Stiftelsen Bibelskolan.com
 

De Himmelrika är blomsterälskare (Matt 6:27-30)

Varför bekymrar du dig? Kan du hitta poängen med att se på ängen?
1 Kung 10:1-9, Ps 90:4-6

är blomsterälskare (6:27-30)

Vem av er kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som idag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga?

Bön: Helige Ande, hjälp oss att vara närvarande med våra ögon, både hos liljan på marken och hos den lilla människoblomman bredvid oss ...

Vem av er kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd?
Det är oklart om livslängdhär betyder kroppslängd eller levnadsdagar. Om Jesus här menar kroppslängd, så vore det ju en stor bedrift att lägga en aln (en halvmeter) till sin kroppslängd. Gud gör denna bedrift med oss under tiden mellan vår barndom och vårt vuxenliv. Men bekymren brukar sällan få en människa att växa och räta på ryggen, utan de gör oss snarare små och hopsjunkna. Om Jesus här menar levnadsdagar, så är det i alla fall inte bekymren som kan få dem att bli längre. Bekymren snarare förkortar än förlänger livet.

Och varför bekymrar ni er för kläder?

Det är kanske den första fråga man skall ställa sig när man har bekymmer: Varför bekymrar jag mig? Bearbeta ditt inre suckande.
På Jesu tid bekymrade man sig för att man hade för lite kläder. I vår tid kommer klädbekymren av för mycket kläder. Det är för stort utbud. Reklamens makt är stark. Det krävs mod att inte bli trendkramare. Det här betyder inte att det är frommare att gå slarvigt och sjavigt klädd. Och inte heller att vi inte får glädja oss över något snyggt att sätta på oss.
Botemedlet mot att bli Jag-fångad är att tala med Jesus om sin ängslan och sitt behov av att bli uppmärksammad och sedd. Han frågar dig: Varför bekymrar du dig? Han vill gärna att du kommer in i en dialog med honom om detta. Och han ger ett recept: Bli blomsterälskare.

Se på ängens liljor ...
Ja, poängen med livet är kanske att ge sig tid att stanna till och se på ängen. Där växer liljor och anemoner och akvileja och taraxacum vulgare och Hjärtans tröst. Stanna och se. Var närvarande med dina ögon. Problemet med oss människor är att vi rusar förbi allting. Vi får för många synintryck. Vi vänjer oss av med att inte se det vi ser när vi ser. Vi rusar förbi liljorna och vi jagar förbi den lilla människoblomman som letar sig fram i ljuset alldeles i vår närhet. Herre, när såg vi dig?

Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem.
Vad lär du dig av liljorna?
De sänker sina rötter ned i jorden. Sänk dig djupt in i Guds frälsande kärlek. Dröj där, så att du blir både rotfast och trofast. Sug åt dig Ordet. Lyssna inåt.
Liljorna öppnar sina kalkar mot himlen. Öppna dig mot himlen i lovsång, tillbedjan och kärlek. Dröj där så länge att din kalk, din inre bägare, fylls på av liv och liv i överflöd ( Johannes 10:10 ).

Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen ...
Gud ger underbara kläder åt liljorna och gräset och åt dig och mig. Få av oss har fått våra kläder genom att vi suttit vid spinnrocken eller vid symaskinen och sytt dem. I Guds storhushåll använder Gud sig av många människor över hela jorden när han vill ge oss mat och kläder. Tänk ibland efter hur många människor som har arbetat för att du skall få kläder och frukost och bostad och mediciner. Tacka Gud för alla dem!

... som idag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga?
Gud ger underbara kläder åt varje grässtrå. Men gräset vissnar. Och det vissnade gräset kastas i ugnen och bränns upp. Och fågeln som på morgonen sjungit sin lovsång till sin Skapare ramlar ned och dör. Och människan, som för en tid får växa och lovsjunga som liljan och fågeln, får inte stanna här för alltid.
Men blomman och gräset och fågeln lever i Guds hand och av Guds hand. Och människan får stanna till inför sin himmelske Fader och öva sig att leva i hans närvaro.
Bli blomsterälskare? Du blir himmelrik av det!


Tänk på och begrunda:

Varför bekymrar du dig?
Kan du hitta poängen med att se på ängen?Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg