Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Tacksägelsedagen - Årg 3 - Tack, Gud, för lopporna i Ravensbrück

Uppmuntra de modlösa, ta er an de svaga, ha tålamod med alla. Se till att ingen lönar ont med ont, utan satsa all er kraft på att göra gott mot varandra och mot alla.

Var alltid glada.

Bed utan uppehåll.

Tacka Gud i alla livets förhållanden. Så ville Gud ha det bland er, när han gav er Kristus Jesus.

De orden ur Första thessalonikerbrevet läste Corrie ten Boom för sin syster Betsie, i deras dagliga bibelläsning, när de precis hade anlänt till barack 8 i det fruktade koncentrationslägret i Ravensbrück. Corrie tyckte att de första orden stämde exakt på hur det var på denna plats, där det verkligen fanns många modlösa. "Där har vi svaret", sa Betsie, "Vi skall tacka Gud, för allt i de här barackerna!". Corrie tittade oförstående på henne. Där fanns väl inget att tacka för. Betsie menade att de kunde tacka Gud för att de fick vara tillsammans, och för att de lyckats smuggla med sig sin Bibel.

Tacksägelse

Så bad de och tackade Gud för det. Betsie fortsatte att be: "Tack Jesus, för att det är så trångt här. Eftersom det är så trångt, kommer många fler att få höra, när vi berättar om dig. Och tack för lopporna." Då prostesterade Corrie: "Jag kan aldrig tacka Gud för lopporna!" "Det står ju i Bibeln: Tacka Gud i alla livets förhållanden", sa Betsie, "Inte bara när vi tycker att allt är bra." Motvilligt tackade Corrie för lopporna, men utan övertygelse, eftersom hon tyckte att Betsie hade fel.

Senare fick Corrie höra att anledningen att de kunde läsa bibeln tillsammans och sjunga i barack 8 utan att bli störda av vakterna, var att dessa inte ville gå dit pga lopporna. Då kunde också Corrie be med övertygelse: "Gud, tack för lopporna i Ravensbrück!"

Acksägelse

I Bibeln uppmanas vi ofta till tacksägelse. Istället hörs det nog mera av ack-sägelse från oss. Vi säger: "Ack så jobbigt allt är! Ack så höga skatter vi har!" osv. När jag läser om hur Corrie (visserligen motvilligt) och Betsie tackade Gud för förhållandena i Ravensbrück, då tänker jag: "Vad mycket det egentligen finns att vara tacksam för. Det behövdes lopporna i Ravensbrück för att lära Corrie tacksamhet. Jag känner också en tacksamhet till de där lopporna, genom vilka jag fått upp ögonen för hur mycket jag har att vara tacksam för, och hur ofta jag glömmer att tacka Gud för allt. "Tack, Gud, för allt! För mitt land, för min familj, för mitt liv."

"Tack, Gud, för lopporna i Ravensbrück!"

Lars Fröjmark
kyrkoherde emVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg