Stiftelsen Bibelskolan.com
 
Kvinnorna i Bibeln, av Judy Breneman

 

Ett Andligt Besök

The Exorcist, Ghost Busters, Andarnas Makt, Harry Potter. Det skulle inte vara svårt att komma på en lång lista av välkända berättelser som har som huvudintresse saker som har med det övernaturliga att göra, det svårförklarliga, det ockulta. En del av filmerna görs som komedier medan andra är mycket allvarliga, en del dödligt allvarliga.

Dödligt allvar skulle vara benämningen på berättelsen om Andebesvärjerskan i 1 Samuelsbok 28:3-25. Hon är långtifrån en av Bibelns “kändisar,” men berättelsen har något mycket viktigt att lära oss. 

Det var Saul, Israel’s förste kung, som kom till Anna. Vi kan kalla henne så. Det var sent på natten. Han var mycket rädd och antagligen desperat. Han hade tidigare lytt Herrens befallning att driva ut alla andebesvärjare och spåmän ur landet. Nu bad han sina tjänare att leta fram en av dem. Samuel som tidigare hade gett honom råd var död, och Herren var tyst. Mycket viktigt är att notera varför — på grund av att Saul hade slutat lyda Gud. Han hade gått sin egen väg, litat på sig själv. Och nu var hans fiender runt honom. . . .

Om Anna får vi inte veta särskilt mycket – ålder, hur hon bodde, hur det kom sig att hon var kvar i landet, vilka makter hon behärskade, osv. Ännu fler är frågorna kring händelserna i berättelsen. Varför skrek Anna till när “Samuel” kom fram? Var det kanske något som var utanför hennes kontroll? Var det verkligen Samuel som kom fram eller var det en andesyn? Samuel steg upp “ur jorden” och klagade över att bli “störd i sin ro”. Var hade han varit egentligen, om det nu var han? Varför kunde Anna se Samuel om inte Saul kunde se honom, och hur kom det sig att “en gammal man, höljd i en kåpa” var en tillräcklig beskrivning för att Saul kunde veta att det var Samuel?

Viktigast egentligen är budskapet som Saul får, oavsett detaljerna kring det. I vss. 16-19 säger budbäraren “Herren” sju gånger, talet som är ett tecken på fullkomlighet. Saul får veta att han och hans söner kommer att dö följande dag och att fienderna kommer att ta över Israels läger. Budskapet parat med det faktum att Saul nog inte hade ätit på länge gjorde honom kraftlös. Anna får, med hjälp av Sauls tjänare, honom till slut att äta.


Som vanligt är den mycket gamla Skriften högaktuell:

Annas systrar är mycket aktiva idag och marknadsför en religion som faktiskt låter mycket attraktiv. En teologistuderande skriver... Jag kom att fundera över vad de där spåmännen, besvärjarna, trollkarlarna och stjärntydarna (i Danielsbok) kunde vara för typer. Jag kom att tänka på New Age-rörelsen. Jag förstod att de inte har kontakt med den Odödlige och att deras makt därför är begränsad. Som kristna har vi däremot kontakt med Gud som är odödlig och hans makt är obegränsad. Andarna som spåmän i alla tider haft förbindelse med är skapade och maktlösa i förhållande till Gud som är Skaparen och den Allsmäktige. Så jag satte igång att be frimodigt för New Age-rörelsen, att Gud skulle gripa in och låta dem få se vem som verkligen har makten. Jag bad i Jesu namn att de inte skulle få mer framgång i detta land utan att de skulle få se det som vi har sett, att hos Jesus Kristus och ingen annan finns makten... Jag var på väg ut då det surrade till i fickan... En yngre dam från Seers Movement Society som jag aldrig hört talas om, sa att hon jobbade för Sveriges ledande spåkvinna och att jag var ett hot mot deras verksamhet... Med eftertryck sa jag att jag inte ville ha något med dem att göra, i Jesu namn, och tryckte av samtalet. (1)

Under åren har Junia publicerat några reportage i ämnet. En axplock ifrån dem följer:

