Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Skärtorsdag Årg 1 - Ett nytt äktenskap

Luk 22:7-23

När våren är i antågande förbereder sig många blivande brudpar för sin stora dag. Att ingå äktenskap är ett stort steg och många känner nog en viss bävan blandat med stor glädje, inför ett sådant livsavgörande beslut. När Jesus sitter tillsammans med sina lärjungar i övre salen den sista kvällen i hans liv, är det för Jesus en känsla av både bävan och glädje. Han vet att om några timmar kommer hans stora stund, då han ska öppna upp för ett nytt äktenskap mellan Gud och människa.

När Jesus tar brödet och säger: ' Detta är min kropp som blir offrad för er', är det som han frågar oss: Vill du ta mig till din och älska mig i nöd och lust?. Och när han sedan tar bägaren och säger: ' Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod' är det som om Jesus tar en vigselring och träder den på vårt finger. När Jesus, tillsammans med sina lärjungar, instiftar den första nattvarden är det en synlig handling på att något nytt ska hända. Det kommer att skapas ett nytt förbund eller ett nytt äktenskap mellan Gud och människa. Men liksom alla äktenskap är det frivilligt att säga ja till gemenskapen.

Att i vårens tider fundera över sitt liv och sina relationer är naturligt. Och att med allvar fundera över ett eventuellt äktenskap med en annan människa är också naturligt och viktigt. Men den viktigaste relationen vi har att fundera och glädjas över är vår gemenskap med Jesus Kristus. Har vi ingått ett äktenskap med honom? Har du svarat ja på hans fråga: Vill du älska mig i nöd och lust? Har han fått trä förlåtelsens ring på ditt finger? Detta är en livsviktig fråga att fundera över. Det är med bävan och glädje vi ställs inför honom som genom sin död på korset har visat dig och mig hur högt älskade vi är. Varje gång vi tar emot brödet och vinet förnyar vi våra vigsellöften till Jesus. Om du besöker en gudstjänst på skärtorsdagskväll och delar nattvarden tillsammans med andra, så säg ditt ja till Jesu fråga: Vill du älska mig i nöd och lust?Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg