Stiftelsen Bibelskolan.com
 

4 Advent. Årg 2 - Mors dag!

Men - Mors dag, det är väl sista söndagen i maj?! ”Violer till Mor” osv. När man sätter Mor i bilen och gör en vårutflykt någonstans där man kan äta söndagsmiddag (som hon inte har behövt laga ...). Eller ...?
”Kan en mor glömma sitt barn ...?”, säger HERREN genom profeten Jesaja, 49:15.
Kan barn glömma sin mor? Ibland vittnar personal på äldreboenden om att det verkar vara så ibland. Om inte Mor är uppkopplad mot Facebook, förstås. Då ”finns” man; då är man lätt att nå, nästan allestädes närvarande. Fast - man kan inte klappa någon på kinden via Facebook. Man möter ju inte varandra ansikte mot ansikte, ”face to face”, trots namnet.
Jag undrar ibland hur det var mellan Jesus och hans mamma. Om det nu är så som Bibeln lär oss att Jesus var som vi i alla avseenden - men utan synd - då måste han ju t ex när han var liten ha stått och tittat på när hon bakade bröd, bröd för dagen som kommer, dagar som kom till snickarhemmet i Nasaret. Om han tog en bit av degen? Om han fick göra egna barnbakverk som fick gräddas jämte hennes professionella brödkakor? Vad hon måste ha älskat honom och kramat honom många gånger, det märkvärdiga gudabarnet hon hade, som hon inte kunde begripa, men ändå fick bära och föda, det alldeles ovanligt vanliga barnet som var hennes och ändå inte. Ansikte mot ansikte måste de ha sett på varandra många gånger. Så många gånger hon måsta ha smekt hans kind! Och han hennes. Kanske ibland med en dammig, varm och svettig barnahand - kan du föreställa dig doften? Och tillgivenheten?
Mamma.
En gång mamma, alltid mamma. Även när barnen blir stora.
Inget barn har blivit så stort som Jesus, den Högstes Son.
Och inget barn har blivit så in i döden litet som Jesus.
”Så föraktad att vi höll honom för intet ...” Jes 53:3.
Hennes Son, föraktad, spottad på, död ...
Arma Maria!
Saliga Maria!
När du mister din Son, vinner han dig för evigheten, dig och oss alla.
Du gav honom livet - men det är han som ger dig liv, dig och oss alla.
Därför prisar också vårt släkte dig salig. Och eftersom vi får vara bröder och systrar till Jesus, så blir ju du som en bonus-mamma för oss.
Det skulle ha varit roligt att vara med när Lukas intervjuade dig. Hur berättade du för honom att det kändes när du var i 9:de månaden och var tvungen att ta dig till Betlehem? Vad sa du och Josef till varandra - eller räckte det med en blick? Det som så högtidligt låter ”Och det hände sig vid den tiden ....” Det måste ju ha varit som när alla blivande mammor packar akutväskan för BB. Hur ska det gå? När vi kommer hem blir det aldrig som förr - vi är en till, om allt går väl.
När vi kommer hem ...
Ansikte mot ansikte - det låter bekant. Tårar bortsmekta från våra kinder - det låter också bekant.
Hemma hos Sonen. Också våra kinder ska han torka, med samma hand som var gossens dammiga, svettiga hand - fast nu med den styrka och kraft som såren ger. Det var ju de händerna som genomborrades. Därför gick svärdet genom mamma Marias själ. Hon kände de händerna.
Det underbara är att vi får känna dem också. De är så starka som inga andra händer kan vara - de håller himmel och jord - men de är så mjuka och ömsinta, att de kan skilja dina tårar från huden på din kind. För gott!
Ännu är vi inte där. Ännu är det da´n före da´n före da´n ....
När vi väntar och längtar har vi hans egen Facebook - Bibeln. Han gör sig tillgänglig för oss och vi får vara hans vänner. Men när hans stora dag är här ska vår tro krönas med beskådande, ansikte mot ansikte.

Tack, käre Fader, för mamma Maria!
Tack för alla mammor, tack för min egen mamma.
Välsigna alla mammor och bevara alla små barn, som ännu ingen vet om
men som du ser, fast de ännu knappast är formade.
Hjälp alla som har barn att ta hand om.
Låt oss en gång få se din Son i hans härlighet, lika verkligt som herdarna, de vise och Maria såg, fast ännu härligare!Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg