Stiftelsen Bibelskolan.com
 

1 söndagen e Trettondedagen - Möte med en kändis

Jag blickade ut över det numera ganska stillastående vattnet av floden Jordan. Är detta den plats där Jesus blev döpt? frågade jag mig själv. Är det om denna plats jag har läst i evangelierna? I Israel kommer de bibliska berättelserna så nära.

Tiden stod stilla!

Plötsligt tyckte jag mig se en person klädd i säckväv stå en bit bort. Jag gick närmare och döm om min häpnad när jag kände igen Johannes Döparen! Han hade ett bälte om livet och var barfota.

Jag harklade mig och frågade: - Ursäkta, är du verkligen Johannes Döparen?

- Ja, det är vad jag brukar kallas.

Jag kände en bävande vördnad. Detta är den man som Jesus har kallat den störste av människor, den som skulle bereda väg för honom. Jag måste passa på att fråga honom om något jag ofta har undrat över.

- Hur kunde du veta att Josefs och Marias son Jesus verkligen var den Messias som var utlovad av profeterna och att han var Guds Son?

- När Herren kallade mig, sade Han att Anden skulle sänka sig ner och förbli över Messias. När Jesus kom till mig och ville bli döpt, SÅG jag Anden komma ner över honom som en duva och stanna kvar över honom. Jag HÖRDE Guds röst säga till Jesus: 'Du är min älskade son'. Då förstod jag att Messias äntligen hade kommit!

- Tvivlade du aldrig på honom? frågade jag.

- Jo, när jag hade blivit kastad i Herodes fängelsehåla, då tvivlade jag. Jag tänkte att det bästa sättet att ta reda på hur det förhåller sig är väl att fråga honom själv, så jag sände två av mina lärjungar till Jesus. Vet du vad han gjorde? Jesus svarade inte på frågan direkt utan bad dem titta på vad som hände runt omkring dem. De såg hur blinda fick sin syn, hur stumma började tala och döva kunde höra igen. Han berättade för de fattiga att Gud älskade dem och att det finns en plats i himlen för dem. När jag fick höra detta i mitt fängelse förstod jag: Han ÄR Messias!

- Hur kunde du vara så säker?

- Jesaja hade sjuhundra år tidigare sagt att Messias skulle göra allt detta. Jesus uppfyllde Jesajas profetia till punkt och pricka!

Här har alltså Guds röst hörts på vår jord! Här, i detta vatten, har Guds Son blivit döpt!

Johannes döpte ju bara syndare, men i detta dop gjorde Jesus, den helige, sig själv till en av oss, för att vi skulle få del av hans helighet!

Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud, utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa, gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors.

Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära.

Lars Fröjmark

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg