Stiftelsen Bibelskolan.com
 

2 söndagen efter trettondedagen, Årg 2 - Tro trots allt

 

 

”Låt mig vara, kvinna!” låter hårt. Visserligen låter det hårdare på svenska än på originalspråket, men vi blir likväl överraskade av Jesu avvisande svar. Varför vill Han inte göra gott?

 Enligt Gamla Testamentets siste profet (Malaki 3:1) skulle Messias bli offentlig första gången genom ett plötsligt framträdande i Jerusalems tempel. Därför säger Jesus: ”Min stund har inte kommit än.” Den skulle snart komma: bara en liten tid (och några verser) senare går Jesus upp till Jerusalems tempel och driver ut månglarna, profeterar om sin död och uppståndelse och botar människor. Då började Jesu offentlighet, och människor i mängd började komma till tro på honom.

 

 Men Maria säger åt tjänarna att lyda honom, fast Han just avvisat hennes bön. Hon lär oss här en viktig sak om den tro som får se Jesu härlighet: Maria vet att Jesus gör vad Han är. Tro är att hålla fast vid att Jesus är god och därför visar godhet, Han är barmhärtig och visar därför barmhärtighet. Hon ger inte upp sin förväntan på honom, trots att allt talar emot det. Hon slutar inte hoppas på att Han inte kan förneka sig själv, utan måste gripa in och överflöda i nåd och godhet.

 Och Jesus hittar en väg att både följa Skriftens Ord och använda sin makt. Han griper in, men Han gör inget offentligt framträdande på bröllopet: för mängden förblev det än så länge en hemlighet vem Jesus är. Det var bara lärjungarna, tjänarna och Maria som fick se hans härlighet innan hans stund kommit.

 

 Och nu visar tjänarna ännu en dimension av den tro som får se Jesu härlighet: tro är att göra det Jesus säger, trots att det verkar omöjligt, dumt eller galet. Tjänarna var säkert rädda att bli bortgjorda, få kritik eller t.o.m. löneavdrag och karriärsstopp när de går in med vatten till bröllopsvärden som förväntar sig vin… Men de gör som Jesus säger, trots allt som talar emot det – och då får de se Jesu härlighet.

 På de sekunderna det tog från det att tjänarna öst upp vattnet till dess att bröllopsvärden provsmakar använder Jesus sin skaparmakt att påskynda den process som omvandlar regnvattnet till vindruvor som vid rätt ögonblick skördas, pressas, tappas upp och lagras tills det blivit ett utsökt vin. Jesus visar här att Han är herre över tiden och över skapelsen. Han är även glädjens Herre: 600 liter vin bör räcka för det nygifta paret att bjuda vänner på ett bra tag framåt! Och för lärjungarna blir detta startpunkten på det som är Jesu stora längtan och uppdrag: Han blir Herre över deras hjärtan.

 

 I sitt första under använde Jesus vin – och än idag möter vi honom på ett särskilt sätt i det vin om vilket Han säger: ”Drick av det, alla! Denna kalk är det nya förbundet genom mitt blod, som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse.”

 

 Precis som vid bröllopet i Kana, är det genom tron vi får se Jesu härlighet och lära känna honom. När du ber om Jesu ingripande och Han inte svarar, så håll fast vid att Jesus måste göra det Han är. Och lyd vad Han säger i sitt Ord, trots att det verkar vara uppåt väggarna. Jesus kan inte förneka sig själv, och vi skall omsätta tron i handling – inte för hans skull, men för vår och människornas skull.   

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg