, helst också hämta dem igen osv. Allt är angeläget, allt är nödvändigt. Vi kan inte bara hoppa över en och sak och säga: ”det behövs inte”. Struntar vi i disken en dag så lär vi nog ångra det nästa dag.

  Så vad menar Jesus? Är det onödigt arbete som Marta utför? Vad hade han sagt när klockan närmar sig lunchdags om Marta bara satt sig ned bredvid Maria? Tänk att det ju faktiskt är Jesus som Marta tjänar, hon arbetar inte för sin egen skull, hon vill ju bara så väl!

  Men Jesus tillrättavisar inte Marta för det som hon gör utan för det som hon inte gör. Hon hade så brått med alla bestyr att hon glömt det viktigaste.
  Vi måste skilja på omsorg och bekymmer. ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar för så mycket” säger Jesus. Problemet var inte Martas omsorg om sina gäster utan hennes bekymmer och, framför allt, att hon ville dra in Maria i hennes bekymmer!

  Inte är det lätt att hålla isär de två sakerna: att hysa omsorg om någon eller något utan att det övergår till bekymmer. Men om vi tar Jesus ord: ”bara en sak behövs” på allvar så kan det vara en hjälp. Endast ett är nödvändigt! Tänk vilken befrielse det innebär! Bara en sak att ägna sin energi åt, en sak att prioritera. Vi behöver inte splittra upp oss på än det ena, än det andra, utan ägna oss helhjärtat åt det enda nödvändiga!
  Att bara en sak behövs betyder inte att allt det andra är onödigt. Jag tror att både Jesus och hans lärjungar var tacksamma över Martas insatser när magen började kurra! Men allt det andra måste få sin rätta plats. Att ett är nödvändigt betyder att denna sak är så viktig det överskuggar allt annat! Alltså, denna sak är så viktig att har man inte den ordnad så kan också allt det andra kvitta.
  Vad är det då för sak som är så viktig? Ja, Maria satt ned vid Jesu fötter och lyssnade till honom. Hon sa eller gjorde inget särskilt, bara satt där och lyssnade. Att göra detta, sitta ner och lyssna till Gud, till Jesus och ta dela av hans undervisning, det är det viktigaste vi kan göra. Och just detta har så lätt att komma i kläm i vardagens alla bestyr, tro mig, jag talar av egen erfarenhet. ”Det får jag ta itu med sen”, tänker vi. Ändå är det så viktigt att det är som om det vore det enda nödvändiga.

  Har vi fått insikt om detta så slipper vi mycket bekymmer. Det betyder inte att vi kan strunta i allt det praktiska och bara ägna oss åt bön, bibelläsning och gudstjänst, vår relation till Gud. Men vi slipper oron och bekymren, just det som tärde på Marta. Har vi bara det viktigaste ordnat för oss så kan vi i lugn och ro ta itu med det mindre viktiga sen.

Tobias Bäckström
Präst i Osby pastorat
Tobias har en egen liten plats på Internet, besök honom gärna där

Klicka här för utskriftsvänlig sida

Ett är nödvändigt:
När Jesus säger: Se på liljorna på marken, se på fåglarna under himmelen, vill han hjälpa oss fram till en bekymmerslöshet, som grundar sig i tron. Utifrån Gud som centrum, får annat i livet rätta proportioner. Vi får ett nytt perspektiv. Det som är stort blir stort och smått blir smått.

Bibelläsning:
GT läsning: 5 Mos 4:29-31
Epistel: Fil 4:10-13
Evangelium: Luk 10:38-42
Psaltarpsalm: Ps 123

Besök Bibeln.se

I kyrkorummet:
Det är den gröna textila färgen, växandets färg som vi ser. Den som växer i tro upptäcker vad som är verkligt viktigt i livet.
Liturgisk färg: Grön

Ovanstående två gula rutor hämtas från Svenska kyrkans webb
Bibelläsningen hämtas från Svenska Bibelsälskapets webb. bibeln.se

Bibelords meny: Just nu! Vilka är Bibelordarna? Tidigare bibelord

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.