Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Juldagen. Årg 2 - Hjärtats julevangelium

 ”Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det” Luk 2:1-20

För Maria måste det ha varit en fruktansvärd jul. Efter änglabesök, löfte om att få bli kungamoder och gudaföderska, efter Andeuppfyllelse och bekräftelse från den mirakulöst gravida Elisabet om att var den mest välsignade av alla världens kvinnor – så är det lätt att föreställa sig att Maria tänkte sig framtiden i form av slott, vackra klänningar, rikedom, makt och ära. Men Maria får ett stall istället för ett slott, en krubba istället för en vagga, en flyktingtillvaro istället för makt och skvallerrykten istället för ära. Var fanns Gud? Var fanns löftenas uppfyllelse? Var allt inbillning? Hade Gud övergett henne? Hade hon gjort något fel?

 Men Fadern firar sin Sons mänskliga födelse på ett fantastiskt sätt:

 

 Istället för att tända en cigarr eller ett fyrverkeri, tänder Han en stjärna. Och en tid efter det resulterar det i att den fattiga familjen utrustas med en förmögenhet av guld, rökelse och myrra just när de står på tröskeln till landsflykt.

 

 Istället för att fylla TV-sofforna med intervjuer om hur det känns att bli förälder, så fyller Gud hela himlen med ljus och sång. Sången om fred på jorden har fortsatt sjungas i gudstjänster världen över i 2000 år. Det kan man kalla en hit!

 

 Istället för att proklamera sin Sons födelse med födelseannonser i tidningarna sänder Gud himmelska budbärare till nattvakande herdar, de enklaste bland folket för att ge dem ett evangelium: för dem är Frälsaren född, för dem ges tecknet på att barnet är Frälsaren, med dem delar Gud sin glädje.

 Så blir det ingen födelsebal på slottet för Maria. Men det blir ändå svar från Gud på att hon inte är bortglömd, inte har gjort något fel och att allt inte bara var inbillning. En egen stjärna, himlen fylld av ljus och änglasång och herdar som prisar och lovar Gud för att allt blivit så som Gud lovat.

 

 Så griper Gud in också i vårt mörker. Förmodligen ingriper inte Gud på det sätt vi väntat eller hoppats, men alltid efter sitt löfte att vi är utvalda, inte förkastade; alltid efter sitt löfte att vara med oss alla dagar, alltid efter sitt löfte att inte prövas över vår förmåga, alltid efter sitt löfte att det vi måste genomlida ändå i slutändan tvingas leda till vår frälsning, glädje och fred och till Guds ära. När vi ställer frågorna om Guds frånvaro är vi i gott sällskap av Maria. Inte ens hon som bar Guds egen Son i sin mage slapp brottningen. Därför är det värt att, som Maria, ta allt detta till sitt hjärta. Det är därVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg