Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Kristi förklarings dag - Det kristna livet är spännande

Kristi förklarings dag 

Jag mötte en man en dag. Det blev förstås tal om att jag var präst och jag försökte säga lite om vad tron betytt för mig. Då sa han: ”Nej, kristendom är smaklöst - som svensk medvurst och negativt som A-ekonomi”.   Jag skulle istället utifrån dagens evangelietext vilja säga honom, att det kristna livet är visst spännande. Att det visst sker saker och ting, när man möter den levande och uppståndne.   

1. Matt. 17:1-3 Lärjungarna fick se ett lysande moln över sig. Det berättas om på andra håll i Bibeln också. T.ex. Mose (2 Mos.34:29 ff. ). Man fick lägga en slöja över Mose ansikte.  Jesus lyser som solen. Han har ögon som eldslågor. (Uppb. 1:14

Ett anonymt Jesusord säger: ”Den som är nära mig, är nära elden”. Om den förste martyren Stefanos står det, att hans ansikte var som en ängels ansikte.(Apg. 6:13) Kanske var det det ansiktet, förföljaren Paulus aldrig kunde glömma. Jag själv har fått nåden att se många jesusbestrålade människor i livet.  Så hälsning nr 1 till dig som säger att kristendom är trist: ”Jag blir bestrålad av Kristus”. 

2. Matt. 17:4. De 10 budorden försöker hålla vår egoism, ”gamle Adam” på mattan. Du skall inga andra gudar, hedra din far och mor, etc. Vi är ofta grymma egoister – även jag. Aftonbladet lottade ut priser på våra namn för något år sedan, visa mig den person, som inte allra först bland de 1000 namnen försökte hitta sitt eget.  Petrus, Jakob och Johannes var även toppegoister. Jakob och Johannes ville ha de främsta platserna i himlen. (Matt. 20:20-21) Men så på förklaringsberget glömmer de plötsligt sig själva. De säger inte- ”låt oss bygga tre hyddor – en åt mig, en åt Jakob, en åt Johannes”, utan ”en för Jesus, en för Mose, en för Elia”. Ju närmare Jesus jag kommer och är, desto mindre intresserad tycks jag vara av att bygga en hydda åt mig själv.  Så hälsning nr 2 till dig som säger att kristendom är trist: ”Jag glömmer mig själv i mötet med Kristus”. 

3. Matt. 17:5-8 Jesus rörde vid en del människor under sin jordiska verksamhetstid – en spetälsk man (Matt. 8:2-3), Petrus´ svärmor (Matt. 8:14-15), två blinda (Mark. 9:27-30), två blinda i Jeriko (Matt. 20:29-34), en soldat (Luk. 23:50-51) och så nu Petrus, Jakob och Johannes. (Matt. 17:7) Tror ni att de tvättade sig? Så hälsning nr 3 till dig som säger att kristendom är trist: ”Jag blir berörd av Kristus”. 

4. Matt. 17:9
Lärjungarna ville förstås vara kvar på förklaringsberget. Vem ville inte det. Känna historiens doft - parallellerna mellan Mose och Jesus. Känna den himmelska friden. Stämma harporna. Och så kallar Jesus dem ner i dalen, ner i arbetet, ner bland smärtorna och nöden.  Men Jesus är med. ”De såg ingen utom Jesus”. Men han försvann inte. Han är med. Om de andliga upplevelserna är mäktiga eller obefintliga, Jesus är med och rör vid oss. Det goda är att han betror oss. Det skulle inte vara så roligt, om han sagt till t.ex. Petrus och Jakob – ”nu går vi ner i dalen”, men till Johannes ”sitt du och vila dig, unge, klene man med svaga muskler i hyddan”.  Nej, jag är sänd av Jesus ut i nöden. Betrodd till det. Så hälsning nr 4 till dig som säger att kristendom är trist: ”Jag blir betrodd, sänd av Kristus”.  I helgen har jag varit och predikat i Västergötland. En 84 år gammal kristen sa till mig: ”Det kristna livet är spännande!” Verkligen inte blekt som svensk medvurst eller negativt som A-ekonomi.  

Petrus, Jakob och Johannes skulle hålla med 84-åringen. Nära Kristus kan jag bli bestrålad. Nära Kristus får jag hjälp att glömma mig själv. Nära Kristus kan jag få känna hans hand på mig. Nära Kristus kan jag bli betrodd med en uppgift. 

Carl-Erik Sahlberg                     

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg