Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Jesus och tomten

 

Ingen tror att det finns tomtar. Men många lever SOM OM tomtar fanns. Man lever efter hans livsmönster.
Man kan lära sig rätt mycket om vad kristendom är om man jämför Jesus och tomten.

1. Vad de säger
Tomten säger: Finns det några snälla barn här? En högst otrevlig fråga som gör oss mycket självbespeglande. Men detta är ju samma gamla tjatiga melodi vi hör året om: Du måste vara snäll. Duktig. Tapper. Följa med din tid. Måste. MÅSTE. ...

Vi lever i tidernas största kravsamhälle. Om du inte klarar kraven är du värdelös. Men vem bryr sig om mig när jag inte orkar längre? Är intill döden trött och känner mig misslyckad tvärsigenom?

Jesus säger: Kom till mig, ni som är slitna och tyngda av bördor. Kom ni som inte klarar av att vara snälla ... Jesus säger detta till alla. Han väljer inte ut de snällaste, 'exemplariskaste' och skötsammaste.

2. Vad de ger
Tomten inbillar oss att han ger oss julklappar. Men samtidigt låter hans oss digna under kravet: 'Vad skall jag hitta på nu då?' Och när julafton är inne kommer tomten med säcken full: En färg-TV åt far och en elektrisk tandborste åt mor. Och sen räcker pengarna bara till två par strumpor åt lille, lille bror. Tomtens gåvor går snart sönder. De tar hårda tag i vår plånbok.

Jesu gåvor håller i evighet. De tål att slita på. Jesu gåvor gör oss rika, glada innerst inne. De låter oss räta på ryggen och ger oss en ny glans i ögat ... Syndernas förlåtelse, liv, salighet ...

3. Vad de är
Tomten är en sagofigur. En utklädd person. Overklig. Hans ansikte är en mask. Bakom hans röst och hans rörelser anar vi pappas röst och rörelser.

Det är inte första gången pappa klär ut sig. Vi människor kan det rätt bra. Vi klär ut oss för varandra. Spelar våra roller. Uppträder som om ... Vågar sällan vara oss själva. Lever och leker på låtsas. Tomten är overklig och gör oss overkliga.

Jesus är fullt verklig. En verklig människa och en märklig människa. Han gör oss till verkliga människor. Äkta. Därför tar han ifrån oss våra förklädnader och masker. Avslöjar oss. Men han som avslöjar oss är också den som älskar oss. Inför hans kärlek är detta avslöjande befriande. Jesus är verklig och gör oss verkliga.

4. Hur de kommer
Tomten är bullrig. Han ska bullra så mycket som möjligt då han kommer. Ansträngt hurtfrisk. Hej, tomtegubbar slå i glasen ....

Hur kommer Jesus?
'Ej kommer han med härar och ej med ståt och prakt'. Hade han gjort de hade ingen vågat nalkas honom. Då hade vi fått stå där på avstånd och beundra honom. Men nu kommer han som ett barn i en krubba. När han blir vuxen rider han fram på en åsna.

Han kommer som vår broder. Inte ovanifrån utan nedifrån. Han som är vår Herre kommer som vår tjänare. Han kommer nedifrån för att kunna lyfta oss upp i Guds faderskärlek. Han gör det inte därför att vi är så snälla och har lyckats så bra. Han gör det därför att han älskar oss.

Det enda han begär av dig är: Låt mig få älska dig!Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg