Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Sjätte söndagen efter trettondedagen - Jesus motarbetad medarbetare

Jes 43:15-21, Fil 2:12-13, Joh 5:16-23

Tänk dig att en din arbetsplats får en ny chef. Han är en sån som alla antingen omedelbart gillar – eller fattar motvilja mot. Han är den mest balanserade, osjälviska, naturliga och bästa chef du nånsin haft. De anställda dras till honom, kvinnorna svärmar lite för honom och männen härmar hans manér och börjar klä sig i samma klädstil som han. Kort sagt: han är det bästa som hänt din arbetsplats sen arbetsgivaren började bjuda på gratis kaffe på fikarasten! Men så börjar den här chefen säga saker som får till och med hans största beundrare att klia sig i huvudet: ”Jag gör bara saker som Gud säger till mig att göra.” ”Jag accepterar bara delar av företagets regelverk, för mina egna regler är bättre.” ”Jag har fått förmågan att uppväcka döda.” ”Det är jag som är utsedd att döma världen.” ”Den som inte beundrar mig förolämpar Gud.”

 Vi skall kanske inte förvånas över att Jesus väckte så oerhört motstridiga känslor. Skall man dra konsekvenserna av vad Han sade och gjorde måste man komma till endera av två slutsatser: Antingen var Han galen, förvriden, perverterad i sin självbild och en hädande, trollande, manipulerande sektledare. Eller så var Han Guds Son.
 Hade vi bara hans ord att gå efter, hade Jesus nog idag varit ett bortglömt psykfall, i klass med honom som trodde han var Napoleon eller henne som trodde hon var ett löskokt ägg…
 Men när vi ser vad Jesus gör, ser vi att hans gärningar gång på gång stämmer överens med vad vi skulle kunna förvänta oss vad Gud kunde tänkas göra om Han kom hit: Stormar kontrolleras och vågor lägger sig. Processen när regnet sugs upp av vinstocken, blir till druvor, som pressade och lagrade blir till bästa årgångsvin snabbas upp och genomförs på ett ögonblick. Fem bröd och två fiskar räddar en femtusenpersonerpicnic. Men ännu större är att trasiga människor blir hela till ande, kropp och själ: Sjuka helas, syndare förlåts och knäckta får ny frimodighet. Och störst av allt är att Guds fruktansvärda vrede över synden, ondskan och djävulskapen tas om hand av Guds fantastiska kärlek till sina skapade varelser när den bärs av Jesus för att vi skall bli försonade, fria och få tillbaka den hela gemenskapen med Gud som vi en gång skapades till.

 Det Jesus säger låter absurt – det är bara att hålla med om. Men i en värld där bomber är smarta och Jesus kallas galen vill jag definitivt inte bli betraktad som riktigt klok! Om jag hade kunnat få välja vem som skall döma mig på den yttersta dagen, hade jag lätt valt Jesus: Honom som aldrig har sagt en lögn litar jag på när det gäller de falska rykten som nog finns om mig. Honom som har sår i hjärtat av kärlek till mig litar jag på när det gäller förlåtelse för allt det som tyvärr är sant angående mig. Honom som uppväckte vänner och barn från de döda med ett ord och lät dem bli omhändertagna av sina närmaste befaller jag gärna min ande åt när min dödsstund närmar sig. Honom som jag idag varje dag är tillsammans med, talar med, lyssnar på och försöker lära av tillbringar jag gärna evigheten med!
 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg