Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Tredje sönd efter trettondedagen Årg 2 - Att tro är att komma till Jesus, Joh 4:27-42

Mötet som skildras i Johannesevangeliets 4:de kapitel har fött många tankar och reflexioner. Det är ett laddat kapitel. Det är laddat med tro: vad lärjungarna trodde, vad kvinnan trodde och hur folket i staden kom till tro.

Lärjungarna trodde att de visste var de hade Jesus. Det gör lärjungar ofta, nuförtiden också. Och på ett sätt är det riktigt. Vi kan ju faktiskt veta var vi har Jesus. Tvekar du om du är hans - kolla ditt dopbevis! Undrar du om han är för dig eller mot dig - kom till nattvarden och hör vad prästen säger: ”För dig! För dig!” Och om du tycker att Jesus inte hörs - öppna Bibeln och lyssna!

Visst, vi kan veta var vi har Jesus, tack och lov.

Men på ett annat sätt vet vi inte var vi har honom. Så blir det, när vi har satt våra ramar för vad han kan och vill. ”Pratar han med en kvinna? Samarisk?!” ”Hur kan han vara mätt innan vi har kommit med mat till honom?” Ofta sätter vi ramarna för Jesus alltför snävt. Det är inte bra.

Men det är heller inte alls bra om vi blir fullständigt ramlösa. Många gånger projicerar vi på Jesus vad vi tycker att han borde säga, tycka och göra och då kan det hända att man tappar den ram som faktiskt finns kring Jesus: hans lydnad mot Fadern. Jesus gör bara det som han ser Fadern göra och som Fadern har sänt honom att fullborda, Joh 5:19f., Joh 4:34.

Kvinnan visste inte vem hon hade att göra med, men hon visste var hon hade honom: vid den vanliga brunnen, dit hon hade ärende och där vanligtvis mest kvinnor höll till och där hon kanske hade önskat att just nu få vara utan sällskap. Hon verkar inte trakterad av den judiske mannen. Men Guds Ande svävar över vattnet och hon kan inte låta bli att dras in i samtalet med honom, han som är Ordet. Lite visste hon: det ska komma en Messias. Det visste hon och alla samaritaner trots sitt begränsade Bibel-omfång utifrån 5 Mos 18:18.

Samtalet går inte hennes väg. Fel på hennes relationer - 5-6 män! Fel på hennes gudstjänstplats - Gerissim. Och det var inte ens hennes vatten som till slut var intressant, utan hans! Trots att ”hennes” vatten hade porlat ända sedan Jakobs tid! Men i detta samtal skapar Jesus tro. Hennes vattenkruka kunde efter samtalet återfås mot beskrivning på Sykars hittegodsavdelning. Hon behövde den inte. Nu var hon själv kärlet, krukan, skvalpande över av det levande vattnet, som den judiske mannen givit henne att dricka av. Hon hade inga ”underbara upplevelser” att meddela, men hon var definitivt berörd av Herrens närvaro: ”Han har sagt mig allt som jag har gjort!” Kanske var det vid det utropet fler män än bara de 5-6 hon hade haft, som blev oroade: ”Vet någon mer om ....?” Tro skapas många gånger ur syndanöd - ett ord som är så gammaldags, att man behöver smälta det länge i sin ande för att fatta dess kraft.

När Jesus skapar tro, så säger han oss också allt vad han har gjort. Däri ligger befrielsen. Att avslöja är inte allt. Det kan människor också göra, skoningslöst och totalt. Läs kvällspressen! Men att skyla över, förlåta, är Guds specialitet. Jesus kunde få kvinnan att förstå, att historierna med hennes 5-6 män - de skulle han ta med sig från foten av Gerissim upp till Jerusalem, till Golgata, och dö med hennes synd i sin kropp - där också din och min synd finns - så att hon, du och jag  kan bli förlåtna, frälsta och fria.

Hennes tro är inte ett intellektuellt försanthållande eller en känsla. Tron säger ”klick” och hon vänder på klacken och går in till sin stad igen och hjälper människorna där till tro, hjälper dem att komma till Jesus. Hon blir en av dem som låter sitt möte med Jesus få konsekvenser. Det behöver man inte vara apostel för att göra. Det kan du också.

Käre Herre Jesus, möt mig och rota i mitt röriga inre, så att du kan ingjuta din frid och friskhet. Hjälp mig att ställa ifrån mig min ”kruka”, så att jag kan vittna om dig. Amen.
Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg