Stiftelsen Bibelskolan.com
 

 

Matt 7:13-14

Vad tänker du på när Jesus säger: ”Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärv?” Tänker du att den breda vägen är allt som är kul och spännande i livet? Och att den trånga porten är tråkigt, religiös och ointressant? Vi kan ha lite olika åsikter om vad vi tycker om de olika vägarna som Jesus talar om. Personligen tycker jag att den trånga eller smala porten är oerhört intressant, utmanande och framförallt spännande. Att välja den trånga porten kräver mycket mer av mig än den breda. Att gå den breda är som att följa en motorväg: enformig, lång och likriktad. Den trånga porten är som att gå på en slingrande skogsväg. Du vet aldrig vad som finns bakom nästa krök och det krävs lite av den personen som går en sådan väg. Man kan snubbla över en trädrot eller helt plötsligt upptäcka en älg bland blåbärsriset. 

Vad innebär det då att följa en utav dessa två vägarna? Svaret är egentligen ganska enkelt. Att gå den breda vägen är ett liv utan gemenskap med Jesus och att gå den smala vägen är ett liv tillsammans med Jesus. Att gå den smala vägen, skogsvägen, innebär inte att allt roligt förbjuds och enbart det tråkiga tillåts. Nej, det innebär helt enkelt att vi har Jesus med oss i våra liv. Han är den som vi följer och då blir livet många gånger krokigt, ibland jobbigt men alltid oerhört spännande. Vi vet inte vad som finns bakom nästa vägkrök som på den breda vägen. Den breda vägen är den som massmedia och samhället säger åt oss att gå. Ett liv utan Jesus och ett sådant liv leder alltid i slutändan till fördärv. På den breda vägen likriktas vi men på den smala vägen utvecklas vi till de unika människor vi är skapade till.

Jesus säger att det är få som finner den smala vägen. Vad menar han med det? Jesus vet hur oerhört svårt vi har för att gå en annan väg än alla andra. Han vet hur svårt vi har att låta det ibland obekväma gå före det bekväma. Människan är helt enkelt lat av naturen och väljer många gånger att följa den väg som ger minst motstånd och då blir det den breda vägen. Att låta Jesus vara vägledaren för livet är svårt och därför är det få som orkar söka honom. Vilken väg går du på? Låter du skogstigen med dess många krokar och ibland snubbliga rötter vara din väg eller åker du på motorvägen som många andra? Det är en allvarlig berättelse som Jesus ger sina lärjungar. Vilken väg går du på i livet?

                                                                                       Evalotta Kjellberg

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg