Stiftelsen Bibelskolan.com
 
Kvinnorna i Bibeln, av Judy Breneman

Lydia

Övertygad och övertygande ...

Kvinnor Kan! fick en stor mässa i Uppsala på 80-talet heta. Drottning Silvia var med på den soliga invigningen och stämningen var på topp. Kvinnlig företagsamhet i alla dess former belystes. Ny inspiration och en ny våg av kvinnliga rörelser av och för kvinnor skulle se dagens ljus. Kvinnorna uppmuntrade varandra till nya erövringar.

Genom tiderna har kvinnor alltid “kunnat”.  Bland Skriftens sidor ( Apostlagärningarna 16:11-40 ) hittar vi en affärskvinna som handlade med den allra finaste av textiler. Kliv in i hennes berättelse.

 ...

De kallar mig för Lydia. Helt naturligt, antar jag, eftersom jag härstammar därifrån -- Lydia i Thyatira. Jag trivs här i kosmopolen Filippi och tycker om att kunna sköta företagandet på mitt eget sätt. Jag älskar verkligen de här utsökta purpurtygerna. Det finns, dock, en övervägande nackdel med livet i Filippi. Det judiska samhället är inte så stort. Det finns inte ens tio män, som det krävs för att etablera en synagoga. Jag har dock träffat några kvinnor här som känner som jag och vi träffas vid floden utanför staden på Sabbaten.    

 ....

Denna smarta, självsäkra, handlingskraftiga, och välbärgade kvinna gjorde affär med tyger i purpurfärgen. Färgen tillverkades på två olika sätt. Ett sätt var att samla purpursnäckor och dra ut en åder nära huvudet. Dess innehåll blandades och ströks på siden eller linne. Uppskattningsvis krävs det 8 500 djur för att producera ett gram av färg. Färgen var dyrare än guld. Bara de allra rikaste hade råd med dessa tyger.

Ett annat sätt att få fram färgen var (och görs än idag av olika hantverkare) från krappväxten. Alla delar av växten innehåller pigmentet men det är mest koncentrerat i rötterna. Plantan måste växa i tre år innan den kan skördas. Vid proceduren att sedan få fram färgen krävs kunskap, tid och tålamod. Av ungefär tolv plantor får man fram cirka tre kilo rötter. Rötterna ska malas och stå i vatten. Sedan värms vattnet försiktigt. Det får inte vara för varmt eller för kallt, för då förstörs pigmentet. Växttopparna kan också användas även innan rötterna får skördas. Cirka ett kilo av torkade toppar färgar ett halvt kilo ylle.

I århundraden var Thyatira känd för dessa purpurfärger. Lydia var nog ett makedonskt ombud åt en tillverkare i Thyatira. Den omplacerade Lydia blev en central figur i Guds plan för denna del av Europa. Hon dyrkade Gud, trodde och uppförde sig som en jude, utan att vara jude. Idag skulle vi nog kalla henne för en sökare. När Paulus kom till sta’n (Gud hade skickat honom till Makedonian, se 16:9) och letade efter ett böneställe var det just Lydia han hittade. Han talade till henne om Jesus, berättade att denne var den Messias som judarna väntade på, och det var nödvändigt för honom att lida och sedan uppstå från det döda. Lydia tog genast emot det hon hörde och talade med hela sitt hushåll. Alla döptes, villiga att följa Jesus lära.

Lydias stora ekonomiska och personliga resurser använde hon inte bara för sig själv, utan för andra, bland annat för att ta emot Paulus och hans kollegor. Med hennes övertygande sätt kunde de inte annat än stanna hos henne. Lydias hus blev samlingspunkten för den nya kristna församlingen som höll på att bildas, den första i Europa.

Dramatiska händelser följde för Paulus och Silas som hamnade i fängelse på grund av att Paulus förstörde inkomstkällan för några som utnyttjade en slavflicka som hade en ond ande i sig. Troligen kom slavflickan såväl som fångvaktaren och hans familj med i husförsamlingen.

Det finns en förvandlingskraft som följer med när man tror på Jesus och möjliggör extraordinär enighet. Med deras olika raser, sociala bakgrund, och mycket olika personliga behov blev hemförsamlingen en väldigt omaka grupp! Staden Filippi var grekisk innan  romarna tog över. Lydia var en förmögen invandrare från Asien som lyssnade till Paulus och tog emot hans budskap både på en intellektuell och andlig nivå. Den unga kvinnan var troligen infödd grekinna. Till stor skillnad från Lydia, ägde hon inte ens sig själv. Man kan tänka sig att hon hade psykiska efterverkningar från allt hon varit med om. Fängelsevakten var troligen en pensionerad romersk soldat av medelklass. Hans samvete hade stört honom, och han fick ett nytt liv genom Paulus ord om Jesus.

Paulus och Silas ombeddes av myndigheterna att lämna staden vilket de gjorde. Men, först stannade de till hos Lydia där folket samlades för att uppmuntra och stärka den nystartade broderliga och systerliga gemenskapen.

 För Lydia var det en självklarhet att “kvinnor kan”. Hon belyste inte bara den kvinnliga företagssamheten, utan var också som ett Guds verktyg i den del av världen där hon fanns. Låt oss uppmuntra varandra till likartade erövringar!Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg