Stiftelsen Bibelskolan.com
 

17 e Tref - Rikemansbarn

Att kallas ett rikemansbarn låter inte så positivt. Lite föraktfullt. Som om det handlar om någon som har det bra, utan att förtjäna det. Eller som i alla fall inte har tjänat ihop till det, för det har föräldrarna. Och så kan man föra ett bekymmerslöst liv, kanske också ansvarslöst. Man har ju inte själv behövt vända på slantarna för att få ihop förmögenheten. Och har man inte lärt sig hur det går till, är det alltför lätt att sätta sprätt.

Den rike mannen i Lukasevangeliets 16:e kapitel var kanske en sådan. Purpur, linne, fest och glans ....
Det kan hända att han har sin egen framgångssaga, men låt oss tänka, att han är född med silversked i mun.

Är han rik?

På ett sätt, ja. Han hade nog många denarer och sestertier på banken. Kanske hade han pensionssparat i Krösus & C:o Happy Future-fond.

Ja, han var rik på pengar. Men inte bara det. Han hade också en stor familj. Vilken rikedom! Fem bröder står det att han har. Kanske fem svägerskor och kanske syskonbarn. Wow! Han behövde nog inte leva ensam. Eller ...?

Pengar och syskon. Men inte bara det. Han hade också Mose och Profeterna. Wow igen! Han hörde till det folk, som Herren hade uppenbarat sig för med sitt Ord. Han kunde lära känna Herren. Fantastiskt!

På en punkt verkar han dock vara fattig. Han äger inget namn. Han har bara en beskrivning: En rik man. Det är inget namn. Han ”är” ingen, bara rik.
Dessutom dör han. Han äger inte sitt liv. Sestertierna räcker säkert till en ståtlig begravning, men någon ängla-transport går inte att köpa för guld och silver. Det ligger utanför clearingen.

Och så visar det sig, att han kanske trots allt är utfattig. Han som verkar ha haft mer än nog att ge till den som fick hålla till utanför sitt hus, men inte gjorde det - han få nu erfara utanförskapet. Hade han kanske haft sina pengar i hjärtat och Ordet från Herren utanför? På det sättet slutar det aldrig väl.


Men nu ska vi lära känna den som i ordets allra djupaste mening verkligen är ett rikemansbarn, en som blir förmögen därför att Fadern har dragit ihop en förmögenhet och ger honom den utan att han förtjänat det, ja, som ett arv, kan man säga.

Har verkar inte ha några pengar. Syskon står det inget om, men hundarna trivs tillsammans med honom. Också han dör. Han äger inte sitt liv han heller.

Men: Han äger ett namn. Han heter Lasarus. Det är grekiska för det hebreiska namnet Elieser, som betyder: Gud är min hjälpare. En annan Lasarus, han i Betania, fick erfara det, när han fick lämna dödsriket. Den Lasarus det handlar om i vår berättelse får erfara det utan att kallas åter till jordelivet. Den som har Gud som sin hjälpare har honom som det både i liv och död, för varken liv eller död kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus.

Nu blir Larasus, med Guds hjälp, förd av änglarna till platsen närmast Abraham, dvs så bra som man kan tänka sig hos den, genom vilken alla folk välsignas. Hade Lasarus förtjänat det? Nej. Inte ens hans usla villkor i jordelivet meriterar honom för att efter döden ”kompenseras” på något sätt. Han är bara ett ”rikemans barn”, som får erfara nåd i det hem som stod öppet för honom. Mose och Profeterna kunde den rike mannen inte låsa Lasaraus ute ifrån, även om dörren till hans hus mest hölls stängd, utom för smulorna från festbordet.

Rik och rik. Tänk så olika det är.

Är du rik? Är du ett ”rikemans barn”? Jag hoppas det!

Jag hoppas framför allt, att du har förstått att du är fattig i dig själv.
Sedan hoppas jag, att du har tagit till dig både Mose och Profeterna och evangeliet om Jesus och hans försoning.
Sedan hoppas jag att du heter Lasarus - ja, kanske inte bokstavligt, men i överförd bemärkelse: att Gud är din hjälpare.
Sedan hoppas jag att du har många syskon i Faderns stora familj.
Och har du dessutom pengar på banken, så gör inte det någonting - då har du ju något att ge till dem, som ligger vid din tröskel. Vår tröskel idag är TV:n. Där kan vi se att det ligger hungriga och törstande på Afrikas horn, att det ligger flyktingar, som bara har fruktan i bagaget i lägren, att det ligger barn, som går under av sjukdomar, som vi aldrig behöver vara rädda för.

Så kan den som själv är rik göra andra rika. Man kan göra det genom att lindra yttre nöd. Men rikast gör man den, som genom vår broder Jesus lär känna sin himmelske Fader och det arv, som inte kan förstöras, fläckas eller vissna och som väntar på oss i himmelen!


Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg