Stiftelsen Bibelskolan.com
 

 

I min Faders trädgård

I hundrakronorssedeln ser du Linnés trädgård i Uppsala. Botanikens fader har en trädgård. I den vandrade han omkring med valspråket "Omnia mirari etiam tritissima" (förundra dig över allt, även det mest alldagliga, se sid 6).

Vår käre himmelske Fader har också en trädgård. Herren Gud planterade en lustgård i Eden österut och satte i den människan som han hade danat (1 Mos 2:8). Eden betyder ljuvlighet. Gud planterar en lustgård i landet "ljuvlighet". I lustgården växer många träd. En del är bara till för ögat. De är ljuvliga att se på. Andra träd är också bra för munnen och för magen. De är goda att äta av (1 Mos 2:9). En människa behöver inte bara mat. Och inte bara nyttiga ting. Hon behöver också vackra saker. Sådant som är ljuvligt att se på. Här skiljer sig människan från djuren. Ett djur beundrar inte en solnedgång. Och gläder sig inte över färgernas skönhet. Och får inte hjärtklapping när månen lyser. Men en människa kan både beundra och glädja sig och få hjärtklappning. En människa är något annat än ett djur. Och Gud vet att en människa behöver allt detta. Därför ställer han sådant som är ljuvligt att se på i hennes väg. Han vill att hon skall få uppleva, känna, älska och glädja sig. Allt sådant är helande.

I sin trädgård har Fadern placerat dig. Du hamnade där, när du föddes. Gud har skapat den här världen. Till din glädje låter han soluppgången ge dig nytt hopp efter nattens mörker. Du kan höra hur småfåglarna sjunger morgonpsalmer för dig tillsam­mans med rosor och akvileja. Ja t.o.m "dimma, regn och vind och snö", ackompanjerade av "bäck och källa, fors och flod" är i färd med att lova Herren (se Sv Psalm 7). Tänk på det nästa gång du börjar sucka över att det regnar idag.

Låt dem tala om för din inre människa vad hon skall göra: Lova Herren, min själ, och allt det i mig är hans heliga namn. Lova Herren, min själ, och glöm inte vad gott han har gjort (Psalt 103:1-2). Och öva dig i att inte gå förbi allt fint som Gud har gjort. Förundra dig över allt, även det mest alldagliga.

Det Fadern har gjort, det fortsätter han att göra (Se Joh 5:17). Fadern, Sonen och den helige Ande fortsätter att skapa, ge liv, upprätta, läka, hela ...

Du är döpt att leva i denna helande gemenskap. Du får i dopet Guds förnyade uppdrag att råda över skapelsen (1 Mos 1:26ff). Poängen i detta uppdrag ligger inte i att människan står över skapelsen utan att hon står under Gud. Uppdraget att råda är uppdraget att vårda. Men den som utnyttjar sin makt till att trampa ned och spela överlägsen och roffa åt sig har missat poängen med att vara människa. Att vara människa är att stå under Gud. Med ansvar inför honom. Du får på Guds sida gå emot alla de krafter som förråder, förstör, exploaterar, fördärvar marken, luften, havet, solen. Upp till kamp!

 

bibelskolan_img

 

Till eftertanke          

Förundra dig över allt, även det mest alldagliga.


Lyssna inåt

Lova Herren, min själ, och allt det i mig är hans heliga namn.
Lova Herren, min själ, och glöm inte vad gott han har gjort
(Psalt 103:1-2).


Bed

Fader, jag tackar dig för livet du gett mig,
för gåvan att känna, älska och se,
för varje liten människoblomma som kommer i min väg.

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg