Stiftelsen Bibelskolan.com
 

I Guds händer - Vägsträcka 24 Kröning och krasch Dan 5:29 - 31

 

Då befallde Belshassar att Daniel skulle klädas i purpur, få en gyl­lene kedja om halsen och utropas till den tredje i riket. Samma natt mördades Belshassar, kaldéernas kung, och medern Dareios övertog riket, sextiotvå år gammal.

 

Man kan undra över hur Belshassar tog emot Daniels kärva tolk­ning. Babel var ju ointagbart med sina djupa vallgravar och oer­hört starka murar. Förråden skulle räcka lång tid framöver. För­modligen skrattade han åt Daniels budskap. Det var det löjligaste han någonsin hört! Och när kungen skrattade, skrattade alla de andra. Man fortsatte med dansen och drickandet. Man ställer till med kröning av den tredje i riket (v 29). Daniel kläds i en purpur­röd mantel och man hänger en gyllene kedja om hans hals.

Vi kan inte låta bli att tänka på en annan kröningsfest flera hundra år senare: Och soldaterna vred ihop en krans av törne och satte på hans huvud, och de hängde på honom en purpurröd man­tel. De gick fram till honom och sade: "Var hälsad, judarnas kon­ung." (Joh 19:2-3)

Den gamle Daniel står där tyst. Vi kan ana smärtan och sor­gen i hans ögon. Han ser tillbaka på hur det babyloniska riket uppstod och Nebukadnessar besegrade land efter land. Han in­tog då också Jerusalem och förde Daniel och många andra som fångar till sitt land. När det babyloniska riket nu ska upphöra blir en av fångarna hyllad och krönt med konungslig värdighet.

Men utanför Babel händer det något bland persernas och medernas arméer. De har länge belägrat Babel och nu har de kommit på en krigslist som påverkar flodens vatten, så att vatt­net sjunker. Nu kan de vada fram till staden och gå in och öppna portarna och låta arméerna tåga in. Här skulle också gu­den Marduks präster, som var i opposition mot Belshassar, ha hjälpt till. Mitt under kröningsceremonin öppnas dörrarna till festsalen, och in strömmar soldaterna från belägringsarmén.

Nebukadnessar fick tolv månader på sig att tänka igenom den varning han fick. Belshassar fick inte ens tolv timmar. Dina da­gar är räknade, du är vägd på en våg och befunnen för lätt. Ditt rike kommer nu att delas.

bibelskolan_img

 

Rasta och BE-grunda!

Vad har du lärt dig av Daniel?

En människa som håller fast vid tron på Bibelns Gud förmår uträtta stora ting men kan också få lida mycket.

Uthållighet och lidande är betecknande för Daniels liv. Se hur han här liknar Jesus.

Genom smärta föds ett nytt liv fram. När vi inte flyr lidandet och nöden för andra kan också vi få vara med om att något stort sker.

Be

Du som var till döden trofast,
fostra oss att bliva trogna.
Ingen är på jorden bofast,
vi för himlen måste mogna.
Lär oss här i timligheten
kämpa utan all förfäran,
tills vi ser i härligheten
dig som makten har och äran.

(Sv Ps 581:4)

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg