Stiftelsen Bibelskolan.com
 

De Himmelrika känner en ögonläkare (Matt 6:22-23)

Behöver du själv den ögonläkare, som det talas om här? Varför? Varför inte?
Joh 9:40, 11:10, 12:35-40, Ef 1:18

känner en ögonläkare (6:22-23)

Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus, men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret.

Bön: Helige Ande, öppna våra ögon så att vi kan se ...

Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus...
En märklig bild. Ögat är ju inte en lampa som kastar ljus omkring mig eller in i mig. Men där ögat fungerar blir det ljus. Där ögat är ogrumlat, friskt, så får det betydelse för hela kroppen. Mina fötter vet var de kan gå. Mina händer kan sträcka sig mot saker och ting. Jag blir medveten om det som rör sig omkring mig. Men det kan vara så att ögat är grumlat. Vad händer då?

... men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp.
Då famlar jag fram i blindhet. Jag kan inte springa, köra bil, se på TV. Naturligtvis kan blinda människor lära sig mycket utan att kunna se. Andra sinnesorgan utvecklas i dem mycket starkare. Men principen står fast: En seende människa vandrar i ljuset och en blind människa vandrar i mörkret. Men nu är det ju inte endast detta självklara Jesus vill säga oss här. Bakom dessa bilder och under dessa ord ligger ett djupt allvar och en stor kärlek. Han uttrycker det med dessa ord:

Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret.
Jesus vill tala med oss om vårt förhållande till Gud. Där finns ett inre seende. Och ett inre hörande. Vi uppmanas så ofta att se. Se Guds lamm, som borttager världens synder. Se din konung. Se på Jesus.

Men detta seende kan ha blivit grumlat, fördärvat. Något ställer sig mellan mig och Gud. Det kan vara skatterna jag samlar. Det kan vara status och pengar och egen ära. Det kan vara andra människor och rädsla för dem. Jag kan rikta mina ögon på fördärvliga ting. Ögat blir inkörsporten för allsköns skräp, som ger mörker åt hela mitt inre.

Nu kan jag mena mig vara seende. Vara klarsynt. Kanske lära ut åt andra hur de skall ta sig fram genom livet. En sådan var Nikodemos. Han som alla kom till för att få råd, han kommer till Jesus om natten. Han får veta att han är blind. Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike (Joh 3:3).

Ibland, när vi frågar efter livets mening, vill vi gärna ha ett svar som skänker lite större glans åt vårt eget jag. Livets mening är att Jag kommer fram, Jag förverkligar mig själv, Jag blir ärad.

När Gud talar om livets mening, pekar han på vår nästa och säger: Gör något för henne. Och när vi lyder här kan vi ibland uppleva de stora ögonblicken i våra liv. Vi fick någon att tycka att livet inte var allt för svårt.

Men tänk så ofta vi missar! Tänk vad ofta vi inte ser! En blind lever i ständigt mörker. Men också en seende kan leva i ständigt mörker. Jag ser inte min broder, min syster, mina barn, min granne, dem som är alldeles nära mig. Herre, när såg vi dig? (Matt 25:37, jfr 44) Vad kusligt det är med självbedrägeri!

Om nu ljuset inom dig är mörker, kur djupt blir då inte mörkret.
I Bibelns sista bok finns beskrivningen av en hel församling som levde i detta självbedrägeri. Det är församlingen i Laodikeia (se Upp 3:14-22 ). Det är skillnad mellan vad församlingen säger och vad Jesus säger:

Du säger: jag är rik, jag har vunnit rikedom och saknar ingenting.
Och du förstår inte att just du äreländigoch ömkansvärd ochfattigoch blind
och naken.
Jag råder dig att hos mig köpa guld som har renats i eld, så att du blir rik, och
vita kläder, så att du kan klä dig och dölja din skamliga nakenhet, och salva
att smörja dina ögon med, så att du kan se.

De himmelrika känner en ögonläkare. Och de vill gärna visa andra till honom. Han har recept på en ögonsalva. Och de kanske talar om hemligheten för dem, hemligheten i hur man hittar honom. De kanske säger: Om du vill veta hur du kan hitta honom, så är han just nu alldeles utanför dörren. Du kan höra hans röst. Och du kan höra något mer ...
Se, jag står vid dörren och bultar.
Om någon hör min röst och öppnar dörren,
skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig
(Upp 3:20).


Tänk på och begrunda:

Behöver du själv den ögonläkare,
som det talas om här?
Varför? Varför inte?Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg