Stiftelsen Bibelskolan.com
 

4 sönd e Tref - Han gick över lik!

Ingenting skulle få stå i vägen för hans stora förälskelse! Att hon redan var gift spelade ingen roll för honom. Att han själv var gift brydde han sig heller inte om. Han var beredd att gå över lik för att få henne. Och han gjorde det bokstavligen! Inte nog med att han dödade hennes make. Flera andra fick sätta livet till eftersom han arrangerade makens död så att den skulle se ut som en olyckshändelse.

Vem var denne skurk? Det var kung David, en av hjältarna i vår Bibel. Han var utvald av Herren Gud och en av de allra viktigaste personerna i Israels historia.

Det var inte ovanligt att det gick till så på den tiden. Så här godtyckligt kunde en kung handla och folk var tvungna att acceptera det. Han var ju kungen, det var han som bestämde.

Men Gud accepterar inte att David uppför sig så! Gud skickar en av sina profeter, Natan, att förmana David. Natan berättar en fantastisk historia om en rik man som ägde mängder av boskap, En dag får han besök men i stället för att ta av sina egna djur, slaktar han sin fattige grannes enda älskade lamm och bjuder sina gäster på det! När David får höra det blir han ursinnig och säger: Så sant Herren lever: den mannen har förtjänat döden. Då säger Natan: Du är den mannen. David blir förkrossad och ber Gud om förlåtelse. Han gör det inte bara inför Natan utan inför hela Israels folk. Han diktar en psalm (Psaltaren 51), som skulle sjungas i församlingen som en offentlig botpsalm: Förbarma dig, Gud, i din nåd, stryk ut mina synder i din stora godhet. Gör mig fri från all min skuld och rena mig från min synd.

Vad är då poängen med berättelsen? Den hjälper oss att aldrig tvivla på Guds förlåtelse! Om Gud kunde förlåta David, finns det ju hopp även för dig och mig! Eftersom David kunde fortsätta att vara kung, kan även vi våga lita på att få vara Guds redskap, trots att vi ofta syndar mot honom. Vi får också hjälp att vara ödmjuka inför Gud och ofta be honom om förlåtelse. På samma sätt skall vi också vara ödmjuka inför våra medmänniskor och aldrig vara snara att döma utan försöka att tyda allt till det bästa.

Andra Samuelsboken kapitel 11 och 12

Lars FröjmarkVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg