Stiftelsen Bibelskolan.com
 

De Himmelrika får hjälp med inre renhållning av Jesus (Matt 5:27-30)

Vad släpper vi in i vår inre värld? Varför är det så viktigt med inre renhållning?
2 Mos 20:14, 2 Sam 11:2ff, Job 31:1, Ps 51

får hjälp med inre renhållning av Jesus (5:27-30)

Ni har hört att det blev sagt: Du skall inte bryta ett äktenskap. Men jag säger er: den som ser på en kvinna med åtrå har redan i sitt hjärta brutit hennes äktenskap. Om ditt högra öga förleder dig, så riv ut det och kasta det ifrån dig. Det är bättre för dig att en del av din kropp går förlorad än att hela kroppen kastas i helvetet. Och om din högra hand förleder dig, så hugg av den och kasta den ifrån dig. Det är bättre för dig att en del av din kropp går förlorad än att hela kroppen kommer till helvetet.

Bön: Helige Ande, tack för att Du finns, du som kan hjälpa mig att gå till Jesus med smutsen i mina inre källarvalv ...

Ni har hört att det blev sagt: Du skall inte bryta ett äktenskap.
Jesus citerar här de skriftlärdas och fariséernas förkunnelse. Den har de hört. Och det som blev sagt är ju rätt. Gud själv har gett oss detta bud genom Mose (2 Mos 20:14). Gud är rädd om våra äktenskap. Han har fogat samman oss till man och hustru. Vi hör ihop som de två vingarna på en fågel. Det är hemskt att skada eller bryta en fågelvinge. Du skall inte bryta ett äktenskap.

Det är lätt att glida förbi det här budet. Man nöjer sig med att det ser bra ut utåt. Man undviker snedsteg och tror att man sedan är färdig med detta bud. Men havsvattnet består inte bara av vattenytan. Nedanför finns djupen. Det som finns där nere i djupen poppar upp till ytan och kan förstöra det både för dig och för någon annan. Ty inifrån, ur människornas hjärtan, kommer de onda tankarna, otukt... äktenskapsbrott, själviskhet... (Mark 7:21-22). Därför fortsätter nu Jesus. Det han säger är sagt med stor kärlek.

Men jag säger er: den som ser på en kvinna med åtrå har redan i sitt hjärta brutit hennes äktenskap.
Det är inte fel för en man att se på en kvinna. Och inte heller för en kvinna att se på en man. Det som blir fel är när man ser på den andre med åtrå. Åtrå heter på latin appetitus. Man får aptit på den andre. Vill sluka henne.

Genom din blick, ja, genom dina tankar, ditt sätt att bete dig, kan du fånga den andre. Du drar henne till dig. Och du förstör hennes äktenskap. Och hans. Du har i ditt hjärta brutit hennes äktenskap.
Vad viktigt det är att få hjälp med det som finns inuti oss. Ty det som finns i djupen av oss poppar upp till ytan. Det som finns i hjärtat kommer fram i ögat, handen, foten. Och nu talar Jesus riktigt allvar med oss:

Om ditt högra öga förleder dig, så riv ut det och kasta det ifrån dig. Det är bättre för dig att en del av din kropp går förlorad än att hela kroppen kastas i helvetet. Och om din högra hand förleder dig, så hugg av den och kasta den ifrån dig. Det är bättre for dig att en del av din kropp går förlorad än att hela kroppen kommer till helvetet.
I Matt 18:8-9 kommer dessa ord igen. Där finns också foten med. Nu har en del försökt lyda Jesus bokstavligt. Och kanske senare upptäckt att det sitter lika mycket begärelsekraft i vänster öga eller vänster hand och fot. Bakom bokstaven i det som Jesus här säger ligger ett oändligt djup. När vi är stilla inför allvaret i hans ord, upptäcker vi först och främst hans enorma kärlek. När kärleken är äkta kan den säga skarpa saker. Kärleken slätar inte över. Den varnar! Den ropar! Den vill skaka om!

Om ditt öga förleder dig, så se inte! Handla som om du var blind. Släpp inte in porr och dåliga filmer genom ögat. Och om handen förleder dig så ta inte i det. Rör inte vid de sakerna. Öppna inte de tidningarna. Sträck dig inte mot den människa som du får begär till. Om din fot förleder dig, så gå inte dit...
Döda därför det jordiska hos er: otukt, orenhet, lidelser och onda lustar och själviskheten, detta avguderi. Sådant framkallar Guds vrede (Kol 3:5-6). Guds vrede - det är kärlekens reaktion mot det onda. Gud blir heligt upprörd då vi trampar på varandra, utnyttjar varandra, skadar varandra.

Det som ögat, handen, foten gör, visar på något som redan börjat i vårt inre. Till Kain säger Herren: Om du har gott i sinnet, då ser du frimodigt upp, men om du inte har gott i sinnet, då lurar synden vid dörren. Till dig står dess åtrå, men du bör råda över den (1 Mos 4:7).

Synden lurar som ett rovdjur vid dörren. Den väntar bara på att få slinka in i ett obevakat ögonblick. Släpper du in synden blir du slav under synden (Joh 8:34).

Det finns en annan som vill komma in. Det är Jesus och han säger: Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom ... (Upp 3:20). Det är bättre för dig att du tar emot Jesus och får hjälp av honom med din inre renhållning. Då kommer hela din kropp till himlen.


Tänk på och begrunda:

Vad släpper vi in i vår inre värld?

Varför är det så viktigt med inre
renhållning?Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg