Stiftelsen Bibelskolan.com
 

 

 

Kom och följ mig

 

Första gången Jesus möter Simon Petrus och hans bror Andreas säger han: Kom och följ mig. Jag skall göra er till människo­fiskare (Matt 4:19). Kan du höra hans Följ mig till dig?

Jesus ville göra något med dem och med oss. Fiskfiskarna skulle bli människofiskare. De skulle få lära sig att ta tag i människor som håller på att sjunka i bitterhetens, missmodets och självömkans djup och lyfta in dem i Jesu helande närvaro – in i Kristus.

De fick tre rika utbildningsår med Jesus. De fick lära sig att den som skulle ta hand om andra måste själv låta sig tas om hand och fostras. Petrus stora, starka, duktiga jag skulle inte få stå i centrum. Och inte heller mitt eller ditt jag. Människor mår inte bra av att utsättas för alltför ego-duktiga människor.

Jesus frågar både Petrus och oss gång på gång om vi vill följa honom. Han frågar efter vad du vill! Om någon vill gå i mina spår, måste han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig (Matt 16:24). Efterföljden är mycket farlig för Hans Maj:t Jag.

Jesus kallar oss att följa honom. Första gången når oss den kallelsen i dopet. Det viktigaste i kallelsen är att hjälpa både oss själva och andra att leva i Jesu närvaro. Kallelsen är inte att ta emot Jesus och sedan gå ut i världen. Utan den är att ta emot Jesus och sedan vandra ut i världen efter Jesus. I hans fotspår.

Mestadels rullar vi på i gamla hjulspår. Vi gör som vi alltid gjort. Och församlingen gör så också. Ja, samhället, hela världen rullar på i hjulspår. Det går bara fortare och fortare. Vi skräms av allt som händer, det går så fort. Vi ropar, skriker: "Stoppa tåget! Stanna! Jag vill hoppa av!"

Men Jesus kallar oss ur hjulspåren för att gå i hans fotspår. Han vill göra oss känsliga för var han går, bli uppmärksamma, lära oss ta ett steg i sänder. Inte rusa bland rusarfolket. Utan vandra med vandringsfolket. Hör hur Jesus säger: Följ mig! Jesus vill leda oss att leva lika rikt som han.

Det sista Jesus säger till Petrus är Följ mig (Joh 21:19). Jesus har upprättat Petrus. Han har fått ett förnyat uppdrag. Petrus kunde mycket väl tänka sig att sväva på molnen resten av sitt liv. Men Jesus tar ner honom på jorden. Petrus skall få förhärliga Gud där nere. I nöden och döden. Petrus skulle få offra livet för Jesus. Där nere, i mörkret, i lidandet bland människor i dödsskuggans dal, ville Jesus ha sin apostel. För dem skulle han få tända Jesus-ljuset.

Men när Jesus sagt detta sade han: Följ mig! Det var Jesu sista ord till Petrus. Petrus skulle inte behöva vara rädd för det som skulle hända honom. Framför honom fanns Jesus.

 

bibelskolan_img
 

 

Till eftertanke

Det som Jesus säger till Petrus säger han till dig.
Kan du förstå vad Jesus vill med ditt liv?


Lyssna inåt

Kristus led, för er skull, och gav er ett exempel
för att ni skall följa i hans fotspår
(1 Petr 2:21).


Bed

Jesus, i dina spår följa jag vill. Låt mig i lust och nöd höra dig till.
Vad kan jag önska mer? Du som behovet ser
allt vad mig fattas ger mera därtill
(Sv Ps 278:3).

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg