Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk
Naturkatastrofen i Asien PDF Skriv ut E-post
Skrivet av Kess Söderström   
2005-01-01

Denna text är extrainsatt pga. katastrofen i Asien. Ordinarie text kan du läsa här. 

Att fira en "vanlig" nyårsvaka efter den naturkatstrof i Bengaliska viken av Indiska Oceanen som inträffade annandag jul låter sig svårligen göras. När detta skrivs rapporteras 7 300 döda (28 000 när detta läggs ut på nätet) döda. Tankarna går mera till de eskatologiska förutsägelserna om den yttersta tiden än till nyårstexten ur Klagovisorna 3 om Guds nåd som är var morgon ny.

Tankarna går snarare till Matteus 24 om yttersta tidens vedermödor och Uppenbarelseboken 16 om vredesskålarna över jorden. Men också till Jesu Ord: "När ni ser detta ske, lyft era huvuden, ty (när födslovåndorna är över) då nalkas er förlossning", befrielse. (Luk 21:28).

Vid jordbävningen i Agadir 1 mars 1960 med 10 000 offer präglades tesen: "Mot Gud finns ingen annan hjälp än Gud".

Gud vill inte allt som sker, men han kan göra någonting av allt som sker. Sorgen över föräldralösa barn som landar på Landvetter. Sorgen över nära och kära som åkt till ett glädjenyår för att aldrig återvända. Maktlösheten inför en katastrof som drabbat några av världens fattigaste länder, den kommer vi aldrig över. Den trygga världsbilden rasade denna Annandag jul. Men Gud skapar nytt ur kaos.

Mot Gud finns ingen annan frälsning, räddning än Gud.

Kanske kan påminnelsen om livets skörhet ändå leda oss till den Gud som är herre över himmel och jord, över liv och död och vars tankar idag sannerligen inte är mina tankar. Kanske Jesus menar allvar när han säger: "Kom till mig, alla ni som är trötta och tyngda av bördor, så skall jag ge er ro!" Till Jesus, som är Konungarna Konung och Herrarnas Herre. Och vår Frälsare. Till honom får vi komma också när vi ingenting har att komma med.

Men den tron kan vi inte ta oss. Luther skriver i Lilla Katekesens utveckling: "Jag tror att jag icke av mitt eget förnuft eller kraft kan tro på Jesus Kristus, min Herre, eller komma till honom utan (att) den helige Ande har kallat mig genom evangelium, upplyst mig med sina gåvor, helgat och behållit mig i rätt tro [...] Det är visserligen sant."

Senast uppdaterad ( 2007-01-02 )
 
< Föregående

Inför Söndagen

Vandringar

Bengts återvändsgränd

Frågor och svar

Min egen bibelläsning

Sångpostillan

Vår systersajt

jesusfordig.nu Bönenätverk