Heli var häxa: Första mötet med “anden i glaset” blev revolutionerande när hon såg att det faktiskt fungerade.”... Efter att ha genomgått... utnämnades Heli till häxa.
- Det blev min livsuppgift att motarbeta och infiltrera kristna.
Bland annat sökte hon sig till kyrkor och utgav sig för att vara profet som kom med budskap och syner från Gud.
Helis liv höll på att förstöras helt, men “Gud’s kärlek bröt ned mig successivt... Det handlade om att lämna allt som hörde till mörkret. Det var en kamp på liv och dod.”...
Heli förvånas över hur rumsrem satanismen har blivit. Idag bjuds finförpackad ockultism till unga nyfikna människor genom praktiska instruktioner hur man exempelvis använder tarot-kort. Det är fint att vara en “vit häxa” som helar moder jord. Kurser som lurar vanliga människor... Företag åker på sådana med sin personal.
Hur ska man möta en satanist?
-- Det är aldrig farligt när du är en kristen. Bli vän med dem! De är sökande människor som suger åt sig allt. (2)

Maria sökte Gud i det övernaturliga med hjälp av meditation, stenar, kristaller och mycket annat. Ett medium som spådde henne var ingångsporten...
- Det är riskabelt för ensamma och olyckliga människor... Om man är känslig och öppnar upp för demoniska krafter kan man drivas till självmord eller till psykoser. Det kan vara en risk med meditation när man får kontakt med andevärlden, beroende på var man befinner sig i livet.
Det som fick Maria att ändra sin uppfattning var (när) hon förstod kristendomens kärleksbudskap om att älska sin nästa, vilket inte existerar i buddismen. (3)

Arja och Lena sökte länge efter sanningen.
Det hela började så oskyldigt. För Lena var det ett tv-reportage om en kvinna som kunde tala med djur. De två lärde känna varandra och Lena bjöds...
- Vid ett tillfälle frågade jag kvinnan om inte det här (som vi höll på med) var ockult, hon sa bara att inte vara rädd.
Arja började bläddra i en tidning och läste nyfiket om ett medium... Vägen till kontakt med Gud sades vara genom meditation... Människorna hon mötte var varma och sökte ärligt Gud, helande och en djupare mening. Arja sökte genom Reiki-healing, Body Harmony, Rosenmassage, Frigörande andning och kreativ visualisering. Hon gick utbildningar i zonterapi och akupressur. Hon var med om många helanden.
– I dag vet jag att det var onda krafter som bara flyttade demoner från ett ställe till ett annat...
Att kristna börjat acceptera de aktiviteter som förekommer inom nyandligheten är både Lena och Arjas största sorg.(4) Se gärna www.korsningen.just.nu

Marita och Stigs sökande tog dem till olika kurser... Marita var auktoriserad reikihealer... Marita och Stig är överens om att det finns ett enormt behov av en levande församling, av en kärleksfull miljö där människor ser varandra och bryr sig om varandra, där människor kan känna att de får stöd och hjälp i sin tro. (5)


Hur ska man tänka på Anna?
Tänk på vem hon tjänade och hur Gud ser på hennes aktivitet.


Hos dig må inte finnas någon som . . . befattar sig med trolldom eller teckentydning eller svartkonst eller häxeri, ingen som sysslar med besvärjelsekonster, ingen som frågor andar eller som är en spåman eller som söker råd hos de döda.
(Femte Moseboken 18:10)

Detta blev Sauls död, därför att han hade övat otrohet mot Herren, genom att han inte hade hållit Herrens ord, likaså därför att han hade frågat en ande och sökt svar hos en sådan.
(1 Krönikeboken 10:13)


(1) Andevärlden av Mikael Hector - Tidningen Till Liv, Nr. 3, 2004, (2) Fri från ett liv som häxa av Gabriella Mellergårdh - Junia Nr. 4, 2001, (3) Jag sökte Gud i New Age av Jane Josephson - Junia Nr. 2, 2002, (4) Vi har funnit målet av Marie Skogward - Junia Nr. 3, 2003 (Det finns flera artiklar i ämnet i den tidning.), (5) Marita och Stig fann Gud på en New Age-mässa av Marie och Roger Arnfjell - Junia, Nr. 3, 2004.


Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg