Stiftelsen Bibelskolan.com
 

19 e Tref - Kan något gott komma från Jeriko?

Josua 2:1-15
Detta är ingen vacker historia: prostitution, landsförräderi, spioneri, folkmord och etnisk rensning. Finns det något gott att hämta ur detta?

*Det finns en gräns för ondskan. Gud hade förutsagt att sju av de folk som bodde i Kanaan skulle utrotas om de inte omvände sig. Men de skulle få tid på sig att omvända sig, gott om tid: 400 år. Men när de fortsatte med människooffer, tempelprostitution och slakt av civila i krig, tog Herrens tålamod till slut slut. Gud måste sätta en gräns för ondskan, annars är Han inte god. Josuas erövring av Kanaan var verkställandet av Guds dom över ondskan hos de sju folken i landet. Detta är egentligen inte konstigare än att vi ropar på internationellt ingripande mot diktaturer och skurkstater idag: vi står inte ut med att människor trampas på av härskarna. I det kan vi se något av vad det betyder att vara skapade till Guds avbilder.

*Det finns en frälsning för syndaren. Ett av de folkslag som skulle utrotas ur Kanaan var hettiterna. På kung Davids tid berättas om en hettit som stred i Davids armé, Bat Sebas man Uria. Han hade avsagt sig hettiternas gudar och stred på Herrens sida. När David lät mörda Uria för att kunna gifta sig med Bat Seba, försvarade Herren Urias människovärde och straffade David. Gud vill inte syndares död, utan att de omvänder sig och får leva. Rachav var prostituerad, hon förrådde sitt folk och gömde spioner. Hon hade inget i sitt liv som kunde ge henne en VIP-fil till frälsningen. Men hon hade hört om Herren och satte sitt hopp och sin tro till Honom. Och det är det som frälser en människa, hur stor hennes synd än är. Och när synden är förlåten, då är relationen med Gud upprättad och hel.

*Det finns en Frälsare för oss. Rachav blev farfars farmor till kung David. Och Urias hustru blev stammor till Jesus själv. Två av dem som nämns i Jesu släkttavla tillhör folk som skulle utrotas på grund av sin synd, men som blev frälsta genom sin tro. Också vi svenskar skulle riskera en hård dom om Herren skulle gå till rätta med oss så som våra synder har förtjänat. Men Han har sänt oss en Frälsare, sin Son, att ta straffet för vår synd på korset, dö för att vi skall få leva och uppstå för att all världens förlåtna syndare skall få uppstå till det eviga livet.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg