Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Sångpostillan

Första årgången

_________________

Apostladagen

Femte söndagen efter Trefaldighet

Sänd mig
 

Apostladagen är det namn som den femte söndagen efter Trefaldighet numera har. Tidigare hette den Petri och Pauli dag, som inträffade den 29 juni. Då mindes man de båda apostlarnas martyrdöd i Rom, men firade den som deras himmelska födelsedag. En rest från den dagen finns i vår almanacka, där Peter har namnsdag då. Temat denna dag är Sänd mig. Det var ju så Jesaja svarade, när Gud frågade vem han skulle sända (Jesaja 6:8). Dagens evangelium berättar om hur allting började för tre av de tolv, Petrus, Jakob och Johannes. Och vi sjunger in dagens budskap med hjälp av sången ”Herre, förbarma dig...' 

Söndagens läsningar: Hesekiel 1:26-2:3, 8-10, 1 Tim 1:12-17, Lukas 5:1-11, Psalt. 40:6-12.

Predikans text: Lukas 5:1-11
En gång när Jesus stod vid Gennesaretsjön och folket trängde på för att höra Guds ord, fick han se två båtar ligga vid stranden; fiskarna hade gått ur för att skölja näten. Han steg i den ena båten, som tillhörde Simon, och bad honom att ro ut ett litet stycke. Sedan satte han sig ner och undervisade folket från båten.

När han hade slutat tala, sade han till Simon: ”Ro ut på djupt vatten och lägg ut näten där.” Simon svarade: ”Mästare, vi har hållit på hela natten utan att få något. Men eftersom du säger det skall jag lägga ut näten.” Och de gjorde så och drog ihop en väldig mängd fisk. Näten var nära att brista, och de vinkade åt sina kamrater i den andra båten att komma och hjälpa till. De kom, och man fick så mycket fisk i båda båtarna att de höll på att sjunka.

Då kastade sig Simon Petrus ner vid Jesu knän och sade: ”Lämna mig, Herre, jag är en syndare.” Ty han och de som var med honom greps av bävan när de såg all fisken de hade fångat - likaså Jakob och Johannes, Sebedaios söner, som hörde till samma fiskelag som Simon. Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från denna stund skall du fånga människor.”

Då rodde de i land, lämnade allt och följde honom. 

Låt oss börja med att först se Gennesarets sjö. Njut av skönheten. Känn doften.  Det är så vackert, att det gör nästan ont. Medan vi står där, händer det något. Vi ser massor av människor, som strömmar till och trängs. Mitt ibland dem se vi en man i trettioårsåldern. Alla ser mot honom. Vi anar att det måste vara Jesus. När vi ser närmare på människor omkring Jesus, ser vi att det är fattigt folk som tycks ha många problem. De rika ser ned på dem och föraktar dem.  Jesus drar dem till sig.

Vi ser hur de blir allt fler. De kommer hundratals, tusentals. Varifrån kommer de? Och vad ser de i Jesus, som de inte finner någon annanstans.  Kanske säger de: ”Han har det jag saknar. Han har kärlek, inget förakt. Ingen nedlåtande min.” 

När vi ser hur de står där omkring Jesus ser vi hur de blir fler. Vi börjar känna igen dem ... Det är ju dem som sitter bredvid oss i kyrkan, Kalle, Johanna, Hubertus och fru Johansson. Och de ser oss.

Vi är väldigt många omkring Jesus också idag. Ty han har samma dragningskraft. Vad ser vi i Jesus? Vilka förväntningar har du?  Vad vill du att Jesus skall göra för dig?

Och medan vi tänker så, ser vi hur Jesus ser på oss.  Vad ser Jesus i dig och mig och oss? Tänker han: ”Vad vackra de är. Men vad dumma de är. Och slingriga och oärliga.”  

Jag tror att Jesus ser, vad han kan göra av våra liv. om han får ta hand om dem. Låt oss sjunga om detta.

JESUS DU KAN LEDA OSS /3/. 
Vid Gennesarets sjö tränger sig människorna på Jesus, där han står vi stranden. Jesus står med fötterna i vattnet. Han får se en av båtarna. Båten tillhör Petrus. Han sätter dig i den. Ror ut en bit från land.

Så händer det något. Jesus börjar tala. Petrus fiskebåt blir Jesu predikstol. Kan du se vad detta kan säga dig? Jesus vill komma med i vårt vardagsliv, vara med i vårt arbete, i vår klass. Du kan vara där och ha samtalskontakt med Jesus. Du kan ha ”hemlisar” med Jesus. Tala med honom om dem som finns där. Och du kan höra hur Jesus talar med dig. Vad fantastiskt det kan bli, då människor anar att Jesus är där.  De förstår att han vill dem något. Vad rikt livet kan bli, när Jesus får vara med. Redan nu kan vi ana att Jesus är med.

JESUS DU ÄR MED OSS NU /3/. 
Det berättas i texten att några höll på att skölja sina nät. De hade arbetat hela natten. De hade inte fått något.  Dålig fiskelycka!  Inte den minsta lilla mört. Inte en enda liten makrillfilé.

En del  av oss kan känna igen sig här. Man känner till natten i sitt liv. Man har jobbat och slitit. Det är mörkt och kallt. Allt känns tröstlöst och enahanda.  Det mal tomgång. Inget resultat. Man vill ge upp.

Ibland liknas kyrkan vid en båt. Besättningsmännen ombord är prästen, de anställda, många frivilliga, konfirmandledare, juniorledare, damer i kyrkliga syföreningen … Man sliter och man jobbar. De är påhittiga, tar ibland nya djärva grepp och många initiativ, men det händer så lite. Vi har arbetat hela natten men fått ingenting. Viktigt att uttrycka sin besvikelse:

JESUS, JAG ÄR LEDSEN NU /3/. 
När vi uttrycker vår nöd och tömmer ut den hos Jesus, kan det hända att han fyller på med sitt ord. Han lär oss att ta trossteg. Ro ut på djupt vatten och lägg ut näten på djupt vatten. Han säger detta till oss: Lägg ut på djupet! Var inte så ytlig. 

Ja, det är något oemotståndligt i Jesu ord. Petrus säger: Eftersom du säger det skall jag lägga ut näten. Mycket vi inte begriper i bibeln. Men eftersom du säger det. Viktigt att lyssna till Jesus och ta trossteg in i det.

JESUS VI VILL LYDA DIG /3/. 
Vad betyder det för oss att lägga ut på djupet. I våra egna liv kanske det betyder: Var inte så ytlig. Det finns rikedomar, som man kan få, bara om man gräver fram dem. Eller gör djupdykningar efter dem. Men ofta är det i stället så: Man vill inte anstränga sig.  Man sätter sig framför TV:n. Man låter sig underhållas, matas, allt skall vara roligt. 

Men om man vill lära sig något – ett språk, ett yrke, ett musikstycke - måste man jobba. En helt ny värld öppnar sig då.

Det händer något när man lyder Jesu ord. Texten säger att de blir så mycket fisk att näten var nära att brista.  Man måste kalla på de andra i den andra båten och be dem hjälpa till. Vilken vision av en god ekumenik. Vi behöver varandra. Men ofta sitter vi bara i våra kyrkbåtar, upptagna av våra nät och våra fiskemetoder, trötta på alla fiskar som inte vill låta dig fångas i våra nät och lite sura och avundsjuka på de andra, som fick några kilo mer fisk. Men när Herren börjar fiska upp människor, då upptäcker vi, att vi behöver varandra.

Viktigt att vi får vara med Jesus. Och vad viktigt att Jesus får vara med oss.

JESUS, VI VILL VA' MED DIG /3/.
Vilken fiskelycka!  De fick så mycket fisk i båda båtarna att de höll på att sjunka.  Man  tycker att Petrus  nu skulle småhoppa av glädje. Fantastiskt! Halleluja! Underbart! Men det underliga är nu, att reaktionen inte alls blir sådan. Petrus faller ned. Han blir förskräckt. Han grips av bävan.  Han kastar sig ner vid Jesu knän och säger: Lämna mig, Herre. Petrus, som egentligen av hela sitt hjärta ville leva nära Jesus, han säger: Lämna mig!  Gå bort ifrån mig, Herre. Varför? Han har upptäckt något förfärligt. Han säger: Jag är en syndare.

Kanske Petrus tänkte så här: Denne Jesus, som har så skarpa ögon att han kan se fiskarnas gång på djupet av Gennesarets sjö, han måste ju också kunna se ned i djupet av mitt hjärta och se vad som finns där.  När Petrus tänker så blir han rädd. Han förstår: Jag är en syndare. Jag passar inte i Jesu närhet. Petrus, stora starka karlen faller ned på knä. Ja, det kan bli så, när det här med Gud kommer så nära. En himmelsk klarsyn, som gör mig rädd. Men i stället för att be Jesus gå bort, kan vi be Jesus förbarma sig över oss.

JESUS, FÖRBARMA DIG /3/. 
Petrus har alltså sjunkit ned inför Jesus. Han bävar. Men då säger Jesus: Var inte rädd! Från denna stund skall du fånga människor. Fiskfiskaren skall bli människofiskare. Han skall fånga upp dem, som håller på att sjunka ned i djupen, ned i missmodets, förtvivlans, meningslöshetens djup. Vilken uppgift!  En uppgift som Jesus kanske kallar oss till.

Kyrkan liknas ibland vid ett skepp. Jesus är kaptenen.  Vi får vara med honom och vara hans händer som sträcker sig mot dem som håller på att sjunka ned. Ta tag i dem. Ta hand om dem. Vilken uppgift! Inte längre: Satsa på dig själv. Satsa i stället på att få andra att leva upp.  Det här Jesus-livet är så helt annorlunda! Petrus hittade detta rika liv. Han lämnade allt och följde Jesus.

Två frågor:
1. Vad kommer att hända resten av ditt liv om du följer Jesus?
2. Vad kommer att hända resten av ditt liv om du inte följer Jesus? 

Låt oss en stund begrunda dessa frågor i tystnad.
Vi kanske nu kan stämma in i denna bekännelse:

JESUS, DU MIN HERRE ÄR /3/.   Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg