Stiftelsen Bibelskolan.com
 
Sagt inför döden, av Sven Danell

Samekvinnan Akka Reine

som i kyrkoboken hette Regina Danielsson, dog i senare hälften av 1970-talet. Hon har berättat för mig att hennes make Anders dog uppe i fjället, långt ifrån människoboningar och ännu längre från någon kyrka. Men i hans dödsstund hörde hon klockor ringa. "Men det var annorlunda klockor."

Man påminner sig detta då man i tidningarna läser att den kände Jokkmokks-Jokke, som reser landet runt och sjunger visor till handklaver, har berättat en liknande upplevelse från sin mors dödsbädd.

Jokke växte upp i byn Porsi i Jokkmokks socken. Hemmet var fattigt, svälten kunde inte alltid hållas borta, och av de elva barnen dog åtta i späd ålder. När Jokke var sju år gammal, dog hans mor i cancer efter att länge ha plågats – det fanns inte i huset så mycket som en albyltablett för att lindra värken. När hon drog sitt sista andetag, började klockor ringa. Det var fem mil till närmaste kyrkklocka. Man måste säga som Akka Reine: Det var annorlunda klockor.

Som 13-åring fick Jokke gå som skogsarbetare, när han var 14 år drunknade hans far, som var handikappad genom hjärnblödning. Efter många års kamp med fattigdom och nöd blev Jokke en "kändis" och fick goda inkomster genom sin sång. Ar 1976 började han ett turnéprogram som han kallade "klockan". De pengar han får in ska nämligen gå till att resa en klockstapel och hänga en klocka invid bönhuset i Porsi, Jokkes hemby. Jokke själv ämnar resa till Israel och hämta klockan, en klocka som har hängt i en klosterkyrka i Betlehem. Varför nu allt detta? Jo Jokke vill hugfästa minnet av vad som hände i moderns dödsstund. Det var en dag med hård blåst. Stormen ven och tjöt. Plötsligt blev det alldeles tyst. Och alla vi elva barn hörde klockor ringa! I samma stund dog mor. Så berättar Jokke.

För att återgå till Akka Reine, så såg hon en gång om natten sin avlidne make stå vid hennes säng, klädd i vita kläder. Och samtidigt hörde hon sång – "men det var en annorlunda sång, det var så många stämmor".


Sven Danell: SAGT INFÖR DÖDEN - DE SÅG, DE HÖRDE NÅGOT .... NÅGON)Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg