Stiftelsen Bibelskolan.com
 

21 e Tref - DU ÄR SÖKT OCH EFTERFRÅGAD

 

Den psalmraden kom i tanken, när jag inför söndagen på nytt läste berättelsen om Jesus och tullmannen Sackaios i Jeriko i  Lukasevangeliet 19:1-10

 

Sackaios: Korrumperad tjänsteman. Inte speciellt mån om rätt och fel. Utnyttjade sin position, maktställning. Skodde sig på andras bekostnad. Rätt avskydd. Men vad gjorde det - han blev ju rik …

 

Nu möter vi honom uppklättrad i ett träd. Till varje pris måste han tydligen få syn på Jesus. Inte så lätt, han var liten till växten. Trädet blev utvägen.

 

Varför va så angelägen? Hade samvetet slagit honom?  Eller  hade hjärtat  blivit så tomt att han inte längre kunde bärga sig? Hade han börjat längta efter ett liv med annat innehåll - rent och sant?  Sökte han efter någon som kunde hjälpa honom till det - visa en hållbar väg, in i ett hållbart liv? Var det människohjärtats djupaste längtan, berört av Gud själv, som gjorde att han drogs till Jesus? Och som ropade till Jesus: Jesus - du är sökt och efterfrågad!

 

Men varför skulle Jesus bry sig om sig om en sådan som honom, ”en syndare” sa folket. Men det var  just till Sackaios Jesus riktade sig:”Skynda dig ner Sackaios, idag skall jag gästa ditt hem”.  Sackaios , syndaren - sökt och efterfrågad av Jesus!

 

I Bibelns sista bok säger Jesus: ”Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig” (Upp 3:20). Du och jag  är också sökta och efterfrågade.  Om vi vågar  tro det (”hör min röst”) och ber Jesus komma in i våra liv (”öppnar dörren”) – så lovar han att göra det. Du - sökt och efterfrågad!

 

Den här händelsen möter oss på söndag,  med rubriken  ”samhällsansvar”.  Vad har Sackaios med  samhällsansvar att göra? Vi anar det när vi fortsätter läsningen. Något händer med Sackaios i mötet med Jesus. Livsinriktningen ändras. Han som förut bara tänkte på säg själv,  säger nu: ”Hälften av vad jag äger skall jag ge åt de fattiga”. Den korrumperade tjänstemannen förklarar: ”Om jag har pressat ut pengar av någon, skall jag betala igen det fyrdubbelt. ” Sådana omvändelser mår samhället gott av. Sådan förebilder behövs det många av. Till sådana människor har ett gott samhälle all anledning att säga: ”Du är sökt och efterfrågad!”

 

Dock finns det en ännu viktigare  poäng, innan evangeliet är slut.Jesu egen sammanfattning av hela skeendet lyder: ”Idag har räddningen nått detta hus”.  Sackaios är ”frälst!”  Han har kopplat ihop sitt liv med Jesus i tro (”son till Abraham” – Abraham är trons förebild). Och han har börjat visa det i sitt sätt att leva. Och Jesus,  som ”kommit för att söka efter det som var förlorat och rädda det”, kan säga: Du är inte bara sökt och efterfrågad, du har också gett ditt gensvar. Nu öppnar jag själva himmelens port för dig!Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg