Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Fastlagssöndagen Årg 2 - HUR KAN GUD FÅ OSS ATT LYSSNA?

Pappan i familjen var ute och finåkte med sin fru och åldrige svärfar. Då blev de plötsligt stoppade av polisen, som ville kolla körkortet. Pappan svarade ärligt: ”Jag har faktiskt inget körkort”. Hustrun försökte rädda situationen genom att säga: ”tro honom inte, han är full”. Lomhörde svärfar i baksätet förstod att något höll på att gå snett och sa med hög röst: "Visste jag inte, att det skulle gå dåligt med en stulen bil!"

 Ibland är vi så andligt döva, att vi inte hör eller vill höra det Gud säger. Många gånger måste Gud ha gråtit tårar som Jesus grät över Jerusalem: "O att du ville förstå, o att du ville inse var din frid ligger". Därför måste Gud fundera över hur han skulle få människor att lyssna, när han ville säga dem något viktigt. I Nya testamentet finns det fyra sådana tillfällen, då Gud tog till extra starka saker för att överhuvudtaget få dem att lyssna.


1. JESU FÖDELSE, INKARNATIONEN - Lukas 2

Hade Gud sänt en enkel predikant till Betlehems torg eller sänt in en sånggrupp på en av Betlehems barer, så hade man förmodligen bara skrattat åt dem. "Vad då - världens frälsare födas här - i natt - Gud sänder oss Messias ikväll - befriaren". Nej, gå hem, predikant och förbered dig bättre.

 Det förstod Gud, så därför måste han ta till något annat. Läs Lukas 2: 9, 13. Gud tog till hela den himmelska hären, hela änglakören, alla fromma, som gått hem i tron på Gud förut, han ropade ut över Betlehems ängar, så att herdar och får hoppade till:

"I NATT HAR EN FRÄLSARE BLIVIT FÖDD ÅT ER OCH HANS NAMN ÄR MESSIAS, HERREN. HAN SKALL VARA EN GLÄDJE FÖR HELA FOLKET, FÖR ALLA FOLK".

 Nu hörde herdarna. Blev rädda, men hörde. Hörde, att Gud sänt Frälsaren till världen. Vi är befriade från Frestarens garn. Syndafallets följder eliminerade. Vi blev som människor fria.

”Ty Frälsarn krossat våra tunga bojor
vår jord är fri, himlen öppen nu står”.

 Gud använde hela sin himmelska här på julnatten för att säga, att "när tiden var inne sände Gud sin son i världen, ställd under lagen, för att friköpa dem som stod under lagen". På julnatten talade himlen: "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son…". På julnatten talade Gud via den himmelska hären, att "den som Sonen gör fri, han blir verkligen fri".

 Jag tror Gud behöver en himmelsk här också idag och i vår andliga vilsenhet.
”Jag var i förra livet en bankman i Indien…”
”Nej”, säger himlen. ”Du har bara ett enda liv. Du har bara två vägar efter döden: ”Den som tror på Frälsaren, går inte förlorad.
Bibeln säger, att man kan treva sig fram till Gud på andra sätt också, men varför göra det, när det är så lätt och enkelt att ta emot ljuset i Jesus? Jesus är förmer än Buddha. Jesus är viktigare än Marx. Jesus är ingen beige, vattusiktig filosof.

Han är  världens Frälsare.
”Ja, men mina synder, dem kan jag aldrig få förlåtelse för. Jag är evigt förtappad.”
Himlen säger med hela sin himmelska här: "än räckes Guds frälsning,åt den som sig ångrar och tror".
Himlen säger: "det finns underbar förlossning i det blod som göts en gång. Det finns glädje bortom graven och en framtid full av sång".
Min vän, Frälsaren är född för Dig. Glöm inte, ängeln och den himmelska hären över Betlehem.


 2. JESU GÄRNING - Lukas 3

Vid 30 års ålder började Jesus denna frälsargärning.
Började predika goda nyheter om evigt liv i Jesus.
Började hela dem som var bundna. Jesu tjänst är en befrielsetjänst och kring honom stiger jublet och tacksamheten, och avgrundens hat, när människor sätts fria.

 Jesu gärning börjar med att han  döps. Och för att nu inte åskådarna vid Jordanfloden bara skulle finna det religiöst sentimentalt och fint och torka tårar ur ögonen, så måste Gud ta till något extra, så att folk skulle förstå vad det var fråga om.
Han förstod också, att om Johannes döparen skulle förkunna för folket, att den jag döpte nyss var Guds Son, så skulle man inte tro honom. Så därför måste Gud ta till några starka saker igen.

När Jesus stiger upp ur dopvattnet, så öppnar sig himlen och en röst - och säkert ingen med den röststyrka, som vill viska något hemligt - utan med en stark röst talar han ut över Jordan: "DENNE ÄR MIN ÄLSKADE SON, DEN UTVALDE. HÖR HONOM".

 Det Himlen säger vid Jordan är, att Gud i dopet blev en av oss. Gick in under våra mänskliga villkor. Gick in under lagens, förbannelsens och bundenhetens villkor.

 Han förstår oss. Han, som var flykting, förstår för dig från Somalia och Uganda. Han, som hade relationsproblem till sina föräldrar, förstår dig som är tonåring. Han, som var hungrig, förstår dig som inte har mat för dagen.
Han, som inte hade en plats, där han kunde vila sitt huvud, förstår dig som ligger i portgångar och kulvertar…
Han, som övergavs av sina närmaste, förstår dig som gått igenom en skilsmässa. Han, som kände sig övergiven av Gud, förstår dig, när du går de där dagarna i en sorts  öken.


 3. JESU KORSDÖD

 I söndagens text, som finns längst ner på sidan, talar Jesus om sig själv som vetekornet som skall dö - en bild som folket förstod. Vetet är ju den bästa grödan. Nu säger Jesus, att han skall dö för att ge världen liv.

 Bortom det grå mellankorset på långfredagen reses himlatronen, där Sonen sitter. Först var han upphöjd på korset, där han bär alla synder i sin kropp. Jfr Galaterbrevet 6:14. Sedan blev han upphöjd till Faderns tron i himlen, hans tronbestigning. 

Slutligen sker hans upphöjelse vid hans återkomst, då hela skapelsen ska förhärligas, efter att ha genomgått förstörelse och förnyelse.

 Hur skulle Gud få lärjungarna att förstå det - så att de inte började tala om, att "det får aldrig ske. Ska vi beväpna oss?"
 Då tog Gud till samma metod igen. Med ett åskljud från himlen bekräftar han det Sonen säger. Så är det. Jesus ska dö och uppstå. Johannes 11:25. Filipperbrevet 2:5-11. Vi människor förgår, men Jesus består.
 En härlig framtid väntar oss - om vi låter Jesu uppståndelseliv spira i oss. När mina ögonlock läggs samman en sista gång, öppnar Jesus dem i himlen och jag får se in i hans härlighetsansikte.

”O, vilken kärlek, underbar sann ... ”
 

 4. VID ANDEUTGJUTELSEN.

 Jesus lovade sina lärjungar kraft, övernaturlig kraft. Vid Jesu korsdöd hade djävulen blivit fördriven. Jag förstår inte detta riktigt, men Bibeln i övrigt säger, att han nu som ett rasande lejon. Han vet att hans tid är kort och han är en dödsstungen orm, som förorsakar mycket elände och lidande på jorden - och därvid använder oss människor. Han kan inte göra något utan att vi går i pakt med honom. Stalin och Hitler gick i pakt och Polen och Finland krossades. Satan och medelsvensson går i pakt, och mycket elände skapas.

 Hur skulle nu Gud få fram, att kyrkan skulle få denna kraft att stå emot och schasa bort Satan? Inte kunde en präst ställa sig upp på Jerusalems tempelplats. Folket skulle bara ha lyssnat och sagt: "Tack för fin predikan!" Nej, Gud måste ta till något starkare. Apostlagärningarna 2:4 - DÅ KOM PLÖTSLIGT FRÅN HIMLEN ETT DÅN OCH UPPFYLLDE ALLA DÄR DE SATT OCH TUNGOR SOM AV ELD FÖRDELADE SIG PÅ VAR OCH EN AV DEM".

 Det kunde de 120 lärjungarna aldrig glömma. Himlen hade talat. Anden hade kommit och gjort hariga lärjungar till lejon. Och i den helige Andes kraft gick de ut, ut, ut.

Du har denna kraft i dig också. Du har möjlighet till att gång på gång få uppfyllas av Ande och kraft.
 Jag känner mig ofta svag och bristfällig, men just då behöver jag Guds Ande, som allra mest och Han ser det och kommer mig till hjälp.

 Låt den här fastetiden, som vi nu går in i, få bli en tid, då vi dör från vårt eget, för att hans uppståndelseliv skall spira än starkare i oss.

”Rena mig med elden från din ande
rena mig och gör mig mer lik dig
låt mig dö från allt som är mitt eget i mitt liv
använd mig du, som du vill.”

 Himlen talade - glöm det aldrig: Jesus är Frälsaren - Jesus är Guds Son - Jesus är segerherren på Guds tron - Jesus utgjuter sin Ande över oss.


S:ta  Clara den 8 febr. 2007
Carl-Erik Sahlberg

 

Söndagens evangelietext:

Johannes 12:20-33

Bland dem som kommit upp till högtiden för att tillbe Gud fanns några greker. De sökte upp Filippos, han som var från Betsaida i Galileen, och sade: "Herre, vi vill gärna se Jesus." Filippos gick och talade om det för Andreas, och Andreas och han gick och talade om det för Jesus. Och Jesus svarade dem: "Stunden har kommit då Människosonen skall förhärligas. Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd. Den som älskar sitt liv förlorar det, men den som här i världen hatar sitt liv, han skall rädda det till ett evigt liv. Om någon vill tjäna mig skall han följa mig, och där jag är kommer också min tjänare att vara. Om någon tjänar mig skall Fadern ära honom.

Nu är min själ fylld av oro. Skall jag be: Fader, rädda mig undan denna stund? Nej, det är just för denna stund jag har kommit. Fader, förhärliga ditt namn." Då hördes en röst från himlen: "Jag har förhärligat det och skall förhärliga det på nytt." Folket som stod där och hörde detta sade att det var åskan, men några sade att det var en ängel som hade talat till honom. Jesus sade: "Det var inte för min skull som rösten hördes, utan för er skull. Nu faller domen över denna världen, nu skall denna världens härskare fördrivas. Och när jag blir upphöjd från jorden skall jag dra alla till mig." Detta sade han för att ange på vilket sätt han skulle dö.

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg